Annons

”Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter”

Den nya presidenten i Ukraina är politiskt oerfaren och ställs nu inför den svåra uppgiften att få slut på det femåriga kriget.
Den nya presidenten i Ukraina är politiskt oerfaren och ställs nu inför den svåra uppgiften att få slut på det femåriga kriget. Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP

Den starka pro-ryska oppositionen kan innebära en koalition med kontroversiella Tymosjenko i dagens parlamentsval i Ukraina, enligt en expert.

– Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter utan snarare fördjupat de redan existerande klyftorna.

Under strecket
Publicerad

Med betoning på de senaste fem åren är det enormt framsteg att Ukraina åstadkommit ett demokratiskt val, enligt Jakob Hedenskog.

Foto: Sergii Kharchenko/TT

På söndagen går ukrainarna till valurnorna igen. Volodomyr Zelenskyj och hans nybildade parti Folkets tjänare vann en jordskredsseger över Petro Porosjenko i presidentvalet i Ukraina i april och den nye presidenten meddelade redan i sitt installationstal att han upplöser parlamentet.

Brist på stöd i parlamentet har också inneburit att den politiska rookien inte har kunnat anta sin dagordning eller utse ministerråd, som måste godkännas av lagstiftare.

I dag ska ett nytt parlament väljas. Enligt opinionsundersökningar som Euronews tagit del av, förväntas Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, kamma hem vinsten med mellan 40 och 50 procent av rösterna. Men det räcker inte för egen majoritet.

Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), menar att tendensen som talar för att Zelenskyjs parti i koalition med ytterligare ett parti har goda möjligheter till majoritet i det nya parlamentet.

– Presidenten rider fortfarande på den framgångsvåg som gjorde att han vann presidentvalet. Hans parti, Folkets tjänare, har chans att få egen majoritet i parlamentet, om inte så ligger en koalition med den tidigare premiärministern Julia Tymosjenkos parti, Fäderneslandet, närmast till hands, säger han.

Annons
Annons

Med betoning på de senaste fem åren är det enormt framsteg att Ukraina åstadkommit ett demokratiskt val, enligt Jakob Hedenskog.

Foto: Sergii Kharchenko/TT

Många väljare litar inte på henne på grund av hennes pro-ryska hållning.

Enligt opinionsmätningar har Fäderneslandet tagit sig över 5 procent-spärren (som krävs för att säkra plats i parlamentet) och har under senaste veckan legat mellan 7 och 9 procent.

Julia Tymosjenko är visserligen en kontroversiell politiker som drev en populistisk politik under sin tid som premiärminister (2007–2010), och som dessutom varit försiktig med att kritisera Putin och Ryssland, enligt Hedenskog.

– Många väljare litar inte på henne sedan den tiden på grund av hennes pro-ryska hållning. Men det är troligt att ett återvändande till premiärministerposten för Tymosjenko ligger i en sådan uppgörelse med Zelenskyj, säger Jakob Hedenskog.

 Med betoning på de senaste fem åren är det enormt framsteg att Ukraina åstadkommit ett demokratiskt val, enligt Jakob Hedenskog.
Med betoning på de senaste fem åren är det enormt framsteg att Ukraina åstadkommit ett demokratiskt val, enligt Jakob Hedenskog. Foto: Sergii Kharchenko/TT

Han beskriver det som att presidenten befinner sig i mitten mellan partier som antingen är mer öppet pro-ryska eller mer uttalat pro-europeiska.

Det största oppositionspartiet, pro-ryska Oppositionsplattformen – För livet, har starkast fäste i östra och södra Ukraina. Det vill förbättra relationen till Moskva och har föreslagit beviljande av autonomi för de i praktiken ryskkontrollerade separatistområdena i landet. Partiet beräknas få ungefär 15 procent av rösterna enligt opinionsmätningar.

– Det är anmärkningsvärt att stödet för det pro-ryska partiet är fortsatt relativt starkt samtidigt som Ukraina ligger i krig med Ryssland. Men det finns en tydlig och klar pro-rysk väljarbas med pro-ryska preferenser oavsett vad Ryssland gör, säger han och fortsätter:

Annons
Annons

– Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter utan snarare fördjupat de redan existerande klyftorna.

Det vore som att lägga sig på knä inför Putin.

Trots presidentens bakgrund med en rysktalande akademikerfamilj i Ukrainas industribälte, liksom att han vann många röster i framförallt östra och södra Ukraina, är det inte troligt att Zelenskyj skulle bilda en koalition med det partiet, menar Hedenskog.

– Det vore en allt för stor utmaning mot majoriteten i opinionen. Det vore som att lägga sig på knä inför Putin, säger han.

Zelenskyj vill få slut på kriget med Ryssland i östra Ukraina. Även om han har sagt att han är beredd att sig att sätta sig ner vid förhandlingsbordet med Putin, vore det mycket kontroversiellt att sätta sig ner och förhandla direkt med de de pro-ryska separatisterna eller ge dessa territorier en särskild status som andra ukrainska regioner inte har, menar han.

På andra sidan av den politiska skalan finns dels den förre presidenten Petro Porosjenkos parti, Europeisk solidaritet, dels partiet Holos (Rösten), som leds av rockmusikern Svyatoslav Vakartjuk. Dessa partier är de mest pro-europeiska och har starkast stöd i västra Ukraina, nära gränsen till EU. Opinionsmätningar spår att partierna får mellan 5 och 10 procent i valet vardera.

– Både partierna kommer förmodligen in i parlamentet, även om Porosjenko fortsätter sin nedåtgående trend från presidentvalet, och har deklarerat att han avser att arbeta i opposition. Det är därför mest troligt att det blir Tymosjenkos parti som bildar koalition med Zelenskyjs, om nu inte Zelenskyjs parti får egen majoritet förstås, säger Jakob Hedenskog.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons