Annons

Hugo Selling:I jakt på moderater som flytt

Moderaterna classic?
Moderaterna classic? Foto: Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

POLITIK MED HUMORTWIST! Intressanta och något kontroversiella utläggningar kring valet." Så saluför de politiska veteranerna och numera krögarna Ulf Adelsohn och Björn Rosengren sin politiska show som hade premiär i onsdags kväll på den egna restaurangen i Stockholm.

Björn Rosengren är tidigare socialdemokratisk fackpamp av den gamla skolan och var näringsminister i Göran Perssons regering mellan 1998 och 2002. Ulf Adelsohn har, bland mycket annat, varit partiledare för Moderaterna mellan åren 1981 och 1986 samt landshövding i Stockholm. Båda har lång och initierad erfarenhet av svensk politiks toppskikt.
Sedan ett drygt år tillbaka driver de tillsammans en italiensk restaurang på Östermalm i centrala Stockholm. Det som förenar Rosengren och Adelsohn utöver vin och mat är att de är politiska veteraner eller två “losers”, som de själva beskrev sig. En röd och en blå.

Kvällen bjöd på en del intressanta spaningar om de två gamla maktpartiernas kräftgång i politiken, varvat med tillspetsade och roliga kommentarer. Några som säkerligen kan uppfattas som något kontroversiella.

Annons
Annons

Björn Rosengren minns krismöten efter opinionsundersökning på 34 procent. Långt borta är partiets självklara maktdagar. S har övergett medelklassen menar Rosengren, de som förr monterade lastbilar. I dag är det robotar som monterar bilar, som i sin tur skötts av högskoleutbildade ingenjörer. Åt denna grupp erbjuder inte S någon relevant politik. Inte heller åt dem som hamnat efter utvecklingen.

Men det ser inte särskilt ljust ut för Moderaterna heller. Ulf Adelsohns tes är att partiet inte fullt ut kan fokusera på sin huvudmotståndare eftersom partiet utkämpar ett trefrontskrig. Partiet har under en längre tid förlorat medlemmar till SD och numera i viss mån även till C och KD.
"Ulf Kristersson efterlyser fler vuxna i rummet. När jag och Olof Palme var partiledare fanns det inga vuxna i rummet!". Stämningen är på topp, alla skrattar när värdparet bjuder på sig själva. Det här är Ulf Adelsohns hemmaplan.

Den kravlösa migrationsöverenskommelsen med MP, ett underfinansierat försvar, ett valmanifest med skattehöjningar och som sorti: Decemberöverenskommelsen. Arvet efter Reinfeldt har till stor del lett till att basen känner sig sviken.

Östermalm är ett område där Moderaterna traditionellt samlat mer än varannan väljare. Men något har förändrats. I senaste lokala opinionsundersökningen fick Moderaterna 22,1 procent i Stockholm (Novus 28/8). Siffrorna om Stockholm får även följdverkningar för rikspolitiken. Stockholm är så befolkningstätt att ett starkt M i Stockholm är tänkt att dra övriga landet medan ett svagt M i huvudstaden kan äventyra maktövertagandet.
Stereotypt är Östermalm fästet för gammelmoderater. Men den som vill beskriva situationen i M enbart med "gamla" och "nya" riskerar att måla upp en falsk dikotomi.

Annons
Annons

Ulf Adelsohn använder själv termen "Moderaterna Classic". Och Östermalmsmoderaternas väljarbas är traditionell: för sänkta skatter, en grundmurad tilltro till marknaden i form av frihandel, valfrihet och en liberaliserad arbetsmarknad samt ett starkt yttre och inre försvar. Det är egentligen värden som alla generationer i olika grad uppskattar men som under Reinfeldt av olika skäl inte prioriterade för att vinna mittenväljare.

Den kravlösa migrationsöverenskommelsen med MP, ett underfinansierat försvar, ett valmanifest med skattehöjningar och som sorti: Decemberöverenskommelsen. Arvet efter Reinfeldt har till stor del lett till att basen känner sig sviken.

Ulf Kristerssons nya gamla moderater har visserligen börjat göra upp med detta arv. Åter talas om skatter som en moralfråga, försvaret ska rustas upp och partiledaren har lovat att vi inte ska få se en mandatperiod till som denna. Men frågan är om det går att lita på partiet. Bränt barn skyr elden. Och mitt i allt det här har Nobelhuset kommit att bli en symbol för allt svek Moderaterna stått för.

Frågan om ett hus placering i Stockholm har givetvis inte samma dignitet och relevans för Sveriges framtid som exempelvis säkerhetspolitiken men hur det har hanterats är utmärkande för hur de andra frågorna hanterats.

Stadsplanering där optimism och byggande kombineras med respekt för traditionell bebyggelse har varit ett kännetecken för M i Stockholm precis som försvaret och låga skatter varit frågor som ägts av partiet på riksnivå. Gösta Bohman engagerade sig, som chef för Stockholms Handelskammare, mot rivningarna av Klara och Norrmalmsregleringen och Ulf Adelsohn tog strid, och vann, för Almarna i Kungsträdgården och bevarandet av Münchenbryggeriet.

Den lokala M-ledningen uppvisar en tondövhet gentemot partiets historiska linje och gräsrötternas åsikter. Samtidigt som man med stor sannolikhet kommer att få backa. För att vinna det trefrontskrig som Ulf Adelsohn talade om behöver moderaterna kunna visa att det går att lita på partiet igen.
Jo, Nobelcentret kom på tal under kvällen i form av en publikfråga. Bekymrad moderatväljare ville veta hur partiet resonerade i frågan. Det kunde inte Ulf Adelsohn svara på men hade han fortfarande varit landshövding hade Nobelcentret aldrig godkänts. Rungande applåder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons