Annons

Per Gudmundson:I morgon återuppstår Alliansen

Foto: Anna Hållams / TT
Under strecket
Publicerad

I morgon återuppstår Alliansen. Efter tre års uppslitande fokus på särskiljande frågor börjar bitarna falla på plats igen.

Det var under den gångna veckan det hände. Och det var PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, som noterade det först. Ulf Kristersson hade precis blivit vald till ny partiledare för Moderaterna, och samtidigt hade Centerpartiet haft stämma. När Kristerssons installationstal och Centerns stämmohandlingar lades rygg mot rygg blev det plötsligt tydligt att partierna inte står särskilt långt ifrån varandra.

Delvis har Centern närmat sig moderata ståndpunkter. Centern vill nuförtiden framstå som det stora skattesänkarpartiet i borgerligheten. Och sedan två år vill även Centern att Sverige ska gå med i Nato, för att ta ett annat exempel.

I den stora tvistefrågan – migrationen – har C och M kommit fram till samma långsiktiga mål. I framtiden är ett kvotsystem det enda hållbara, menar bägge numera.

Och vad gäller det öppna såret i samarbetet verkar det som att Moderaterna närmar sig Centern. I installationstalet var Kristersson tydlig med att Moderaternas politiska framtid finns i Alliansen och att han inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Annons
Annons

När det kommer till de helt avgörande principerna för regeringsbildning finns det således ”ett gryende samförstånd”, konstaterade PM Nilsson (Di 2/10).
Under veckan har de borgerliga presenterat sina skuggbudgetar. Utifrån dem är det enkelt att staka ut en gemensam färdriktning.

Det finns en grundläggande samsyn om den ekonomiska politiken, förstås.

Alla fyra föreslår i runda slängar skattesänkningar på omkring 30 miljarder kronor, om än på lite olika sätt. Liberalerna riktar in sig på att lindra marginaleffekterna och premiera flit och förkovran genom att ta bort värnskatten, exempelvis. Kristdemokraterna vill sänka pensionärernas skatt i första hand, medan Moderaterna helst fortsätter på Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs lyckosamma linje med ytterligare jobbskatteavdrag. Centern lägger krutet på att sänka arbetsgivaravgifter.

Statens kärna ska stärkas. Allianspartierna vill höja tilldelningen till polisen rejält. Och alla fyra arbetar nu ansvarsfullt och metodiskt för att få upp försvarsanslagen till en nivå där en anslutning till Nato är möjlig: det långsiktiga målet är alltså 2 procent av BNP.

Besparingarna hittas i åtstramningar av a-kassa och sjukförsäkring. Och högre sysselsättning ger lägre utgifter och högre skatteinkomster.

Mycket känns igen i skuggbudgetarna, och det är inte konstigt. Trots allt tal om att politiken alltmer rör sig längs nya axlar finns det en fundamental dimension som sträcker sig från höger till vänster. De fyra borgerliga partierna står på en gemensam bas av värderingar.

Det är högerpolitik, och Socialdemokraterna kommer älska att hata den. Helt lätt blir det dock inte att kritisera den. Även Socialdemokraterna vill ju numera sänka skatterna, stärka polisen, öka försvarsanslagen och reformera invandringen. Varför då inte göra det rejält?

Och i morgon återuppstår alltså Alliansen. Då är det partiledardebatt i SVT:s Agenda. Då är det meningen att vi ska ha glömt pinsamheterna från i somras; debaclet i misstroendeförklaringarna, Jan Björklunds ovilja att prata med Ebba Busch Thor i Aktuelltstudion, revolten mot Anna Kinberg Batra.

De fyra alliansledarna kommer att fotograferas bredvid varandra, och det blir bilder som kommer att vara med ända fram till valrörelsen, då det blir nya bilder.

Det är bara att le, och låtsas som om ingenting har hänt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons