Annons

I medieflödet: Oksanen, ryska mutor, pajas-Boris

Veckans mediekrönika kan inte heller denna vecka undvika ryska teman, konstaterar dess redaktör Mats Johansson.

Under strecket
Publicerad

Less is more, säger kolleger till Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

Foto: Stefan Rousseau / TT

Less is more, säger kolleger till Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

Foto: Stefan Rousseau / TT
Less is more, säger kolleger till Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.
Less is more, säger kolleger till Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson. Foto: Stefan Rousseau / TT

OKSANEN. Pengar försvann ”på vägen”, hävdar Mittmedias Patrik Oksanen med anledning av hur pengar anslagna till arbete mot desinformation inte nådde MSB.

FLYNNVARNING. Pentagon varnade DIA-chefen Michael Flynn att det var ett brott att ta emot utländska pengar. Vilket han senare avsattes för efter besök i Moskva.

PUTIN. Vid tillträdet vid millennieskiftet lovade Rysslands nye tsar att slå vakt om alla medborgarnas friheter i Ryssland. Sedan dess har han systematiskt avskaffat alla, konstateras i en artikel om semantisk analys hos MIT Technology Review.

TWITTER, Nya medier gynnar främst diktatorer som annars inte skulle kunna utnyttja massmedier i samma utsträckning, skriver Tyler Roylance i World Affairs Journal.

Annons
Annons

DESINFORMATSIA. Ny kampanj i Ryssland aviserad: Det var Sovjetunionen som vann andra världskriget. Eftersom Kreml ligger bakom blir det intressant att se vilka svenska medier som hänger på. Kampanjmakarna gör en poäng av att de denna gång tänker använda ”sanningen” som vapen, berättar The Moscow Times.

Huvudtema i pågående kampanj är att ”bevisa” att det inte var Ryssland/Syrien som låg bakom sarinmassmorden, en operation som följer mönstren från Ukraina-kriget och annan organiserad desinformation som står mot uppgifter om avlyssnad kommunikation. Även ökända svenska bloggare ställer upp på Kremls version.

UPPRUSTNINGEN. Som väntat ökar de ryska militärutgifterna igen. Den även i Sverige spridda bilden av att rustningarna skulle ha minskat vederläggs av Sipri som i årets statistik redovisar att ökningen uppgår till sex procent och att landet återtar tredjeplatsen i världsligan.

POLEN. Europas svar på den ryska upprustningen syns tydligast i Polens beslut att öka försvarsbudgeten ytterligare över Natomålet 2 procent till 2,5 per år fram till 2030, enligt polska radion.

MEDVEDEV. En opinionsmätning från ryska opinionsinstitutet Levada visar att närmare hälften av ryssarna vill att premiärminister Medvedev avgår, vilket är fler än dem som stöder honom. Eftersom han inte är folkvald spelar det förstås ingen roll, men trots allt kanske kritiken från oppositionsledaren Navalnys antikorruptionskampanj har spelat en roll.

STORBRITANNIEN. Inför det brittiska parlamentsvalet får Labour för första gången stöd av kommunisterna, vilket arbetarledaren Corbyn kan behöva med tanke på opinionsmätningarna som visar på ett katastrofval, enligt The Times.

Tre ministrar i den brittiska regeringen har bett premiärminister May att hålla utrikesministerpajasen Boris Johnson borta från Brexit-förhandlingarna, enligt The Times. Hans frånvaro i medierna anses ha underlättat starten av processen medan hans inhopp i Syrien-frågan inte har mottagits väl.

SPIONER. Det tyska inrikesministeriet presenterar topplistan över vilka länder som spionerar mest i landet: 1) Ryssland, 2) Iran, 3) Kina, 4) Turkiet. Ungefär som i Sverige, alltså.

LÅNGLÄSNING. Som skyddsmakt i Baltikum är Natoländernas förmåga högst varierande och framförallt mobiliseringstiden oroande, finner institutet Rand i en ny rapport.

Mediekrönikör: Mats Johansson

LÄSTIPS! I Svensk Tidskrift uppmärksammar Ola Mårtensson norsk film med anledning av historiska återblickar.

TITTARTIPS! Forum för levande historia har presenterat ett nytt utbildningsmaterial om kommunismens brott, denna gång en dokumentär om Joachim Seltman som flydde från Östtyskland 1972 och nu bor i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons