Annons

Ilska bland EU-politiker – inga fler vill visa kvitton

Ingen mer av de svenska EU-parlamentariker vill redovisa kvitton som visar vad de gör med ersättningen på 45 000 kronor i månaden, visar SvD:s nya förfrågan. Av 20 svenska ledamöter har endast en redovisat och fem sagt att de ska lägga fram sina kvitton.

Samtidigt har ilskan över SvD:s pågående Twitterkampanj #visakvitton varit påtaglig under parlamentets Strasbourgvecka.

Under strecket
Publicerad

Cecilia Wikström (L), Peter Lundgren (SD) och Marita Ulvskog (S) tillhör de EU-politiker som inte redovisat sina kvitton.

Foto: Fredrik Persson/TT, Fredrik Persson/TT, Janerik Henriksson/TTBild 1 av 5

Peter Lundgren (SD).

Foto: Fredrik Persson/TTBild 2 av 5

Marita Ulvskog (S).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 5

Jytte Guteland (S).

Foto: Fredrik Persson/TTBild 4 av 5

Anna-Maria Corazza Bildt (M).

Foto: Fredrik Persson/TTBild 5 av 5
Efter reklamen visas:
45 000 varje månad – ner i politikernas fickor

STRASBOURG En EU-parlamentariker uppgav för en besöksgrupp med svenska reportrar att hon var ”förbannad på journalister” En annan kallade mediers (läs: SvD:s) ihärdiga förfrågan om kvitton för sensationslysten och skandalinriktad.

EU-parlamentets ledamöter måste inte redovisa vad de gör med de 45 000 skattefria kronorna varje månad. Inga kvitton krävs och ingen revisor begär kontoutdrag på summan som de får utöver lönen på, brutto, 88 000 kronor samt dagersättningen på 3 200 kronor.

Men SvD bad ändå förra året de 20 folkvalda svenska politikerna i parlamentet att på något sätt redovisa för väljarna vad de gör med potten – precis som offentlighetsprincipen kräver av riksdagsledamöter i Stockholm. Alla EU-politiker utom en, en vänsterpartist, vägrade.

Svaren visar att inte ens parlamentarikerna själva riktigt verkar vet vad kontorspengarna ska gå till.

Några av de övriga 19 hänvisade då kort till att regelverket inte kräver redovisning – en del länkade för säkerhets skull regelverket till sina mejl. Andra räknade vagt upp utgifter som fruktskålar, resor och övernattningar till att de sponsrar exempelvis fattiga romer i Europa. En ledamot uppger att han betalar frisk- och hälsovård för sin personal med pengarna.

Annons
Annons

Cecilia Wikström (L), Peter Lundgren (SD) och Marita Ulvskog (S) tillhör de EU-politiker som inte redovisat sina kvitton.

Foto: Fredrik Persson/TT, Fredrik Persson/TT, Janerik Henriksson/TTBild 1 av 2

Peter Lundgren (SD).

Foto: Fredrik Persson/TTBild 2 av 2

Svaren visar att inte ens parlamentarikerna själva riktigt verkar vet vad kontorspengarna ska gå till. Välgörenhet till romer är, om än så behjärtansvärt, inte vad kontorspengarna ska finansiera. Inte heller gymkort.

Cecilia Wikström (L), Peter Lundgren (SD) och Marita Ulvskog (S) tillhör de EU-politiker som inte redovisat sina kvitton.
Cecilia Wikström (L), Peter Lundgren (SD) och Marita Ulvskog (S) tillhör de EU-politiker som inte redovisat sina kvitton. Foto: Fredrik Persson/TT, Fredrik Persson/TT, Janerik Henriksson/TT

Såhär lyder regelverket kring kontorspengarna:

”Denna schablonersättning är avsedd att huvudsakligen täcka utgifter för verksamhet i valkretsen, såsom hyres- och förvaltningskostnader för kontor, telefon och abonnemang, representation, datorer och telefoner samt anordnande av konferenser och utställningar.”

Med ”valkretsen” menas alltså i de svenska ledamöternas fall: Sverige.

Efter Twitterkampanjen #visakvittona, meddelande ytterligare fem svenska EU-parlamentariker att de kommer att visa upp kvitton. SvD sände också i onsdags en ny, skriftlig förfrågan till övriga ledamöter om redovisning.

Peter Lundgren (SD).
Peter Lundgren (SD). Foto: Fredrik Persson/TT

Peter Lundgren (SD) svarade på den nya förfrågan, men inte heller han vill redovisa kvitton. Lundgren skrev att han med kontorspengarna bland annat driver tre kontor. Om det stämmer så har SD-politikern totalt fem kontor. Först ett i Bryssel och ett i Strasbourg – dessa två kontor är möblerade, hyresfria och fullt utrustade, från minsta suddgummi till kopiator, färgpatroner, datorer, telefoner, tidningar, trycksaker och annan nödvändig vardagsmateriel, och kontorspengarna ska alltså inte gå till dessa.

Annons
Annons

Marita Ulvskog (S).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

Jytte Guteland (S).

Foto: Fredrik Persson/TTBild 2 av 3

Anna-Maria Corazza Bildt (M).

Foto: Fredrik Persson/TTBild 3 av 3

Men Lundgren måste alltså utöver dessa två kontor ha tre kontor ”i valkretsen”, som regelverket understryker, det vill säga i Sverige. Han har inte svarat på frågan om var de tre svenska kontoren ligger.

Marita Ulvskog (S).
Marita Ulvskog (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

S hälsar via sin pressansvariga i EU-gruppen att parlamentarikerna Marita Ulvskog och Jytte Guteland tänker besvara SvD:s frågor om kontorspengarna. De ger dock inget besked om de tänker lägga fram underlag eller redovisning för ersättningen.

Jytte Guteland (S).
Jytte Guteland (S). Foto: Fredrik Persson/TT

Cecilia Wikström (L) och Anna Maria Corazza Bildt (M) uppger att de inte har någonting att redovisa men att de följer regelverket.

De övriga ledamöterna hade under torsdagseftermiddagen inte svarat.

Anna-Maria Corazza Bildt (M).
Anna-Maria Corazza Bildt (M). Foto: Fredrik Persson/TT
Annons
Annons

Ilskan över tystnaden kring kontorspengarna sprider sig också nu som ringar på vattnet.

I Aftonbladet skriver två debattörer från organisationen Skattebetalarna ett inlägg med rubriken: ”EU-politikerna berikar sig på vår bekostnad”.

”Denna ordning rimmar särskilt illa med vår stolta svenska offentlighetsprincip. Därför är det anmärkningsvärt att nära nog varenda svensk Europaparlamentariker också vägrade redovisa hur de spenderat pengarna när svenska journalister förra året bad om det”, skriver de.

En av debattörerna, Johan Gustafsson, arbetade under fyra år som stabschef för EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) i Bryssel.

Alla 751 parlamentariker röstade i veckan om just ett krav på att de alla måste använda kontorspengarna uteslutande för ”aktiviteter som har med deras politiska mandat att göra, och inte får lov att använda dem till täcka personliga kostnader, stipendier eller ”donationer av politisk natur”.

Men det är fortfarande helt frivilligt om man redovisar kontorspengarna eller inte.

Kravet på mer transparens klubbades – men det var en icke-bindande resolution.

Den österrikiske högerledamoten Paul Rübig sände kvällen före omröstningen ett mejl till alla sina kollegor, i vilket han ber dem att rösta nej till mer transparens.

”Förresten så kan de ledamöter som nu vill det redovisa sina utgifter på sina hemsidor”, avslutar österrikaren sitt mejl, som en anställd med tillgång till parlamentarikernas interna mejl läckte till SvD.

Från den stora, socialdemokratiska gruppen gick det samtidigt ut ett bud om att man borde rösta ja till mer transparens.

Sedan publiceringen av denna artikel har EU-parlamentarikerna Jasenko Selimović (L) och Christofer Fjellner (M) tagit kontakt med SvD för att signalera att de vill tala om kontorspengarna.

En assistent för ledamoten Gunnar Hökmark (M) har också gett sig tillkänna med en förfrågan om att ”prata” om pengapotten.

Ingen av de tre har dock sagt att de har kvitton eller andra underlag att redovisa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons