Annons

IF Metall: ”Vi måste försöka tänka framåt”

IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Foto: Tomas Oneborg

Sverige efter coronakrisen. Nu måste planeringen igång för hur ekonomin ska komma tillbaka när krisen lagt sig. Det hävdar Volvochefen Martin Lundstedt och får stöd av Metalls ordförande Marie Nilsson.

Under strecket
Publicerad

Martin Lundstedt vill få igång planeringen för hur samhället ska komma igång igen.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Det värsta med coronakrisen ligger sannolikt framför oss. Men Martin Lundstedt, vd för lastbilskoncernen AB Volvo, vill ha igång planeringen för hur Sverige ska komma igång när krisen väl är över.

AB Volvo håller på att stänga all produktion med 20 000 anställda i Sverige och går därmed samma väg som Volvo Cars, Scania och mängder av fordonstillverkare i resten av Europa.

– Den här krisen är något som vi inte har mött tidigare, varken vad gäller storlek eller hur snabbt det går, säger Martin Lundstedt.

Vid sidan av den krishantering myndigheterna håller på med vill han få klart hur företagen och hela samhället ska börja rulla igång igen när det akuta läget väl är över.

– Förutom att vara delaktiga i den akuta krishanteringen måste vi också planera för en återstart och vi måste göra det gemensamt stat, näringsliv, fack och myndigheter, säger Martin Lundstedt.

Han får stöd av Metalls ordförande Marie Nilsson som nu fått vara med och teckna permitteringsavtal för mängder av metallarbetare.

– Vi är mitt i ett kritiskt läge men då måste man också försöka tänka framåt. Den här typen av samverkan är en bra idé. Då kan vi visa att vi klarar oss igenom det här och dra nytta av de lärdomar vi gjorde efter finanskrisen, säger Marie Nilsson.

Annons
Annons

Martin Lundstedt vill få igång planeringen för hur samhället ska komma igång igen.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Det viktiga nu är att vi talar om vad som kommer sen, efter krisen.

Martin Lundstedt vill få igång planeringen för hur samhället ska komma igång igen.
Martin Lundstedt vill få igång planeringen för hur samhället ska komma igång igen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Martin Lundstedt vill till exempel att det ska bli klart när personer som smittats av corona och frisknat till kan gå tillbaka till jobbet och börja arbeta. Då måste det även fungera med skola, barnomsorg och annat för dem.

– Det viktiga nu är att vi talar om vad som kommer sen, efter krisen. Det gör att människor känner att det normala kommer tillbaka och då vågar de också fatta beslut om att handla igen, säger Martin Lundstedt.

Han varnar för att de ekonomiska problemen snabbt kan flytta sig. Just nu handlar det om att företagen inte kan producera, att utbudet inte fungerar.

Ju längre krisen fortsätter desto större är risken att konsumenterna inte vågar handla längre. Då är det i stället brist på efterfrågan som är problemet.

– Det finns en klar risk för att efterfrågan påverkas. Det hänger mycket på hur länge den här situationen kommer att pågå, säger Marie Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons