Annons

Claes Arvidsson:I Norge är inget som förr och allt som vanligt

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet och statsminister Erna Solberg, Høyre
Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet och statsminister Erna Solberg, Høyre Foto: Ole Martin Wold / TT

I dag är det kommunalval i Norge.

Under strecket
Publicerad

I onsdags begravdes 17-åriga Johanne Zhangija Ihle-Hansen. Den fyra år äldre styvbrodern Philip Manshaus är häktad för mordet på henne den 10 augusti i hemmet i Bærum utanför Oslo. Häktningen omfattar också terrorism. Efter att han lämnat hemmet satte Manshaus kurs mot en lokal moské. Med sig i bilen hade han tre gevär, skyddsväst och en huvudvideokamera.

Den 10 augusti kommer som väl är inte att stå fram som en traumatisk upprepning av 22 juli. För dem som drabbades men överlevde och för dem som miste nära och kära i terroristattentaten i regeringskvarteret i Oslo och på Utøya blir det ändå en smärtsam påminnelse.

Manshaus bröt sig in i moskén men fredagsbönen var slut och han mötte endast tre män. Manshaus avlossade skott men övermannades och hölls fast tills polisen anlände. Det är möjligt att styvsystern är skälet till att han kom för sent till moskén. Att hon försökte hindra honom. Hon var engagerad antirasist.

En kort tid innan terroristangreppet lade Manshaus ut en post på den mörka webben om ”raskrig” och med attacken i Christchurch på Nya Zeeland som förebild. I andra inlägg finns en nynazistisk koppling.

Annons
Annons

I väntan på resultatet från den rättspsykiatriska undersökningen, åtal och rättegång, är det mesta fortfarande höljt i dunkel. Det gäller också hur ”en vanlig snäll kille” började radikaliseras för två år sedan. Diskussionen handlar om behovet att få bättre kunskap, både om sociala mediers roll och vilka psykologiska mekanismer som påverkar. Man pekar också till exempel på den strukturella likheten i världsbilder hos extremister i olika läger.

Det har tillsatts en oberoende kommission för att bland annat granska säkerhetspolisen PST:s hantering av fallet. PST tipsades om Manshaus högerextremism, utredde men lade ned saken utan att ens ha en ”bekymringssamtale” med honom. Samtidigt påpekas det faktum att det inte går att följa alla som i ord uttrycker extremism. Den frågan anknyter i sin tur till en annan diskussion, den om gränssättningen mellan yttrandefrihet och säkerhet.

Det polariserade samtalsklimatet tas också upp. Tyvärr blev ordbytet som följde en indirekt illustration på detsamma. Statsminister Erna Solberg sade i en kommentar att det hördes mycket svenska när nynazister demonstrerade i Norge och efterlyste samarbete.

Twittersvaret från Anders Ygeman blev att Solberg i stället borde se sig själv i spegeln – som två gånger utnämnt Sylvi Listhaug till minister. Ännu en plump till Ygemans samling.

Efter ytterligare palaver enades Solberg och Löfven om behovet av samarbete. Och ja, för den som tvekar är det bara att läsa PST:s och Säpos rapporter om hotet från extremister av olika schatteringar. Det kommer med största sannolikhet att inträffa fler terroristattentat av ensamvargar eller grupper.

Att terroristattentatet avvärjdes har också gjort att valrörelsen i kommun- och fylkes- valet i dag rullar på som vanligt, men opinionen är mer än vanligt polariserad kring frågor om vägtullar (och miljö), centralisering (och fungerande kommuner) och välfärdsprofitörer (”vinst i välfärden”). I det nya opinions- klimatet blåser det motvind för de två stats-bärarna Arbeiderpartiet och Høyre, men allra mest motigt har Fremskrittspartiet som genom sin medverkan i regeringen har tvingats ta ansvar.

I lokalvalet har Siv Jensen dragit kortet ”smygislamisering” och Listhaug det om båtmigranter i kvällssol. Frågan är om det räcker för att partiet ska återfå sin identitet. Om inte, spricker sannolikt Solbergs redan vacklande fyrklöverregering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons