Annons

Avicii släpper ny musik – nästan ett år efter sin död

Singeln ”SOS” släpps den 10 april och är en del av ett fullängdsalbum som kommer i juni.
Singeln ”SOS” släpps den 10 april och är en del av ett fullängdsalbum som kommer i juni. Foto: Christine Olsson/TT

I juni kommer ett helt nytt album från artisten, och en singel kommer redan nästa vecka. Det är den bortgångne artistens familj som beslutat att musiken ska färdigställas, skriver Dagens Nyheter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan hittades Tim ”Avicii” Berling död i sitt hotellrum. Då arbetade han med ett nytt album och flera låtar lämnades efter honom mer eller mindre halvfärdiga.

Han samarbetade med flera andra låtskrivare, som nu håller på att färdigställa albumets låtar. De gör det bland annat utifrån anteckningar, mejl och sms som Avicii lämnat efter sig.

Albumet kommer att släppas den 6 juni, som dessutom är Sveriges nationaldag, och heter TIM. Den första singeln från albumet heter SOS och släpps redan 10 april.

Beslutet att färdigställa albumet och låtarna har tagits av Aviciis familj. Inkomsterna från albumet ska gå till Tim Bergling Foundation, som bland annat arbetar mot psykisk ohälsa.

"Tim ville göra skillnad – att vi startar stiftelsen i Tims namn är ett sätt att hedra hans minne och verka i hans anda", skrev familjen i ett pressmeddelande.

Tim Bergling blev under sin karriär tvungen att ställa in spelningar av hälsoskäl. I det amerikanska magasinet GQ beskrev den då nyblivna stjärnan artistlivet så här, enligt Fokus:

Annons
Annons

– Man reser runt, lever i en kappsäck, man kommer till ställen med gratis alkohol överallt - det är ganska konstigt om man inte dricker. Det har blivit en vana, eftersom man lutar sig mot självförtroendet och uppmuntran som kommer av alkoholen. Och sedan blir man beroende av det.

Enligt artistens pappa, Klas Bergling, hade Tim Bergling problem med att stå inför publik, trots en framgångsrik karriär som musiker.

– Det var väl därför han behövde bedöva sig själv med vin eller några järn inför varje spelning, säger han i DN.

Även Tim Berglings nära vän, Fricko Boberg, beskriver honom som en person som led av det pressade turnélivet.

– Det var så mycket press på honom. Hela den här karusellen var ju beroende av honom. Om han slutade skulle en massa människor förlora sina jobb. ”Jag vill inte göra folk besvikna, det är så mycket pengar inblandat.” Så sa han, säger Boberg till DN.

”Avicii är otroligt sorgligt nog borta för alltid. Men hans avtryck lever vidare i populärmusiken varje dag”, skrev musikjournalisten Anna Björk i SvD efter stjärnans död.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons