Annons

Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans prisImponerande biografi över gåtan Alfred Nobel

Ingrid Carlberg är medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. 2012 fick hon Augustpriset för sin biografi om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg: ”Det står ett rum här och väntar på dig”. Hon har även fått Undersökande journalisters pris Guldspaden och nominerats till Augustpriset.
Ingrid Carlberg är medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. 2012 fick hon Augustpriset för sin biografi om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg: ”Det står ett rum här och väntar på dig”. Hon har även fått Undersökande journalisters pris Guldspaden och nominerats till Augustpriset. Foto: Kajsa Göransson, TT

Världens mest berömde svensk försåg världen med vapen, men drömde om fred på jorden. Dick Harrison läser – och imponeras av – Ingrid Carlbergs biografi över gåtan Alfred Nobel.

Under strecket
Publicerad

Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

Genre
Biografier
Förlag
Norstedts

636 s.

En av få svenska företeelser som vi lugnt kan räkna med att folk känner till även i utlandet är Nobelprisen, och i förlängningen namnet på deras upphovsman, dynamitkungen Alfred Nobel. På den (i och för sig mycket lilla) listan över världsberömda svenskar i historisk tid kommer Nobel högt, kanske högst av dem alla. Det är inte givet att en amerikan eller kines känner till Gustav II Adolf och Karl XII, men alla någorlunda allmänbildade torde veta vad ett Nobelpris är för något.

Följaktligen har det skrivits åtskilligt om Alfred Nobel, och Ingrid Carlbergs bok ”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” är bara det senaste i en rad av verk om människan, hans gärning och de pris som finansieras av hans testamente. Likväl är skillnaden stor mellan detta arbete och övriga, till exempel Vilgot Sjömans djupdykningar i diverse aspekter av Nobels liv.

Först och främst vilar Carlbergs bok på en jämförelsevis stor forskningsinsats, huvudsakligen utgående från primärkällor, vilka noggrant redovisas i referensapparaten och käll- och litteraturförteckningen. Detta är så långt man kan komma från en snabbskriven presentation för folk som vill ha något kvickläst att ta till sig för att kunna leverera basfakta om Nobelprisens fader. Boken kräver sin läsare.

Annons
Annons

Redan detta ger boken en särprägel, men därtill kommer en ambitiös perspektivisering. I syfte att skapa förståelse för Alfred Nobel spänner Carlberg bågen högt. Med familjen Nobel i centrum målar hon upp 1800-talets politiska, ekonomiska och kulturella scenarier och utvecklingslinjer inför läsarnas blickar, med nedslag i allt från parisiska bordeller, centraleuropeiska kurorter och svenska kolerahärjningar till darwinistisk vetenskap och livsfarliga nitroglycerinexperiment. Här finns Krimkrigets storpolitik, storstädernas mondäna salongsarenor, patentgräl och tvister på två kontinenter, samt ett persongalleri som får dagens företagschefer och styrelsebossar att se milt sagt glåmiga ut.

I centrum för berättelsen står en fascination för entreprenörskapet som sådant – dess djärva satsningar och obegränsade nyfikenhet, med lika delar girighet, uppfinningsrikedom och poesi i en bubblande nobelsk familjegryta, i vilken de djupaste tragedier går hand i hand med formidabel framgång.

Alfred Nobel själv, den röda tråden i en bok vars många utvikningar aldrig upplevs som besvärande, framstår som en kraftfull, ivrig och konstant uppfinningsglad romantiker, som till sin egen frustration snärjs av affärer och byråkrati kring de många bolag han blir indragen i. Han är på en och samma gång en social varelse som är livrädd för ensamhet och en individualist som aldrig vågar rota sig, gifta sig, bli stadgad. Ingrid Carlberg ger således åtskilligt utrymme åt Alfred Nobels – med våra ögon sett – besynnerliga distansförhållande till Sofie Hess, som han höll mycket av samtidigt som han äcklades av hennes slöseri och lättsinne.

Annons
Annons

Den bild av Nobel som alltmer tonar fram i boken, ju längre man kommer, är den av en man som är konstruerad av motsägelser, så till den milda grad att han tycks förprogrammerad att bli en gåta för både samtid och eftervärld. Paradoxerna är många. Alfred Nobel ägnade en stor del av sin genialiska skaparkraft och avsevärda affärsbegåvning till att förse all världens arméer med effektivast möjliga ammunition, trots att han drömde om en era av fred på jorden och instiftade det fredspris som de flesta jordbor i dag förknippar med hans namn. Han hånade kyrkan och prästerna, men donerade betydande ekonomiska medel till den svensk-norska församlingen i Paris. Han var litterärt och kulturellt intresserad, men drog sig i det längsta för att publicera något. Eller med Carlbergs egna ord: ”Alfred Nobel var mannen som strävade efter att göra nytta för mänskligheten, men sällan missade ett tillfälle att odugligförklara sig själv.”

En biografi om en sådan människa kan omöjligen bli tråkig, och när den dessutom växer ut till en fascinerande och genomgripande skildring av hela seklet blir intrycket ännu mer bedövande.

Allt som allt är detta ett viktigt verk, en bok att bli imponerad av, och det blir inte sämre av att den är försedd med ett flertal illustrationer och ett välbehövligt släktträd. Så här kan, och ska, seriös vetenskap och/eller grävande journalistisk kombineras med populärvetenskaplig ansats. Den digitala teknikens öppnande av nya vägar till källforskning lär förvisso bereda vägen för ännu fler Nobel-böcker på bokhandelsdiskarna inom en inte alltför avlägsen framtid, men ingen författare kommer att kunna närma sig ämnet utan att ta största möjliga hänsyn till Carlbergs verk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons