Annons

I huvudet på Caroline af Ugglas

Under strecket
Publicerad

Sedan tonåren har Caroline af Ugglas varvat terapi med antidepressiva mediciner. Nu lägger hon sig på terapisoffan igen. Med sin öppenhet vill hon få människor att sluta skämmas. I september släpper hon både en skiva och terapibiografin ”Hjälp, vem är jag? ”.

Det finns inte mycket fåfänga i vare sig sångerskan, konstnären eller författaren Caroline af Ugglas. Men om hon ska fotas vill hon åtminstone torka det nytvättade håret först.

– Nån kanske tror att det är fett och jätteäckligt, säger hon med ett obekymrat leende.

På gården i Kungsängen utanför Stockholm råder vad man skulle kunna kalla för ett kreativt kaos. Här har Caroline af Ugglas och maken Heinz Liljedahl både hem och arbetsplats.

Otaliga gånger har sångerskan fått ta emot elaka kommentarer om sitt utseende. Men de flesta som hör av sig gör det ändå för att tacka henne.

– Jag har fått otroligt många mejl där människor tackar mig för att jag är öppen och berättar om mina problem. Många skriver också om hur dåligt de mår. Hur svarar man på sådana mejl? Ska jag ringa och be dem flytta hem till mig, vad gör man?

Annons
Annons

För Caroline af Ugglas blev lösningen att skriva en bok. Under ett och ett halvt års tid träffade hon poeten och psykologen Ulf Karl Olov Nilsson, UKON, sammanlagt 13 gånger. Terapisessionerna spelades in på band och blev till 13 självutlämnande kapitel som behandlar allt från stökiga tonår till prestationsångest och tvångstankar.

– När jag läste samtalen i efterhand blev jag förvånad över hur jag tänkt vissa gånger. Halva boken kom dessutom till när jag ammade, då är man som mest knäpp i huvudet. Men jag har inte tagit bort någonting, då skulle det inte vara sant.

Och sant måste det vara för att boken ska fylla den funktion Caroline af Ugglas önskar.

– Jag tror att många går omkring med mycket skam och tror sig vara konstiga och knäppa. Jag hoppas att boken ska få människor att tänka; öppnar hon sig så kanske jag vågar öppna mig. Sen visar det sig att vi alla är ganska lika under solen och då behöver det inte vara så jobbigt att prata om sådana saker längre.

Som barn var Caroline af Ugglas en orädd tjej som följde sina egna regler. Så till den grad att hennes närmaste blev lidande. I boken berättar hon om hur hon sprejmålade hus och trakasserade grannar. I tonåren förvandlades busstrecken till småstölder och festande.

En blöt kväll blev en del i hennes uppvaknande. Vad hon såg som ett upptåg resulterade i en vistelse i häktet. Men den stora vändningen kom först några år senare.

– När jag fick barn insåg jag att jag måste ta mig ur min destruktiva roll.

Efter att ha hittat en psykiater som inte bara satte henne på mediciner, insåg Caroline af Ugglas att vägen till en lugnare tillvaro gick via rutiner.

Annons
Annons

– Jag måste vara lite som ett barn med de praktiska sakerna. Sova ordentligt, inte äta för mycket socker, hålla mig nykter. I dag får jag mina adrenalinkickar genom jobbet i stället.

Namn: Caroline af Ugglas

Gör: Sångerska, konstnär, körledare och författare.

Ålder: 38

Familj: Gift med musikern Heinz Liljedahl. Styvdottern Olivia 15, dottern Eddie Lee 9 och sonen Otis 3.

Bor: På en gård i Kungsängen utanför Stockholm.

Bakgrund: Fick sitt folkliga genombrott i Melodifestivalen 2009 med låten ”Snälla, snälla”. Hade innan dess släppt en handfull skivor, däribland ”Joplin på svenska”. Leder körerna ”Kör för alla” i Uppsala och Stockholm.

Aktuell: Med boken ”Hjälp, vem är jag?” och skivan ”Vad var det jag sa”.

Om samarbetet med UKON:

”Jag gick till flera psykoanalytiker och berättade om bokprojektet. De vred lite på sig och ville inte ställa upp, de sade att en analys ska vara något mellan två människor. Jag insåg att jag behövde hitta en doktor och en konstnär i samma kropp. Av en slump såg jag UKON vid en uppläsning och tyckte att han var grym, sen visade det sig att han förutom poet var utbildad psykolog. He's my man, tänkte jag direkt.”

Erika Walukiewicz/TT Spektra
Kungsängen TT Spektra

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons