Annons

ICC: Rimligt anta britter begick krigsbrott i Irak

Fatou Bensouda. Arkivbild.
Fatou Bensouda. Arkivbild. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Enligt Internationella brottsmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare Fatou Bensouda finns det rimliga skäl till att anta att brittiska soldater begått krigsbrott i Irak åren 2003–2008.

Under strecket
TT-AFP
Publicerad

Det är slutsatsen av en 74-sidig förundersökningsrapport som presenteras inför domstolens årliga medlemsmöte.

– Efter en grundlig saklig och juridisk genomgång av den tillgängliga informationen finns det rimliga skäl att tro att delar av de väpnade brittiska styrkorna begick krigsbrott mot personer i deras förvar, säger Bensouda.

Den Haagbaserade domstolen lade 2006 ner en utredning om liknande anklagelser efter att ha kommit fram till att de påstådda övergreppen inte var tillräckligt allvarliga, men förundersökningen återupptogs 2014.

Enligt anklagelserna ska drygt 1 000 irakiska krigsfångar ha torterats och misshandlats i fångenskap, och brittisk militär anklagas för att olovligen ha dödat 52 irakiska fångar.

Bensouda säger att hon och hennes kollegor nu överväger sina nästa steg innan de eventuellt ber ICC om att få sätta igång en fullskalig utredning.

Tidigare i år slog Storbritannien ifrån sig hundratals anklagelser om överträdelser av brittiska soldater i Afghanistan och Irak.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons