Annons

”I efterhand ångrar jag att jag köpte en present”

Vem betalar när födelsedagsbarnet bjuder in till middag på restaurang? SvD:s etikettexpert Sofia Larsson svarar på läsarnas frågor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: Jag blev inbjuden av en bekant att fira hennes födelsedag med att äta på en restaurang. Jag tackade ja och tog med mig en present till middagen.

När notan kommer in säger hon ”vi splittar hälften-hälften för vi har ju ätit lika?”.

Är det bara jag här som blir förvånad och har utgått ifrån att det är hon som skulle stå för detta, hennes födelsedagsmiddag, som hon bjöd in mig till?

I efterhand ångrar jag att jag köpte en present, för denna kväll kostade mig totalt 1 000 kronor utan att jag blev ”födelsedagsbjuden” på någonting.

/Anonym, förvånad läsare

De flesta föreställer sig nog att bli bjudna om en 60-åring ska ha kalas på restaurang.

Sofia Larsson: Beroende på ålder, inkomst och typ av umgänge kan det se väldigt olika ut i en sådan här situation. De flesta föreställer sig nog att bli bjudna om en 60-åring ska ha kalas på restaurang. När en 22-årig student bjuder in är det istället underförstått att var och en betalar för sig.

Annons
Annons

När det, som i det här fallet, bara är två personer som ses blir läget lite mer speciellt. För att få en bättre förståelse för hur perspektiven kan skilja sig åt roade jag mig med att fråga runt bland folk med vitt skilda livssituationer. Ett 20-tal informella svar – från alltifrån stylister till sjuksköterskor och sommelierer – ger naturligtvis inget statistiskt säkerställt resultat, men kan ändå vara en fingervisning.

Den tillfrågade gruppen var långt ifrån överens, men två spår utkristalliserade sig ändå:

1. Födelsedagsbarnet betalar

De flesta svarade att den som bjuder in ska betala. Om det hade varit du som föreslagit middagen så skulle läget alltså ha varit annorlunda. Men nu tolkade folk situationen ungefär som vid en dejt, den som initierat restaurangbesöket plockar upp notan.

Den som fyller år bör erbjuda sig att betala, och får sedan se om den får ett erbjudande om att dela. Det är stilfullare än att propsa på delning när man inte kommunicerat det i förväg.

2. Notan delas – men inte nödvändigtvis lika

Smidigt och rättvist tyckte de som röstade på det här alternativet. Och har man ätit eller druckit väldigt olika är det inte ovanligt att man då också betalar olika mycket, i dag finns gott om överföringstjänster som underlättar detta.

Och ja, att avstå presenter är rimligt om firandet ändå innebär en kostnad.

Ingen av de jag talade med tyckte att du skulle betala hela notan, men för vissa nära vänner hade det säkert varit ett alternativ att bjuda. Och om man är flera på middagen är det kutym att dela upp födelsedagsbarnets inköp mellan sig.

Ett stort ansvar ligger på den som bjuder in. Att använda fraser som ”Ingen födelsedagspresent behövs, att du/ni kommer och äter med mig är gåva nog” kommunicerar att kostnaden ligger på gästen. Och ja, att avstå presenter är rimligt om firandet ändå innebär en kostnad. Men gäster kan ge ett personligt skrivet födelsedagskort ändå, eller något symboliskt.

Om firandet sker på en restaurang kan jubilaren inte heller inte vänta sig att alla ska dyka upp i samma utsträckning som vid ett hemmakalas, vissa kanske måste avböja på grund av ekonomi eller andra prioriteringar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons