Annons

Illegala vapenhandeln i Sverige – på 3 minuter

Skorpionen – ett insmugglat vapen som användes vid massakern på Hisingen 2015.
Skorpionen – ett insmugglat vapen som användes vid massakern på Hisingen 2015. Foto: Polisen Illustration: SvD

Ett fåtal kriminella personer ligger bakom den stora spridningen av illegala skjutvapen som hamnar på gatan. SvD ger bakgrunden till granskningen Vapnens väg.

Under strecket
Publicerad

Vad handlar det om?

Bakom varje skjutning finns ett kriminellt affärssystem av handel med vapen. Någon har smugglat in, byggt om och sålt vapnet som hamnat i händerna på kriminella som avlossar de dödliga skotten.

SvD har i artikelserien Vapnens väg granskat ett antal unika och omfattande fall som förklarar hur det här går till.

628 illegala skjutvapen saknas i de tre fall vi granskat.

Granskningen har visat att pistoler och automatvapen sprids på två sätt; via internationella smuggelrutter och inom Sverige via handel med svenska jakt- och skyttebutiker.

Vilka är fallen?

En trio män, Skånenätverket, hade satt i system att smuggla in stora mängder vapen från Slovakien. En av männen, kallad Vapensmeden, hade haft jaktlicens och var vapenkunnig. Han såg till att de insmugglade gamla militärvapnen blev användbara i en verkstad i Vellinge.

Hundratals vapen smugglades in genom EU och ett 40-tal av nätverkets vapen har kunnat spåras till kriminella miljöer och våldsdåd i Sverige mellan 2015-2017.

I ett annat fall har en jägare och vapenhandlare kommit över 100-tals skjutvapen genom kontantaffärer med ett stort antal svenska jakt- och skyttebutiker. Vapnen har han senare sålt vidare till kriminella runtom i Sverige.

Annons
Annons

Ett annat fall är den om mannen från Svalöv. En vapenkunnig 44-åring som även han hade jaktvapen och jägarlicens. Mannen smugglade in 98 pistoler till Sverige från Bulgarien. Han greps i en internationell polisoperation 2017. Endast 17 av hans pistoler har hittats, hos tungt kriminella. 81 av dem saknas i dag.

Varför är det viktigt?

Trots att polisen lyckats hitta ett antal omfattande fall där illegala skjutvapen sprids till kriminella så finns svåra problem när det kommer till spridningen av vapen.

Poliskällor säger att smugglare och kriminella vapenhandlare är viktiga att identifiera. Men det går endast att komma åt de större vapennätverken om det finns gott om tid och polisresurser. Det är dock något som i regel saknas.

Ett annat dilemma är att väldigt få illegala skjutvapen hittas. Ett 100-tal automatvapen saknas efter Skånenätverkets smuggelturer. I fallet med den 43-årige jägaren från Dalarna saknas 294 skjutvapen, som polisen tror har hamnat i den undre världen. Mannen från Svalöv smugglade in 98 pistoler, 81 av dessa saknas.

Experter befarar att smuggelvapnen kommer att dyka upp i brottsfall i årtionden framåt.

Vilka blir konsekvenserna?

Från politiskt håll blev resultatet av SvD:s granskning att inrikesminister Mikael Damberg (S) blixtinkallade polisen till ett möte. Orsaken var att en enda man under flera års tid kunde köpa skjutvapen från jakt- och skyttebutiker och sälja vidare till kriminella. Polisen svarade med att personal skulle utbildas omgående, för att bli bättre på vapeninspektioner.

Det har också framkommit att anställda i samma polisregion hade vid flera tillfällen larmat om mannens verksamhet långt innan han greps. Chefer avvisade dock varningarna.

En chef hos polismyndigheten polisanmäldes för tjänstefel, som en direkt följd av SvD:s granskning. Orsaken är att chefen ignorerade att det fanns brottsmisstankar kring den 43-årige jägaren.

I slutet av november beslutade en åklagare att det inte rörde sig om brott som faller inom allmänt åtal. Utredningen mot polischefen lades därmed ner.

Läs hela granskningen Vapnens vägsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons