X
Annons
X

Per Gudmundson: I huvudet på Annie Lööf

Läs mer om Kampen om regeringsmakten
Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet

I filmen ”I huvudet på John Malkovich”, regisserad av Spike Jonze 1999, tvingas den halvt misslyckade marionettdockspelaren Craig Schwartz, spelad av John Cusack, ta ett kontorsjobb för brödfödan. På våningsplan sju och en halv, där det är väldigt lågt i tak, hittar han en lönndörr. Dörren visar sig leda rakt in i huvudet på en av samtidens mest berömda skådespelare, John Malkovich. Där inifrån ser man världen som den ter sig för Malkovich.

Vi är många som letar, just nu, efter lönndörren in till Annie Lööfs huvud. Hur ser världen ut för Centerpartiets ledare? Hur tänker hon? Vad ser hon?

Annie Lööf ställdes i måndags inför talman Andreas Norléns besked att riksdagen nästa vecka ska rösta om moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister, då denne är den ende som har möjlighet att tolereras av kammaren, förutsatt att de ickesocialistiska partierna släpper igenom honom. Det hade då gått nio veckor sedan valdagen, och sex veckor sedan samma riksdags ickesocialistiska majoritet röstade bort regeringen Stefan Löfven.

Annons
X

Under denna tid har talmannen låtit såväl Moderaternas Ulf Kristersson som Socialdemokraternas Stefan Löfven försöka formera underlag för en ny regering. Därtill har talmannen hållit en lång rad överläggningar med övriga partiledare, både i grupp och enskilt.

Inget alternativ till Ulf Kristersson har materialiserats.

En tydlig majoritet har avpolletterat Stefan Löfven. Socialdemokraterna har i sin tur sagt nej till att stödja varje form av alliansregering.

I nio veckor har man haft tid att förhandla fram ett alternativ. Ändå beklagar Annie Lööf att ”hon inte fått möjligheten att sondera, eftersom det innebär att möjligheterna att få till stånd en alliansregering inte undersökts på djupet”.

Det är nu man skulle vilja hitta den där lönndörren. Vad är det hon ser?

Centerpartiet gick till val på löftet att avsätta Stefan Löfven och tillsätta Ulf Kristersson som statsminister. Ändå tycks Annie Lööf tveka inför nästa veckas omröstning.

Vad vill Centerpartiets väljare? När statsvetenskapliga forskare granskar de senaste tjugo årens valmanifest framträder en mycket tydlig och välbekant höger/vänsterskala. Vänsterpartiet ligger såklart längst ut till vänster, följt av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Kristdemokraterna ligger nära mittlinjen, liksom Moderaterna alltsedan åren med Fredrik Reinfeldt. Långt ute till höger – faktiskt mest högerut av alla Alliansens partier – hittar man Centerpartiet. Framåt, stod det på Annie Lööfs valaffischer. Högerut, stod det i valplattformen.

Om man för ett ögonblick tänker sig att centerväljarna har röstat på en politik snarare än en partiledare, så ligger den alltså till höger om Moderaternas, och längst ute på högerkanten i Alliansens.

Det kan näppeligen betraktas som ett svek mot väljarna att släppa fram en moderatledd regering, som dessutom säger sig vilja driva Alliansens politik, före en socialdemokratisk.

Men det kanske ser annorlunda ut inifrån huvudkontoret hos Annie Lööf.

Någonstans kanske den där lönndörren finns. Om man bara letar. Här i Schibstedhuset på Kungsbron ligger Svenska Dagbladet på plan fem. Våningsplanen sju och åtta innehas av Aftonbladet. Jag har frågat några av Aftonbladets mest namnkunniga profiler om de känner till någon våning sju och en halv, men de nekar. Synd, för det hade kunnat förklara en del.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X