Annons

IMF-chefen åtalas – nekar till brott

Efter en utdragen rättsprocess slår Frankrikes högsta domstol fast att IMF-chefen Christine Lagarde ska åtalas, misstänkt för att ha varit oaktsam med offentliga medel under sin tid som minister. Lagarde nekar till anklagelserna och menar att hon agerade på uppdrag av dåvarande presidenten, Nicolas Sarkozy.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jose Luis Magana/APBild 1 av 1
Foto: Jose Luis Magana/APBild 1 av 1
Foto: Jose Luis Magana/AP

Fallet rör Christine Lagardes hantering vid utbetalningen av statlig ersättning på 403 miljoner euro till den franske finansmannen Bernard Tapie 2008, då Lagarde var Frankrikes finansminister.

Kontroversen kring Christine Lagarde och Bernard Tapie sträcker sig tillbaka mer än två årtionden i tiden. Tapie hävdade att han fick för lite ersättning från banken Credit Lyonnais efter försäljningen av klädmärket Adidas 1993, där han var vd.

Eftersom Credit Lyonnais senare köptes av ett statligt konsortium, blev staten Bernard Tapies motpart i den rättsliga processen.

2008, i rollen som Frankrikes finansminister, gav Christine Lagarde sig in i processen och beordrade en särskild domarpanel att gå in som skiljedomare. Panelen slog senare fast att Tapie och hans fru skulle få 403 miljoner euro i kompensation, inklusive ränta sedan 1993 – ett beslut som Lagarde inte stoppade.

Annons
Annons

Beslutet fick genast stark kritik från oppositionen. Så sent som 2015 hävdes också beslutet av en appellationsdomstol, och Tapie blev utan ersättning.

Men kritikerna mot Lagarde tystnades inte – och efter en utdragen rättsprocess, har nu har Frankrikes högsta domstol beslutat att det ska prövas om Lagarde begick brott när hon tillät utbetalningen till Tapies.

Lagarde har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdar att hon handlade på uppdrag av Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy, som hade en nära relation till Tapie. Nicolas Sarkozy förnekar dock Lagardes anklagelser.

– Jag har alltid handlat i enlighet med lagen och haft det allmännas intresse för ögonen, säger Christine Lagarde till AFP.

Vid ett tidigare domstolsbeslut i december förra året, sade IMF:s kommunikationschef Gerry Rice att IMF inte ser några hinder för att Lagarde fortsätter so IMF-chef, trots anklagelserna.

– Styrelsen fortsätter att uttrycka förtroende för direktörens förmåga att effektivt utföra sina uppgifter, sade han i ett uttalande.

Fallet hanteras av en specialdomstol som prövar ministrar för brott de kan ha begått i tjänsten. Det högsta straffet för oaktsamhet i användningen av offentliga medel är ett års fängelse och 15 000 euro i böter.

– Jag är övertygad om att domstolen kommer att finna anklagelserna om oaktsamhet att vara utan merit, säger Lagardes advokat Patrick Maisonneuve i ett uttalande, skriver Bloomberg.

Bernard Tapie är en kontroversiell person i det franska näringslivet. Tidigare har han varit ordförande för fotbollslaget Marseille, suttit i fängelse för att ha gjort upp matcher och korruption. Han har också gjort karriär som popartist, tv-värd och skådespelare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons