Annons

Hela listan: Här är Frankrikes nya jämställda regering

Nio män och nio kvinnor. En konservativ finansminister och en socialist som utrikeschef.

President Emmanuel Macrons första regering i Frankrike är brett blandad från både höger och vänster.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Michael Kappeler/APBild 1 av 1

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Michael Kappeler/APBild 1 av 1
Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Michael Kappeler/AP

Den nya uppställningen presenterades i eftermiddags vid presidentens Elyséepalats i Paris.

Bruno Le Maire, konservativ jordbruksminister 2009–2012 och länge ett av de tunga namnen i högerpartiet Republikanerna (LR), blir ny finansminister, medan liberale veteranen François Bayrou tar hand om justitiedepartementet.

De 18 ministrarna – exakt jämställt med nio män och nio kvinnor – skulle egentligen ha blivit offentliga redan i går, men offentliggörandet sköts då upp ett dygn. Officiellt hette det då att den nya ledningen ville kontrollera ministrarnas privata ekonomiska förehavanden en extra gång för att undvika skandaler.

Bland de få namn som läckte ut på förhand fanns Lyons borgmästare socialistiske borgmästare Gérard Collomb som ny inrikesminister och likaledes socialistiske Jean-Yves Le Drian på posten som utrikesminister.

Annons
Annons

Le Drian – försvarsminister under François Hollande och stark man i landsdelen Bretagne – träffade nye premiärministern Édouard Philippe i regeringshögkvarteret redan i går och var först ut i den föregående regeringen att öppet ställa sig bakom Macron i presidentvalskampanjen.

Försvarsfrågorna tas nu i stället över av EU-parlamentsledamoten Sylvie Goulard.

På förhand läckte det även ut att tv-journalisten Nicolas Hulot skulle bli ny miljöminister.

– Det vore en väldigt bra nyhet, sade Macron-anhängaren Corine Lepage, själv miljöminister på 1990-talet och nu ledare för det lilla miljöpartiet Cap 21, till radiokanalen RMC på förhand.

62-årige Hulot försökte själv bli president inför valet 2012, som kandidat för landets största miljöparti, EELV, men blev då utslagen redan i partiets primärval mot norskfranska Eva Joly.

Macron själv har för sin del ägnat en del av dagen åt en arbetslunch med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Macron har talat varmt om EU under hela presidentvalskampanjen, men har samtidigt tryckt hårt på att EU också måste förändras och moderniseras. När han träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin i måndags var båda ledarna öppna för att till och med göra ändringar i EU:s grundfördrag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons