Annons

Göran Eriksson:Gamla kriser kan hjälpa – och stjälpa – regeringen

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Emma-Sofia Olsson

Finansminister Magdalena Andersson vill ha pengar kvar för att kunna spendera senare under coronakrisen. Men det kan regeringens samarbetspartier – och 1990-talskrisen – sätta stopp för.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tillväxten faller som under finanskrisen för drygt tio år sedan, och arbetslösheten ökar lika mycket som under 1990-talskrisen – och det är inte ens i regeringens värsta scenarier.

Gamla kriser utgör referenspunkter när regeringen nu söker utforma en ekonomisk politik för att minska skadorna på svensk ekonomi.

När regeringen presenterade vårbudgeten på onsdagen blev det uppenbart att den politiska borgfreden i coronakrisen bara omfattar åtgärderna mot smittspridningen.

När det handlar om ekonomi påminner konfliktmönstret faktiskt om det vanliga. Alltså bevakar Moderaterna företagens intressen, medan Vänsterpartiet kräver mer pengar till kommuner, regioner och sociala ersättningar. Någonstans mitt emellan står finansministern och håller emot.

Skillnaden mot normaltillståndet är förstås dramatiken och djupet som präglar coronakrisen, och de oerhörda summor som politikerna laborerar med. Moderaternas förslag för att rädda näringslivet innebär en exempellös pengarullning på 100 miljarder kronor per månad.

Men Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson argumenterar för att det är billigare att satsa mycket nu. Gör man för lite i dag, väntar recession och massarbetslöshet senare.

Annons
Annons

En uppenbar skillnad mot det politiska normalläget är också de stora insatserna. Här talar Moderaterna inte om ett bättre företagsklimat – utan om att om att hindra att hela branscher slås ut för gott.

Finansminister Magdalena Andersson framhåller å sina sida att regeringen måste göra en avvägning mellan hur mycket som ska spenderas nu – och hur hur mycket som kan komma att behövas senare för att sätta igång ekonomin.

Det betyder inte att hon utesluter att åtgärderna kommer att bli dyrare än regeringen räknat med, eller att regeringen och januaripartierna kommer att behöva presentera ytterligare krispaket senare.

Och i vårbudgeten föreslår regeringen att utgiftstaket för i år ska ”sprängas”, och det är första gången det görs av en sittande regering sedan systemet infördes i samband med 1990-talskrisen.

Att höja utgiftstaket var en åtgärd som diskuterades i samband med flyktingkrisen 2015 – för att nämna ytterligare en modern kris – men som Magdalena Andersson då avvisade.

”Jag har jobbat i över tio år i regeringskansliet, bland annat under budgetsaneringen på 1990-talet. Då sparades det på allting” sa Magdalena Andersson apropå de besparingar som man planerade för att klara utgiftstaket 2015.

Men under coronakrisen håller taket alltså inte.

Utgiftstak och överskottsmål är två inslag i det regelverk som infördes efter 90-talskrisen, för skydda de offentliga finanserna. Reglerna har bidragit till de starka statsfinanser som nu är en tillgång för Sverige, när ekonomin är på väg att kraschlanda.

Det är just den låga svenska skuldsättningen som gör att politikerna, ganska sorglöst ändå, kan slå in krispaket efter krispaket – och överväga ytterligare mycket omfattande insatser.

Men om 90-talskrisen bidrar till att göra livet lite lättare för Magdalena Andersson när Sverige går in i coronakrisen, så kan den få motsatt effekt när vi går ur den. Socialdemokraterna vill sedan en tid avskaffa överskottsmålet, vilket skulle frigöra pengar och möjliggöra ytterligare politiska insatser.

Men när SvD talar med samarbetspartierna Centern och Liberalerna, drar de nu slutsatsen att just överskottsmålet har varit avgörande för att Sverige är så väl rustat ekonomiskt i coronakrisen.

Så när Magdalena Andersson sparar pengar för att använda sedan, tar hon en politisk risk. Regeringen har inte egen majoritet, och dess borgerliga samarbetspartier kan – med hänvisning till överskottsmålet – tvinga henne till återhållsamhet när coronakrisen klingar av.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons