Annons

Ilska mot Trump: ”Skulle aldrig förlåta honom”

Ofrivillig barnlöshet, parterapi och sylvassa kommentarer mot Donald Trump. Nu har Michelle Obama släppt sina memoarer – och SvD listar bokens mest spännande delar.

Under strecket
Publicerad

Michelle Obamas bok ”Min historia” är redan en succé. I den skriver hon bland annat om stress, barnlöshet – och ilskan mot Donald Trump.

Foto: Teresa Crawford/AP, Francois Mori/AP

1 / 6

Michelle Obamas bok ”Min historia” är redan en succé. I den skriver hon bland annat om stress, barnlöshet – och ilskan mot Donald Trump.
Michelle Obamas bok ”Min historia” är redan en succé. I den skriver hon bland annat om stress, barnlöshet – och ilskan mot Donald Trump. Foto: Teresa Crawford/AP, Francois Mori/AP

Den seglade upp på första platsen på Amazons topplista innan den ens hade släppts, och bokturnén har sagts vara av samma kaliber som om det vore Beyoncé eller Madonna som stod på scen.

Michelle Obamas memoarer ”Min historia” har varit en snackis långt innan boken kom ut på onsdagen. USA:s före detta presidentfru har hållit relativt låg profil sedan Melania Trump tog över stafettpinnen, men de senaste dagarna har hon synts flitigt i media. Bara under veckan lyckas hon med den ovanliga bedriften att medverka i tre av de största amerikanska morgonprogrammen; ABC, NBC och CBS.

Tillsammans med Barack Obama (som ger ut sina memoarer i vår) ska hon enligt Financial Times också ha delat på ett rekordstort förskott om 65 miljoner dollar, eller runt 593 miljoner kronor, från förlaget Penguin Random House.

Boken präglas framför allt av privata berättelser som ger inblick i det tidigare presidentparets liv, och hennes svala intresse för politik har uppmärksammats i flera recensioner.

SvD har inhämtat ett exemplar av ”Min historia”, och listar här några av de mest intressanta delarna ur den.

Annons
Annons

Michelle Obama signerar sina memoarer. Hennes bok ”Min historia” blev etta på Amazons topplista redan innan den släpptes.

Foto: Ashlee Rezin/AP

2 / 6

Tvekade över makens presidentkandidatur

Michelle Obama signerar sina memoarer. Hennes bok ”Min historia” blev etta på Amazons topplista redan innan den släpptes.
Michelle Obama signerar sina memoarer. Hennes bok ”Min historia” blev etta på Amazons topplista redan innan den släpptes. Foto: Ashlee Rezin/AP

Maken Barack Obamas första tid som president kantades av många utmaningar, som till exempel den rådande finanskrisen. Den tumultartade perioden innebar hård press även på hans nära och kära, men i boken berättar Michelle Obama att hon oroades över den stress familjen skulle utsättas för redan innan Demokraternas vinst 2008.

Det gick till och med så långt att hon tvivlade på om det verkligen var rätt beslut av maken att kandidera till presidentposten.

Slutligen sa hon ja. Motiveringen var att hon älskade honom, trodde på hans förmåga och var säker på att han skulle bli en utmärkt president.

Men hon medger också att hon blev överraskad av hans vinst. “Barack var ju trots allt en svart man i Amerika. Jag trodde verkligen inte att han kunde vinna”, skriver hon.

Annons
Annons

Efter en tweet där Donald Trump ifrågasatte äktheten i Barack Obamas födelsebevis oroade Michelle sig för att något skulle hända deras barn.

Foto: Ashlee Rezin/AP

3 / 6

Ilskan mot Trump

Efter en tweet där Donald Trump ifrågasatte äktheten i Barack Obamas födelsebevis oroade Michelle sig för att något skulle hända deras barn.
Efter en tweet där Donald Trump ifrågasatte äktheten i Barack Obamas födelsebevis oroade Michelle sig för att något skulle hända deras barn. Foto: Ashlee Rezin/AP

”En ”extremt trovärdig källa” har ringt till mitt kontor och berättat att Barack Obamas födelsebevis är förfalskat”.

Så löd en tweet som USA:s president Donald Trump publicerade i augusti 2012. Det är bara en av flera gånger han har underblåst konspirationsteorin att Barack Obama inte skulle vara född i USA, och därmed inte ha rätt till presidentämbetet.

Så sent som för en dryg vecka sedan uppmärksammade amerikanska medier att Trump omnämnde sin föregångare som Barack H. Obama i ett tal. H:et står för hans mellannamn Hussein, och yttringen har tolkats som ett försök att blåsa liv i konspirationen.

I boken ger Michelle Obama uttryck för ilska gentemot Trump mot bakgrund av detta. Hon skriver att ”hela grejen var ju galen och ondsint från början till slut” och att trångsynthet och främlingsfientlighet låg bakom.

Samtidigt kände hon en växande rädsla för att spridningen av uppgifterna skulle innebära ett direkt hot mot familjen Obama från extremhögern. Ofta oroade hon sig för att någon skulle begå en våldshandling mot parets döttrar. “Det skulle jag aldrig förlåta honom för”, skriver hon.

Annons
Annons

Michelle Obama skriver om vilken prövning det var att se andra kvinnor rulla barnvagnar längs gatorna efter att ha själv drabbats av missfall.

Foto: Brynn Anderson/AP

4 / 6

Döttrarna kom till genom IVF-behandling

Michelle Obama skriver om vilken prövning det var att se andra kvinnor rulla barnvagnar längs gatorna efter att ha själv drabbats av missfall.
Michelle Obama skriver om vilken prövning det var att se andra kvinnor rulla barnvagnar längs gatorna efter att ha själv drabbats av missfall. Foto: Brynn Anderson/AP

För första gången berättar Michelle Obama om kampen och svårigheten att bli med barn. Paret önskade sig länge barn, och hon beskriver hur de vidtog alla tänkbara åtgärder. “Men våra regleringar gav inget resultat, inte ens när Barack trampade gasen i botten efter en sen omröstning så att han hann fram i lagom tid för min ägglossning”, berättar hon.

När ett graviditetstest slutligen visade positivt jublade paret, för att bara några veckor senare försjunka i sorg efter ett missfall. Obama beskriver hur det tog hårt på henne, och att det var en prövning att se andra kvinnor i omgivningen rulla barnvagnar längs gatorna.

Efter år av försök bar äntligen behandling med IVF frukt, och till slut fick de två döttrar. Möjligheten att genomgå IVF-behandling fanns på grund av Michelle Obamas arbete, där en försäkring som täckte behandlingen ingick.

Annons
Annons

Michelle Obama och dottern Malia.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

5 / 6

Tuffa småbarnsår – gick i parterapi

Michelle Obama och dottern Malia.
Michelle Obama och dottern Malia. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Efter 13 år av kärlek började det knaka i fogarna i Barack och Michelle Obamas relation. Småbarnsåren tärde, politik och familjeliv var stundtals oförenligt.

För att rädda äktenskapet beslutade sig presidentparet därför att börja gå i parterapi – något som Barack Obama till en början vände sig emot. I boken beskriver Michelle Obama hur han ville angripa problemen från en intellektuell synvinkel, genom handböcker i relationer och långa diskussioner. Men hon litade till talets och lyssnandets förmågor.

Terapin visade sig innebära utmaningar för dem båda – ingen av dem fick sin världsbild bekräftad av terapeuten. Efter ett antal sessioner gav dock utdelning, och hon menar att hon själv tog kommandot över sitt eget välmående genom att sluta anpassa sina rutiner efter Barack Obamas arbete.

“Det stämde överens med min vilja att de skulle växa upp starka och trygga i sig själva, och dessutom motvilliga till all form av gammaldags patriarkaliskt tänkande – jag ville aldrig att de skulle tycka att livet började när mannen i huset kom hem”, skriver hon.

Annons
Annons

Michelle Obama och maken Barack. Många har spekulerat i att Michelle kan kandidera till att bli USA:s president. Michelle skriver i boken att det aldrig kommer att hända.

Foto: Charles Rex Arbogast/AP

6 / 6

Michelle Obama 2020?

Michelle Obama och maken Barack. Många har spekulerat i att Michelle kan kandidera till att bli USA:s president. Michelle skriver i boken att det aldrig kommer att hända.
Michelle Obama och maken Barack. Många har spekulerat i att Michelle kan kandidera till att bli USA:s president. Michelle skriver i boken att det aldrig kommer att hända. Foto: Charles Rex Arbogast/AP

Spekulationerna har varit ihärdiga och hon har fått frågan många gånger. Just därför passar Michelle Obama på att svara i memoarernas epilog: hon kommer aldrig att kandidera till president.

Faktum är att hon inte ens är särskilt förtjust i politik. Hon konstaterar även att de erfarenheter hon fått de senaste tio åren inte heller har ändrat hennes uppfattning.

Samtidigt understryker hon att det inte betyder att hon saknar engagemang för USA:s framtid. Kritiken mot Donald Trump sipprar igenom; hon skriver att den nuvarande presidenten får amerikaner att tvivla på sig själva och att en ökad misstänksamhet mot andra i samhället.

”Ibland undrar jag hur lågt vi måste sjunka för att nå botten”, frågar hon sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons