Annons

Vill bli ”Il Capitano” för EU:s högerpopulister

Från ungdomsaktivist och separatist med hjärtat till vänster, till högerextrem och frän EU- och migrationskritiker. I dag har Italiens inrikesminister Matteo Salvini en ny ambition: att kröna sig till ”Il Capitano” för Europas högerpopulistiska partier och stöpa om EU-samarbetet inifrån.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Från vänster: Sannfinländarnas Olli Kotro, Alternative für Deutschlands Jörg Meuthe, Legas Matteo Salvini och Danske Folkepartis Anders Vistisen under mötet i Milano.

Foto: Luca Bruno/APBild 1 av 2

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

Foto: Christophe Ena/APBild 2 av 2

Från vänster: Sannfinländarnas Olli Kotro, Alternative für Deutschlands Jörg Meuthe, Legas Matteo Salvini och Danske Folkepartis Anders Vistisen under mötet i Milano.

Foto: Luca Bruno/APBild 1 av 1
Från vänster: Sannfinländarnas Olli Kotro, Alternative für Deutschlands Jörg Meuthe, Legas Matteo Salvini och Danske Folkepartis Anders Vistisen under mötet i Milano.
Från vänster: Sannfinländarnas Olli Kotro, Alternative für Deutschlands Jörg Meuthe, Legas Matteo Salvini och Danske Folkepartis Anders Vistisen under mötet i Milano. Foto: Luca Bruno/AP

BRYSSEL På det lyxiga Gallia hotell i centrala Milano, med spa-våning, svindlande marmorvalv och möjlighet att hyra en Maserati med egen, handskbeklädd chaufför, träffades på måndagen danska, finska, tyska och italienska högerpopulister och nationalister, inbjudna av en av stadens söner: inrikesminister Matteo Salvini.

Målet med hotellmötet var att begrava tidigare meningsskiljaktigheter och tillsammans skapa en ”allians av Europas fädernesländer” som kan rida in i Bryssel i samlad tropp efter EU-valet i slutet av maj. Alliansens härförare skulle vara Salvini själv, den skäggige 46-åringen som en gång kallade sig vänster och hellre bär jeans än Armani på sina kampanjresor. Han som av sina anhängare prisas som Italiens frälsare.

Annons
Annons

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

Foto: Christophe Ena/APBild 1 av 1

”Salvini rädda oss!” lyder ropen i landet som i åratal lidit av kronisk hög ungdomsarbetslöshet, skenande statsskuld och svajiga finanser. Hans kommunikationschefer försöker nöta in ”Il Capitano” som hans smeknamn i italienska köksbordskonversationer.

I Frankrike har Marine Le Pen, partiledare för Nationell samling – tidigare Nationella fronten – låtit trycka upp valaffischer med en bild henne själv jämte italienaren och texten: ”Våra idéer tar över”.

Gästerna på hotellmötet i Milano, som var från Sannfinländarna, Danske Folkeparti och Alternative für Deutschland, skulle tillsammans med sina värdar från Lega – regeringspartiet som Matteo Salvini leder och som ursprungligen var ett enfrågeparti med krav på självständighet för norra Italiens regioner – lägga grunden för ett gemensamt EU-valmanifest.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Foto: Christophe Ena/AP

Salvini har redan tidigare gjort flera försök att få fler europeiska partier att sluta upp bakom hans politiska manifest, som understryker Europas ”kristna rötter”, försvarar ”nationell identitet” och förespråkar en mycket restriktiv migrationspolitik.

I januari reste han till Warszawa, där han möttes med Jarosław Kaczyński, ledaren för Lag och Rättvisa, ett parti som i dag delar grupptillhörighet i Bryssel med Sverigedemokraterna.

Annons
Annons

Salvini har upprepade gånger prisat Vladimir Putin, medan hans polska fränder i Lag och Rättvisa av hävd och historia är hårdnackade Rysslandskritiker.

Där talade han om en ”europeisk vår” som skulle få slut på den tysk-franska dominansen i Europapolitiken. Salvini har också besökt Marine Le Pen: bilderna i franska och italienska medier på de två ledarna i avslappnat umgänge över drinkar framåt småtimmarna pekar på stor samhörighet.

Men ändå kom Marine Le Pen inte på mötet i Milano. För trots att hennes och Salvinis och ett 20-tal andra europeiska partier – de partier som Salvini hoppas få med i sitt stall – kan förenas i sin kritik om EU och om migration, så har de traditionellt sett inte alltid dragit jämt om andra, svårare frågor. Som Ryssland.

Salvini har upprepade gånger prisat Vladimir Putin, medan hans polska fränder i Lag och Rättvisa av hävd och historia är hårdnackade Rysslandskritiker, till exempel.

Marine Le Pens såta vänskap med Matteo Salvini kan också köra bort andra av hans hågade alliansvänner: hennes parti dras med ett dåligt rykte sedan de öppet antisemitiska och nazi-anstrukna dagarna under Jean-Marie Le Pen, Marines far, och har tidigare ansetts för extremt av andra EU-kritiker.

Steve Bannons försök att förena Europas högerpopulister under en gemensam plattform, ser efter bara några månader ut att pysa ut i intet.

Europas högerpopulistiska och/eller nationalistiska partier är också oeniga om andra frågor: en del av dem förespråkar en ekonomisk politik med vänsterförtecken, medan andra ligger långt till höger i samma fråga.

Annons
Annons

Ett försök av Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon att förena Europas högerpopulister under en gemensam plattform, ser efter bara några månader ut att pysa ut i intet, på grund av de interna olikheterna mellan partierna.

Att politiker från bara fyra länder dök upp på hotellet i Milano på måndagen var dock ingenting som gjorde Salvini nedslagen – inte utåt i alla fall.

Han sade att ett annat, större möte för hans likasinnade i Europa ska hållas om en månad, på det anrika Cirkus Maximus i Rom. Då, sade Salvini, förväntar han sig deltagare från 15–20 länder.

Dansk Folkeparti ingår i EU-parlamentet i Bryssel i samma partigrupp som både Sverigedemokraterna och polska Lag och Rättvisa.

Dansk Folkepartis gruppordförande i EU-parlamentet, Anders Vistisen, meddelade på måndagen att partiet ansluter sig till Matteo Salvinis allians.

Dansk Folkeparti ingår i EU-parlamentet i Bryssel i samma partigrupp som både Sverigedemokraterna och polska Lag och Rättvisa – två partier som tidigare sagt att de inte vill samarbeta med ryssvänliga krafter. Som Salvinis lega.

Att få ihop en enad allians kan bli ett svårt pussel för Salvini att klura ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons