Annons

I New York behöver inte kulturen lyssna uppåt

Under strecket
Publicerad

Vykortet | New York

Här i New York var det få som stödde Trump – under 20 procent i hela staden och knappt 10 procent på Manhattan. När Trump blivit vald började demonstrationerna utanför Trump Tower.

Inte minst reagerade kulturlivet. Museum of Modern Art röjde omedelbart av ett stort rum och tog fram samtida konst från Iran, Irak och Sudan, länder Trump vill blockera. På Times Square satte man upp ett nytt konstverk som illustrerar hur sammansatt New York är. En ny fotoutställning på Ellis Island betonar de nytillkommande.

Stadsmuseet skapade en fotoutställning om muslimer i New York. Utomhusteatern Shakespeare-in-the-Park startade säsongen med Julius Caesar, en pjäs om en man som söker absolut makt och blir mördad. Kejsaren spelas av en person med orange kalufs, blå kostym och lång röd slips. Det har fått flera sponsorer att hoppa av.

Det säger något om vilken roll kulturen spelar här i New York, inte bara som turistmagnet, utan som en del av stadens identitet.

Hur ska det gå nu, när Trump-administrationen troligen får igenom att det statliga kulturstödet försvinner? Svaret är att det knappast påverkar. Bara 5-6 procent av kulturen i New York City finansieras med offentliga medel.

För många år sedan hade Brooklyn Museum en mycket kontroversiell konstutställning, ”Sensations”, som fick borgmästaren Rudy Giuliani och en rad religiösa samfund att gå i taket. Jag frågade chefen för museet hur han vågade. Han var ganska oförstående:

– Vi finansierar ju oss genom biljettintäkter, bidrag från enskilda och företag, avkastning på fonder från tidigare gåvor och testamenten, sponsring och så lite offentliga pengar. Om vi ska göra något riktigt kontroversiellt kan vi finansiera det med våra gamla pengar. Och sedan kan vi ha en Picasso-utställning och få in sponsorpengar.

Museet behövde inte lyssna uppåt. Man gick efter vad som var det konstnärligt intressanta och hade flera finansieringskällor.

Kulturen i New York struntar ingalunda i Trump. Men den är inte beroende av offentliga pengar. Det skapar frihet.

OLLE WÄSTBERG är tidigare svensk generalkonsul i New York.

olle@wastberg.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons