Annons

Jesper Sundén:Ilskan efter kraschen skakar regimen i Iran

Protesterna har varit omfattande sedan Iran medgav att det skjutit ned ett passagerarplan utanför Teheran, efter att ha först ha förnekat det.
Protesterna har varit omfattande sedan Iran medgav att det skjutit ned ett passagerarplan utanför Teheran, efter att ha först ha förnekat det. Foto: Danial Shaigan/TT

Förra veckan sörjde hundratusentals iranier den dödade toppmilitären – nu samlas människor i stället för att kräva de styrandes avgång. Här är orsakerna till ilskan som skakar regimens legitimitet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Teheran skingrar protesterna mot militären med tårgas.

Foto: TTBild 1 av 1

Det är bara en vecka sedan hundratusentals iranier gick ut på gatorna för att hedra den döde toppmilitären Soleimani. Nu rivs i stället hans affischer ned och slagord ropas om att han var en mördare medan Irans ledare är förrädare.

Nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet och lögnerna som skulle dölja den har undergrävt regimens legitimitet på ett djupare sätt än USA:s ekonomiska sanktioner hittills gjort.

Den här gången är det inte som vid höstens protester mot höjda bensinpriser en ekonomiskt utsatt arbetarklass som är ute på gatorna. Nu är det fler medelklassiranier och studenter som demonstrerar.

Med tanke på att det var studentrörelsen som en gång startade processen som ledde till revolutionen mot shahen 1979 är det förmodligen ett oroande tecken för de styrande.

Med tanke på att det var studentrörelsen som en gång startade processen som ledde till revolutionen mot shahen 1979 är det förmodligen ett oroande tecken för de styrande.

Ett klipp på sociala medier visar hur studenter undviker att kliva på den stora amerikanska respektive israeliska flaggan som målats på gatan för att trampas på. Med några steg förnekas därmed en av grundvalarna för den 40-åriga islamiska republiken – att USA och Israel är stora respektive lilla Satan.

Annons
Annons

Polisen i Teheran skingrar protesterna mot militären med tårgas.

Foto: TTBild 1 av 1

Protesterna började i Teheran och spred sig under söndagen vidare runt om i landet. Anmärkningsvärt sägs vara att även konservativa, som i vanliga fall stöder de styrande, är arga på styrande och demonstrerar.

Det är också fler kvinnor som deltar i protesterna än tidigare. Två av landets mest kända kvinnor tog också tydligt avstånd från regimen i helgen.

Irans enda kvinnliga OS-medaljör, Kimia Alizadeh, publicerade ett öppet brev där hon förklarade att hon lämnar landet. I brevet beskriver hon sig själv som ”en av miljoner förtryckta kvinnor i Iran”. Och skådespelerskan Taraneh Alidoosti skrev till sina 5,8 miljoner Instagram-följare att: ”Vi är inte medborgare. Det har vi aldrig varit. Vi är fångar. Miljoner fångar.”

Polisen i Teheran skingrar protesterna mot militären med tårgas.
Polisen i Teheran skingrar protesterna mot militären med tårgas. Foto: TT

Polisen har svarat på protesterna mot tårgas och i skarp ammunition, enligt klipp på sociala medier. Nyhetsbyrån AP har har verifierat att de är äkta, vilket förnekas från officiellt håll. Teherans polischef hävdade i statlig tv att han instruerat sina underlydande till återhållsamhet.

Frågan är hur länge det varar. Med tanke på att det vid krossandet av protesterna i november dödades hundratals demonstranter – och enligt Reuters så många som 1500 – visar demonstranterna ett oerhört mod.

Men ilskan lindras inte direkt av att de styrande på olika sätt försöker att skylla ifrån sig – på USA eller genom att hävda att de inte alls ljög utan att de fick reda på sanningen först på fredagskvällen.

Visserligen har olika företrädare för Iranska revolutionsgardet bett om ursäkt och uttryckt ånger. Gardets befälhavare, Hossein Salami, sade till och med i tv att han önskade att han själv varit med och ”kraschat och brunnit” i planet. Men hittills har ingen fått sparken eller avgått.

Donald Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare, John Bolton, tror att protesterna är början till ett regimskifte. Samtidigt är det iranska folket splittrat. Någon som kan samla de protesterande syns inte till.

Ilskan och missnöjet utgör ändå en utmaning för iranska regimen. Trump håller dörren öppen för förutsättningslösa förhandlingar, enligt USA:s försvarsminister Mark Esper. Kanske kan det bli läge att ändå glänta lite på den?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons