Annons

Ilskan kan gynna IS – Iraks nya våldsvåg på 3 minuter

Foto: Khalid Mohammed/AP

Utegångsförbud i Bagdad, 72 döda och tusen skadade. Nu eskalerar de våldsamma protesterna mot Iraks regering. SvD förklarar bakgrunden till varför protesterna i Bagdad kan hota centralmakten – och gynna IS.

Under strecket
Publicerad
Foto: Khalid Mohammed / TT
Foto: Khalid Mohammed / TT
Foto: Hadi Mizban / TT
Foto: Khalid Mohammed / TT
Foto: Khalid Mohammed / TT
Foto: Khalid Mohammed / TT

Vad handlar det om?

Demonstrationerna började i tisdags. Då gick tusentals människor ut på gatorna i Bagdad, Nassiriya och andra städer för att protestera mot regeringen och premiärministern Adil Abdul-Mahdi.

I oktober har det gått ett år sedan han kom till makten och mycket lite har hänt med löftena om att förbättra livsvillkoren för irakierna. Arbetslösheten är hög, korruptionen enorm samtidigt som grundläggande samhällsfunktioner fungerar dåligt.

Så länge kriget mot terrorgruppen Islamiska staten (IS) pågick stod folk ut med att så mycket fungerade dåligt, men nu när IS besegrats är toleransen mot missförhållandena mindre. Nu är det dags för politikerna att leverera eller avgå, anser många.

Foto: Khalid Mohammed / TT
Annons
Annons
Foto: Hadi Mizban / TT

Varför har folk dött?

Protesterna har förekommit i hela landet. I vissa städer gick de fredligt till, men i andra stormade demonstranter myndighetsbyggnader och satte i vissa fall eld på dem.

Att protesterna nu växer i Bagdad är extra allvarligt eftersom det är dit centralmakten är koncentrerad. Demonstranter försökte storma den så kallade gröna zonen, där regeringen sitter, och den internationella flygplatsen. Utskickade specialtrupper öppnade eld mot folkmassan och sköt tårgas.

Utegångsförbud och nedsläckt internet har inte hjälpt. Protesterna bara fortsätter och på lördagen rapporterades dödstalet ha stigit till 70, efter att prickskyttar skjutit demonstranter i Bagdad, vilket fått allt fler demonstranter att tala om hämnd.

Foto: Hadi Mizban / TT

Vad betyder detta?

Protesterna påminner om de som förekom i många länder under den arabiska våren 2011 och riktar sig mot samma ungefär samma problem som då.

I Irak finns extra anledning till ilska. Sedan 2004 beräknas hundratals miljarder dollar ha försvunnit i politikers och affärsmäns fickor, enligt officiella siffror. Senast i våras upptäcktes att pengar som skulle gått till återuppbyggnaden av Mosul försnillats.

Problemet i Irak är att det finns krafter som bara väntar på sådana här situationer för att flytta fram sina positioner. Värst av dessa är IS som har etablerat sig på landsbygden där de följer en strategi framtagen av Kinas kommunistledare Mao. Oron är därför stor för vad som kan hända framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons