Annons

I Thailand fungerar munskydd utmärkt

Foto: Christer Jansson

Vykortet | Phuket/Stockholm

Under strecket
Publicerad

Från ett thailändskt perspektiv ter sig den svenska debatten om munskydd närmast obegriplig. I Thailand valde regeringen tidigt att vidta långtgående åtgärder: utegångsförbud, lockdown, febermätning, krav på handspritning och krav på munskydd. För brott mot kravet på munskydd utgår 6 000 kronor i böter. Trots att livet nästan har återgått till det normala nu, kvarstår febermätningen, handspritningen och munskyddet. Dessutom smittspårar man i butiker och restauranger, genom att kunderna checkar in med en QR-kod.

Folkhälsomyndighetens skepsis mot munskydd är känd. Samtidigt publiceras fler och fler studier som stödjer munskydd som ett sätt att minska smittspridningen och allt fler länder inför krav. Anders Tegnell har, vid sidan av invändningar mot det vetenskapliga stödet, menat att munskydd utgör en risk eftersom det kan invagga människor i falsk trygghet. Han har även återkommit till att munskydd är svåra att hantera: ”Det är helt uppenbart att man petar sig väldigt mycket i ansiktet när man har munskydd” /.../ ”det här gör att man förmodligen har mer virus på fingrarna än annars” (Expressen 9/5).

Det stämmer inte med vår familjs erfarenhet av nästan tre månader av egen och andras användning av munskydd i Thailand – dessutom i ett land som har mycket varmare väder och en avsevärt lägre utbildningsnivå än Sverige. Folk kan hantera skyddet.

En effekt av munskydd som sannolikt underskattas är den psykologiska. Ett generellt användande i butiker och kollektivtrafik påminner om att en dödlig sjukdom härjar i samhället.

Många svenskar tar ett stort ansvar och lever inte på samma sätt som före corona. Samtidigt är det svårt att bortse från att många andra, inte minst yngre, av och till verkar glömma de förhållanden som gäller. Här skulle munskyddet kunna bidra till såväl mindre smittspridning, som en medvetenhet om att alla behöver ta ett särskilt ansvar nu. I avvaktan på att Thailands regering tillåter oss att resa hem igen, kommer vi att trotsa Tegnell och bära munskydd där det rör sig många människor även i Sverige.

CHRISTER JANSSON är rådgivare i politik och kommunikation.
christerjansson@msn.com

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons