Annons

Maria Ludvigsson:I Kairo ska kvinnor finna sig i övergrepp

Foto: Jurek Holzer
Under strecket
Publicerad

Förr kunde kvinnor i Kairo röra sig ute i större frihet än nu. I dag är ”förr i tiden” något för kvinnor att önska tillbaka.

Av det lär vi att utveckling inte per automatik går åt rätt håll. Om den är av godo beror helt och hållet på vad vi bestämmer oss för, vilka beslut som tas och vem som ges nycklarna till makten.

Den nu fängslade Amal Fathey har rent fysiskt fått känna på ett Kairo som förändrats till kvinnoförtryckets vardagsrum. Hon uttrycker det varje kvinna känner när respekten för henne som människa förbytts till rent förakt. I en video sade hon ordagrant: ”Era kåta jävla skitstövlar, taxichauffören som glor på en i backspegeln och kommer med snuskiga förslag, ni som säger att kvinnors kläder provocerar, för 70 år sedan kunde en kvinna gå klädd i minikjol i Kairo utan att nån skulle våga trakassera henne.” (sr.se, översättning Cecilia Uddén).

Den perverterade formen av islam som den kan beskrivas i vardagligt – och ursinnigt – tal. (Ja, det förekommer även i andra kulturer.) Amal Fathey sitter nu inspärrad i två år för att hon uttryckt sin åsikt. Kvinnofrid och yttrandefrihet går hand i hand och när den ena trampas ner dras den andra med. Men i Kairo är mänskliga rättigheter inte synonymt med kvinnors rättigheter. Man gör skillnad på det mänskliga och på det kvinnliga.

Det börjar alltid med att kvinnor ses som en avart, en antites till det manliga och till det rätta, för att snart glida över i förakt för det man anser främmande eller avvikande.

Amal Fathey är en av miljoner kvinnor som lever i laglöshet där din person inte är något värd eftersom du inte är man. Den som likt Fathey dessutom tar till orda och kritiserar de män som trakasserar och våldför sig på ”det andra könet”, har ytterligare övergrepp att vänta.

Att hon dessutom är verksam i sociala medier och svår att kontrollera och styra gör henne lika stark som hotfull.

I en förtryckande stat där kvinnor är villebråd är kombinationen kvinnorättsaktivist och sociala medier ett reellt hot. Makten kommer att göra vad den kan för att tysta.

Amal Fathey har en liten pojke hemma som tillsammans med sin pappa var tredje vecka får besöka henne på fängelset.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons