Annons

I New York fortsätter Demokraterna regera

Vykortet | New York

Under strecket
Publicerad

I New York City har Demokraterna alltid haft politisk majoritet, även om flera direktvalda borgmästare, som Giuliani och Bloomberg, varit republikaner. I delstaten New York har republikanerna dock under årtionden haft majoritet i den lokala senaten.
I november var det lokalt senatsval och Demokraterna fick, som en reaktion på Donald Trumps presidentskap, majoritet.

I början av sommaren fattade den nya majoriteten många beslut. Viktigast är att man stärkt hyresregleringen och hyresgästernas rättigheter. Det handlar delvis om att det blivit så dyrt att bo i New York att befolkningen minskat de senast åren.

Dessutom har den nya majoriteten beslutat om USA:s mest ambitiösa plan för klimatet. Man har också infört nya lagar om fackliga rättigheter, skydd mot sexuella trakasserier, stöd för HBTQ, stärkta aborträttigheter och skärpt vapenlag.

Dessutom har papperslösa, sådana som Trump kallar ”illegala”, fått rätt att ta körkort och att få utbildningsstipendier.

Den största politiska striden handlade om huruvida cannabis ska bli lagligt. Så är det i åtskilliga delstater och undersökningar visar att en majoritet av väljarna vill göra det tillåtet att röka hasch. Men det blev nej i senaten. Den som tas fast med några gram marijuana får böta, och att sälja marijuana är helt kriminaliserat. Skälet är sambandet mellan marijuana och brottslighet.

I staden New York har borgmästaren Bill de Blasio fått i genom att den som påträffas med cannabis i fickan inte längre tas till domstol. Brottsligheten i New York har minskat 80 procent under de senaste 26 åren och fortsätter ner varje år. Dock har minskningen blivit mindre och det anses av många bero på att man inte längre kan fängsla dem som brukar marijuana.

Hälsovårdsmyndigheter, polisen, föräldraföreningar, lärarnas organisationer, de trafikansvariga är alla emot legalisering av marijuana. Det var bakgrunden till att New York-senaten avslog förslaget. Som vanligt kan vi i Sverige lära oss av New York.

OLLE WÄSTBERG är tidigare generalkonsul i New York. olle@wastberg.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons