Annons

Ilska inom S efter beslutet: ”Regeringen viker ner sig”

SSU:s ordförande Philip Botström är kritisk till beslutet att inte skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud.
SSU:s ordförande Philip Botström är kritisk till beslutet att inte skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud. Foto: Erik Simander/TT

Sverige kommer inte skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud, meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) under fredagen. Många inom Socialdemokraterna är kritiska till beslutet.

Under strecket
Publicerad

Margot Wallström (S) meddelade beslutet under en pressträff på fredagen.

Foto: Fredrik Persson/TT

Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.

Foto: Christine Olsson/TT

Utrikesministern motiverade beslutet med att konventionstexten innehöll problematiska delar, och pekade bland annat på att det inte finns en tydlig definition av vilka vapen det gäller.

Många inom Socialdemokraterna ställer sig kritiska till beslutet.

– Jag vet att jag talar för många i Socialdemokraterna i dag när jag säger att jag är besviken på att regeringen i dagsläget och i sin nuvarande form väljer att inte underteckna konventionen, säger Philip Botström, ordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund.

– Hur man än vrider och vänder på det så är det uppenbart att regeringen viker ner sig i en principiellt viktig fråga, säger han.

Regeringen valde att inte underteckna konventionen – men ställer sig ändå inte helt utanför den utan väljer att inta rollen som observatör. Det innebär att Sverige kommer ha en yttranderätt och en rätt att vara en del av processen kring den framtida utvecklingen.

Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, säger att det trots allt är positivt.

– Att bli observatör ger oss en möjlighet att följa arbetet och agera även om vi inte har rösträtt. Vi ska även vara aktiva i nedrustningsarbetet genom att bedriva opinion, säger han.

Annons
Annons

Margot Wallström (S) meddelade beslutet under en pressträff på fredagen.

Foto: Fredrik Persson/TT

Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.

Foto: Christine Olsson/TT
Margot Wallström (S) meddelade beslutet under en pressträff på fredagen.
Margot Wallström (S) meddelade beslutet under en pressträff på fredagen. Foto: Fredrik Persson/TT

Men trots att det finns ”ett batteri av åtgärder som är positiva”, som Ulf Bjereld uttrycker det, menar han att det ändå hade varit bäst att skriva på.

– Jag tycker att det är synd. Det är sant att fördraget har sina brister, men Sverige hade kunnat bidra till att förbättra det inifrån om man hade skrivit på, säger han.

Det behövs fortsatt starka röster och Sverige måste vara en.

Ytterligare en bidragande orsak till beslutet är att det inte finns majoritet i riksdagen för att skriva under konventionen, enligt Margot Wallström. Carina Ohlsson, riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor, säger att hon förstår läget – men att Sverige ändå måste skriva under avtalet.

– Tittar man hur det ser ut i världen känns kärnvapen som reella hot. De vapen som tas fram nu är modernare och farligare, och länder bryter mot avtal om nedrustning. Det behövs fortsatt starka röster och Sverige måste vara en, säger hon.

– Vi i S-kvinnor tycker att vi ska skriva under konventionen och kommer ta strid parlamentariskt för att den ska ratificeras. Vi ger oss inte.

Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.
Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor. Foto: Christine Olsson/TT

Malin Malm, ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet, för fram en liknande åsikt.

– Det finns jättestarka poänger att vi som land skickar en signal i de här tiderna med instabilitet och upprustning, att vi fortsätter kämpa för nedrustning precis som våra socialdemokratiska föregångare har gjort.

Vi i S-studenter kommer att fortsätta kämpa för ett undertecknande.

Hon säger att de inom S-studenter inte ser något skäl att vänta, utan tycker att man kan underteckna FN-konventionen redan i dag. Men att det saknade stödet i riksdagen ställer till det.

– Jag är förstås besviken. Men det är ett steg i rätt riktning med observatörsstatus och man får märka väl att regeringen inte har stängt dörren. Vi i S-studenter kommer att fortsätta kämpa för ett undertecknande av konventionen, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons