Annons

Göran Eriksson:I Jan Björklunds dokusåpa avgörs Sveriges politiska öde

Två moraliskt skadskjutna EU-parlamentariker, en nybliven vilde i riksdagen, och väntande partiledarstrid. Liberalernas konflikter kan avgöra Sveriges politiska framtid – och partiet är just nu transparent som en dokusåpa.

Under strecket
Publicerad

Emma Carlsson Löfdahl, Jan Björklund och Cecilia Wikström

Foto: TT och Tomas OneborgBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Mellan raderna ETT PARTI I FRITT FALL

Runt jul hade Liberalernas etikkommitté till sist tänkt färdigt. Man kontaktade partiets EU-parlamentariker Jasenko Selimovic, som tidigare hade varnats av parlamentet för trakasserier av sin personal. Kommittén gjorde ingen annan bedömning.

”Vi tyckte att det var ett olämpligt beteende” säger ordföranden Birgitta Rydberg om kommitténs slutsats, som alltså kommunicerades till Selimovic.

Vid Liberalernas riksmöte i helgen petade partiledningen den andra EU-parlamentarikern, Cecilia Wikström, som toppnamn på L-listan vid EU-valet i maj. Bakgrunden var Wikströms engagemang i, och ersättning från, två bolagsstyrelser.

En del i underlaget för petningen var nu en ”bedömning i personärende” av just partiets etikkommitté: ”Cecilia Wikström borde ha avstått från att ta på sig de nu aktuella styrelseuppdragen parallellt med hennes roll som Europaparlamentariker” var den centrala slutsatsen.

Jan Björklund har också i förra veckan uppmanat riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl att lämna riksdagen. Det överraskande svaret fick L-ledningen i ansiktet på måndagen: hon lämnar inte riksdagen, men partiet.

Annons
Annons

Emma Carlsson Löfdahl, Jan Björklund och Cecilia Wikström

Foto: TT och Tomas OneborgBild 1 av 1

Med teman som girighet, svek och hämnd liknar det mer en dokusåpa som Paradise Hotel, än en uppvisning i tolerant demokrati.

Det betyder att Liberalerna, så länge Carlsson Löfdahl fortsätter som politisk vilde, förlorar ett av sina bara 20 riksdagsmandat.

Emma Carlsson Löfdahl, Jan Björklund och Cecilia Wikström
Emma Carlsson Löfdahl, Jan Björklund och Cecilia Wikström Foto: TT och Tomas Oneborg

På sin Facebooksida kallar Carlsson Löfgren Liberalerna för ett ”fegt parti”. Och Cecilia Wikström beskriver i SVT partiet som ”ryggradslöst” och säger sig ha blivit utsatt för något som hon ”inte önskar sin värsta fiende”.

Under hösten var ju Liberalerna öppna med de inre konflikterna om vägvalet i regeringsfrågan, vilket ledningen gärna lyfte fram som en styrka – ett parti med högt i tak som kan hantera åsiktsskillnader.

Efter beslutet i regeringsfrågan fortsätter öppenheten, men nu handlar det alltså i stället om moralfrågor och personkonflikter. Och med teman som girighet, svek och hämnd liknar det mer en dokusåpa som Paradise Hotel, än en uppvisning i tolerant demokrati.

Och då har ändå partiledarfrågan, som sannolikt avgörs i juni, inte aktiverats på allvar ännu.

Så det bästa Jan Björklund kan göra för att hans linje i regeringsfrågan ska leva vidare, är ett bra EU-val

I det här skicket är Liberalerna alltså på väg mot EU-valet den 26 maj. Det är det första mötet med väljarna sedan partiet tog ett steg över blockgränsen, och resultatet kommer, rätt eller fel, att uppfattas som ett betyg från väljarna.

Så det bästa Jan Björklund kan göra för att hans linje i regeringsfrågan ska leva vidare, är ett bra EU-val. Och kanske är det i det ljuset man ska förstå petningen av Cecilia Wikström.

Med Wikström på listan riskerar Liberalerna nämligen att åka ur EU-parlamentet, skriver etikkommittén. Vilket i sin tur skulle bana väg för en partiledare som tycker något helt annat än Björklund. En som hellre skulle se Ulf Kristersson som statsminister, än Stefan Löfven.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons