Annons

Imamer utvisas: ”Varit centrala i rekrytering”

Två av de som sattes i Migrationsverkets förvar i maj utvisas nu.
Två av de som sattes i Migrationsverkets förvar i maj utvisas nu. Foto: Johan Nilsson/TT

Säpo begär två imamer utvisade enligt lagen om särskild utlänningskontroll, LSU.

– Det handlar antingen om hot mot rikets säkerhet eller förberedelse till terrorism, säger Filip Ahlin, analytiker vid Försvarshögskolan.

Under strecket
Publicerad

I maj frihetsberövades flera imamer och placerades i Migrationsverkets förvar. Nu begär Säpo alltså att två av dem utvisas enligt LSU.

– I och med att resandet ner till IS har avtagit har Säpo kunnat omallokera resurser därifrån, mot tillväxtmiljöerna i Sverige. Det är delvis en ny strategi, säger Filip Ahlin.

En av de två imamerna som begärts utvisade är Abu Raad, som arbetat vid Gävlemoskén. Han kom till Sverige från Irak 1996 och fick ett permanent uppehållstillstånd året därpå.

– Han har pekats ut som en huvudgestalt i den salafist-jihadistiska miljön i Sverige. Bland annat har han uttryckt sina gratulationer när IS intog Mosul 2014, och åkt runt och föreläst på olika moskéer i Sverige, säger Filip Ahlin.

Den andra imamen som begärts utvisad är verksam i Umeå, och har enligt Ahlin släktband till Abu Raad.

Lagen om särskild utlänningskontroll gäller bara personer som inte är svenska medborgare. För att den ska användas behöver det inte finnas någon brottsmisstanke. Som lagen är formulerad kan den bara tillämpas när det antingen handlar om hot mot rikets säkerhet eller förberedelse till terrorbrott.

Annons
Annons

– Det säger något om hur pass allvarligt man ser på de här två personerna. De har varit centrala i rekryteringen till salafism-jihadism och funnits i sådana sammanhang, säger Filip Ahlin.

När Säpo begär utvisning enligt LSU ansöker myndigheten till Migrationsverket, som prövar ansökan. Beslutet kan sedan överklagas till regeringen. Migrationsverket tog beslut om LSU två gånger 2017 och fyra gånger 2018.

Säpo vill inte kommentera vad de två imamerna gjort sig skyldiga till, man säger att begäran om utvisningarna handlar om att minska tillväxten till våldsbejakande extremism. Man förbereder sig också på ett eventuellt avslag från Migrationsverket.

– Om det för tillfället inte går att genomföra en utvisning finns det möjlighet för oss att fortsatt hålla en person under uppsikt, till exempel genom anmälningsplikt, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i ett pressmeddelande.

2017 skapade Säpo stora rubriker när man berättade att det finns ungefär 2000 våldsbejakande islamister i Sverige.

– Sedan dess har siffran varken minskat eller ökat nämnvärt, men Säpo har intensifierat sitt arbete för att minska tillväxten. Att offensiven kommer nu kan också ha att göra med att man nu anser sig ha tillräckligt med bevisning för att begära utvisningarna, säger Filip Ahlin.

SvD söker Abu Raads försvarare för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons