Annons

Alexandra Ivanov:I dag får vi skämmas

Sverige väljer att inte bistå Frankrike som tidigare utlovat.
Sverige väljer att inte bistå Frankrike som tidigare utlovat. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Den 18 november lovade Sverige att bistå Frankrike i kampen mot Islamiska staten. Efter terrorattacken i Paris, där 130 människor förlorade sina liv, stod vi sida vid sida med våra franska bröder – deras strid var också vår. I går valde den svenska regeringen att svika sitt ord.

Sverige ska inte förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett EU-land eller ett nordiskt land och vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Vårt land ska både kunna ge och ta emot stöd såväl civilt som militärt.

– Stefan Löfven, regeringsförklaringen den 3 oktober, 2014

Frankrike skickade en förfrågan till den svenska regeringen om att skicka åtta spaningsplan. Efter en månad utan besked lät regeringen i går meddela att vi skickar ett Herkulesplan 2017 till Mali samt finansierar flygtimmar och skickar extra officerare.

Utrikesminister Margot Wallström började med att konstatera att regeringen tolkat förfrågan efter spaningsplan med att transportplan går fint. Men alla med kunskap om försvarspolitik och materiel vet att spaningsplan är synonymt med Jas 39 Gripen. Som den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali påpekade, S i JAS står alltså för spaning.

Annons
Annons

Inte heller vågade Wallström stå för sitt beslut. I stället för att ta ansvar motiverade hon beslutet att inte gå Frankrikes begäran till mötes med ett diffust resonemang om “folkrättslig gråzon”.

Regeringens beslut kommer att påverka Sverige. Vi har aktivt valt att inte ta vårt ansvar, och kan inte längre räkna med hjälp när nöden kallar. Givet att vi inte har ett fungerande försvar kan det bli problematiskt i tid av kris – vilket inte endast gäller vid aggression, utan även i händelse av till exempel en naturkatastrof.

Ett exempel på ett sådant fenomen var de skogsbränder som plågade Sverige förra året. De våldsamma bränderna slickade upp hektar efter hektar, och vi var inte redo. Då skickade Frankrike tre flygplan för att bistå oss i arbetet med att bekämpa bränderna. Två vattenbombare, och ett samordnings- och spaningsplan.

**Det går att ställa sig tveksam **till att just Jas Gripen är det bästa sättet Sverige kan bidra. Men det är inte en diskussion som förts. Det som har skett är att Sverige valt att inte ta sitt ansvar. En dag lär vi bli varse om vad som händer med dem som bara tar och tar, men aldrig ger.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons