Annons

I New York vägrar man låta terrorn styra vardagen

Under strecket
SvD
Publicerad

För andra gången är jag i New York under en terrorattack. Förra gången bodde vi i staden den 11 september 2001. Då mördades 3 000 människor. Det innebar att nästan alla newyorkare hade en avlägsen anknytning till offer.

Angreppet på World Trade Center lämnade djupa fysiska spår på södra Manhattan och fanns länge i människors medvetande. Dåvarande borgmästaren Rudy Giuliani var dock tydlig i sitt budskap till medborgarna: Fortsätt era liv, gå och handla, gå ut och ät! Låt inte terroristerna förstöra vår vardag!

Så blev det också. Bara några få veckor efter 11 september skulle Abbas ”Mamma Mia!” ha premiär på Broadway. Björn Ulvaeus och Benny Andersson var hemma hos oss kvällen innan och vankade nervöst omkring. Hur skulle folk ställa sig till en glad musikal i denna situation?

Men det visade sig vara just vad människorna ville ha. Abbas succé var en del av New Yorks återhämtning.

Samma sak skedde efter dådet på västra Manhattan för några dagar sedan. Bara några timmar efter terrordådet genomfördes den stora Halloween-paraden i East Village, några kvarter från platsen. Och de amerikaner jag träffade samma kväll hade inte terrorn högst som samtalsämne. Dagen efter var det som vanligt i staden.

I värsta fall kan det tolkas som att man vant sig vid terrorn som ett inslag i tillvaron. Men jag tror snarare man ska se det som ett sätt att hedra offren genom att inte ge missdådaren rätt.

De amerikanska politikerna – som George W Bush 2001 och New Yorks guvernör Mario Cuomo nu – har varit tydliga med att skulden ligger hos terroristen, inte hos en folkgrupp eller religion. George Bush bjöd till exempel efter 9/11 in muslimska barn till Vita huset för att fira Eid-högtiden. Och när den stora minneshögtiden hölls på Yankee Stadium stod Bush och Giuliani omgivna av präster, rabbiner och imamer.

Donald Trump utnyttjar naturligtvis terrordådet politiskt. Men newyorkarna tycks ha blickarna riktade framåt och vägrar att låta terrorn dominera vardagen.

OLLE WÄSTBERG är tidigare svensk generalkonsul i New York.

olle@wastberg.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons