Annons

Imponerande om farlig manlig ensamhet

”Ett mycket löftesrikt författarskap” skriver en kritiker om en av veckans nya titlar, medan en annan tycker att det är klyschigt och kladdigt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou, ”Nuckan” av Malin Lindroth och ”Q” av Fredrik Ekelund

Bild 1 av 2

Hans Rosling

Bild 2 av 2

1 / 20

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou, ”Nuckan” av Malin Lindroth  och ”Q” av Fredrik Ekelund
”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou, ”Nuckan” av Malin Lindroth och ”Q” av Fredrik Ekelund

20. Roslings syn på världen

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (18)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

Hans Rosling
Hans Rosling

DN:s Ingrid Carlberg skriver att ”Lektionerna i "Factfulness" samlar sig till ett mäktigt slutord från en världsstjärna i pedagogik, ett efterlängtat vapen för oss som är kvar mot alla de falska nyheter som skymmer våra blickar.”

Expressens Ulrika Kärnborg är inte lika positiv och skriver att det i författarnas ”värld finns bara ”vi har rätt och ni har fel”, även när läsaren känner hur osäkerheten växer. ”

Annons
Annons

Fredrik Ekelund och Marisol

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

2 / 20

19. ”Upptrampad stig för dig som ska komma ut”

Fredrik Ekelund och Marisol
Fredrik Ekelund och Marisol Foto: Anders Wiklund/TT

”Q” av Fredrik Ekelund (ny)

Albert Bonniers förlag

Prosa

En medelålders man upptäcker och kommer ut med sin transidentitet. I Malmö lever han som vanlig man, i frihetens Köpenhamn blir han Marisol.

”Ekelund skriver utan falskt patos, vädjar aldrig till läsarens medkänsla utan erövrar den i stället med intelligenta iakttagelser, vemodig humor, suverän dramaturgi och en osviklig, nästan gammeldags känsla för vad som gör sig bäst mellan raderna”, skriver Jens Christian Brandt i DN.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att ”Q” kan läsas ”som litterär upplevelse, eller följas som en vindlande stig, upptrampad för dig som ska komma ut eller har någon som ska till med det.”

Aftonbladets kritiker är delad, medan SvD:s Jenny Aschenbrenner skriver att boken är ”väl inåtvänd, den mal runt sig själv utan att släppa in tillräckligt med syre i den livskris som därför fortsätter att kännas privat, Ekelunds egen.”

Annons
Annons

Leif GW Persson

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

3 / 20

18. Följer upp populära ”Gustavs grabb”

 Leif GW Persson
Leif GW Persson Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (17)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.

Annons
Annons
Foto: Piratförlaget och TTBild 1 av 1

4 / 20

17. Sålde bäst av alla böcker

Foto: Piratförlaget och TT

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou (16)

Piratförlaget

Prosa

”I detta politiskt laddade 1970-tal har Jan Guillou full kontroll. Han knallar omkring i det som i den egna trädgården, plockar ett äpple här, ett päron där, skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Ulrika Knutson har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver i Aftonbladet att ”i hans nya roman avtecknar sig den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin.”

DN:s kritiker är delad, medan SvD:s Kaj Schueler till största del är negativ: ”Det blir redovisande tillrättalagt snarare än gestaltande. ”

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen HildebrandtBild 1 av 1

5 / 20

16. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (14)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers förlag & Tore FrängsmyrBild 1 av 1

6 / 20

15. ”Hon skriver liv”

Foto: Albert Bonniers förlag & Tore Frängsmyr

”Skrivliv. Från första boken till första barnet” av Gun-Britt Sundström (13)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Författaren Gun-Britt Sundströms dagböcker, skrivna av henne som ung och här samlade som en bok om skrivande som också utgör ett tidsdokument.

Lina Kalmteg skriver i SvD att ”Skrivliv" är ”rapp och skarpsinnig, med Gun-Britt Sundströms typiska, torra humor blandad med allvar. Den yngre författarens livslust – hon vill ha och göra allt – och skriveufori smittar av sig och blir till upplivande läsglädje.”

”Hon skriver liv, i ordets mest väsentliga mening: som ett fortsatt blivande, ett mållöst projekt, en konst”, skriver Expressens Victor Malm

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets är delad.

Annons
Annons

Magnus Västerbro

Foto: Johanna HannoBild 1 av 1

7 / 20

14. ”En fasaväckande wow-känsla ”

Magnus Västerbro
Magnus Västerbro Foto: Johanna Hanno

”Svälten” av Magnus Västerbro (12)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.

SvD:s Dick Harrisons skriver att ”Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.”

Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”

Också Aftonbladets kritiker är positiv, medan DN:s är delad.

Annons
Annons

Malin Lindroth

Foto: INES SEBALJBild 1 av 1

8 / 20

13. Vill ta tillbaka begreppet ”nucka”

Malin Lindroth
Malin Lindroth Foto: INES SEBALJ

”Nuckan” av Malin Lindroth (11)

Norstedts

Sakprosa

En personlig essä om den ofrivilligt ensamma kvinnan och ett återtagande av begreppet ”nucka”.

“En både sårig och nyanserad kampskrift skriven med skarp blick och lätt hand, nödvändig”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

“Malin Lindroth talar utan piruetter och förbehåll – rakt in i läsarens egen skräckkammare”, skriver Kristina Lindquist i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är positiv.

Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers förlag & Sara Mac KeyBild 1 av 1

9 / 20

12. Förälskelse i strejkbrytarnas tid

Foto: Albert Bonniers förlag & Sara Mac Key

”De dubbelt så bra” av Bengt Ohlsson (10)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Svenska vinterkriget, strejker och skotten i Ådalen. Någonstans däremellan korsas Arvids och Ragnars vägar och de förälskar sig i varandra.

”Genom erfarenheterna hans gestalter får och genom de människor de möter ger Bengt Ohlsson en bred tidsskildring, och han visar fin känsla för miljöer och de sysslor som de båda utför. Han balanserar också de moraliska perspektiven på ett övertygande sätt”, skriver Magnus Eriksson i SvD.

”Bengt Ohlssons språk är en njutning, han odlar en egen litterär dialekt, en pastisch på klassisk nordisk finprosa med ironiska samtidstonfall. Suveränt blåser han liv i proletära miljöer, skogshuggarlaget och korgfabriken, där maskinens tristess som omväxling befriar jaget från ångest”, skriver Ulrika Knutson i DN.

Också Expressen och Sveriges radios kritiker ger boken goda recensioner.

Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie KrekinBild 1 av 1

10 / 20

11. ” Tätaste och vackraste prosan i Sverige”

Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg (9)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Någon mördar en kvinna och sprider hennes kroppsdelar över landskapet. Kvar finns hennes barn, och ett dödsögonblick som aldrig upphör.

”Få skriver fram så utpräglade bilder, i så poetiska vindlingar, med samma skönhet och precision som Stridsberg gör”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Hon skriver den kanske tätaste och vackraste prosan i Sverige just nu, och hennes starka solidaritet med Kristina är djupt sympatisk. Men det finns också något förföriskt i texten som tangerar romantisering. Och samtidigt: om inte litteraturen ska lyfta och spegla också det vackra i ett trasigt liv som Kristinas, vem ska då göra det?” skriver Annina Rabe i Expressen.

Också DN:s och Sveriges radio kritiker är positiva.

Annons
Annons
Foto: Wahlström & Widstrand & IBLBild 1 av 1

11 / 20

10. Om kärlekens och begärets vedermödor

Foto: Wahlström & Widstrand & IBL

”Se på oss nu” av Geir Gulliksen (8)

Wahlström & Widstrand

Översättning Urban Andersson

Prosa

Hans är 50 år och har varit gift med sin fru i fjorton av dem. Han tycker sig vara lycklig, men förvirras när han träffar en yngre kvinna.

Gulliksens prosa lyckas verkligen komma under huden på sina romanfigurer och formulera det som sällan uttalas högt. Hur man iakttar varandra, ömsom ömsint, ömsom grymt, skriver Kristina Sandberg i SvD.

Philip Their skriver i DN att boken precis håller på ”att kantra över i en studie i manlig äta-kakan-och-ha-den-kvar-logik när Gulliksen vänder på perspektivet…. så får boken ”sin efterlängtade fördjupning, med både rymd och bredd – och humor.”

Också Sveriges Radios och Expressens kritiker är positiva.

Annons
Annons

Tessa Hadley

Foto: Mark VesseyBild 1 av 1

12 / 20

9. ”Tänker på den varje dag”

Tessa Hadley
Tessa Hadley Foto: Mark Vessey

”Syskonen” av Tessa Hadley (7)

Wahlström & Widstrand

Översättning av Amanda Svensson

Prosa

Nutid och dåtid möts och förändrar allt för fyra vuxna syskon som semestrar i sin barndoms sommarstuga.

”Jag visste inte att jag längtade efter Tessa Hadley förrän jag fick ’Syskonen’ i min hand”… ”fortfarande tänker jag på den någon gång varje dag”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Jag blir faktiskt så förtjust i Syskonen att jag omedelbart beställer tre andra romaner av Hadley, som jag också plöjer.”.. ”Tessa Hadley förstår det barn-jag som finns kvar i varje vuxen, hon skildrar tidens gång genom att fånga nuet”, skriver Sveriges radios Anneli Dufva.

Också DN:s och Expressens kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

Tomas Bannerhed

Foto: Sofia RunarsdotterBild 1 av 1

13 / 20

8. Den farliga ensamheten

Tomas Bannerhed
Tomas Bannerhed Foto: Sofia Runarsdotter

”Lugnet” av Tomas Bannerhed (ny)

Weyler förlag

Prosa

Urban flyttar ut på landet för att börja ett nytt liv, men efter att en kärlek går i kras isolerar han sig allt mer, samtidigt som han plågas av skuld över relationen till sin mamma.

”Kanske är det just en sådan sammansatt skildring som kan hjälpa oss att förstå hur, och när, ensamheten faktiskt blir farlig, när allt barkar iväg”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Som stilist är Bannerhed imponerande...’Lugnet’ är den andra romanen i ett mycket löftesrikt författarskap”, skriver DN:s Åsa Beckman.

Också Aftonbladets och Expressens kritiker är positiva.

Sveriges Radios Jenny Teleman är inte lika imponerad och skriver att ”resultatet blir klyschigt”, slutet ”kladdigt”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

14 / 20

7. Mammorna i skuggorna av dödsskjutningarna

”Mammorna” av Alexandra Pascalidou (15)

Bokförlaget Atlas

Sakprosa

En reportagebok om mammorna i förorten, de som får begrava sina barn efter dödsskjutningar men som står längst bort från strålkastarljuset, från politikens mittpunkt.

Merete Mazzarella skriver i SvD att det är ”fint att inget “förskönande filter" sorterat bort mammor som imponerar genom sin vitalitet utan att direkt ha förädlats av sitt lidande”.

”Den här boken fabulerar inte fram olika last-night-in-sweden-rapporter. Den talar ur en respektingivande erfarenhet och skulle kunna förändra någonting på riktigt... ”Det är de här rösterna som alla behöver höra. Från hela världen och hela Sverige”, skriver Expressens Gunilla Brodrej.

Också DN:s och Aftonbladets kritiker är positiva.

Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers förlag & TTBild 1 av 1

15 / 20

6. Första heltäckande biografin över Moberg

Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand (6)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Den första heltäckande biografin över kulturkonen Vilhelm Moberg, författare till några av den svenska litteraturens mest älskade verk.

”Tveklöst gör Liljestrand sitt ämne en stor tjänst genom att med alla medel få en författare som inte ens på 1930-talet framstod som helt modern att kännas relevant för år 2018, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Jens Liljestrand är först med att skriva en biografi om den kraftfulle mannen Vilhelm Moberg och hans verk. Först och kanske också sist. Han har nämligen skridit till verket med hög ambition att få med och belysa allt, att det är svårt att föreställa sig vad som finns att tillägga. Inget slarvas över, skönmålas eller förtigs”, skriver Barbro Westling i Aftonbladet.

Också DN:s och Expressens kritiker hyllar boken.

Annons
Annons
Foto: Norstedts & TTBild 1 av 1

16 / 20

5. ”Jag känner villkorslös kärlek”

Foto: Norstedts & TT

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell (5)

Norstedts

Prosa

En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.

”Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Ulrika Knutson för Sveriges radio.

Också DN:s kritiker hyllar boken, Expressens är till största del positiv, medan Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons

Ulf Lundell.

Foto: Fredrik Sanberg/TTBild 1 av 1

17 / 20

4. En rockares dagbok

Ulf Lundell.
Ulf Lundell. Foto: Fredrik Sanberg/TT

”Vardagar” av Ulf Lundell (4)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Vardagar är ett urval ur rockpoeten Ulf Lundells dagboksanteckningar under 2017, där han både iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.

SvD:s Fredrik Sjöberg skriver att att boken griper ”tag i mig ungefär på samma sätt som Strindbergs vackra och vemodiga roman "Ensam", skriven i Stockholm 1903, efter kriserna, dårskaperna och skilsmässorna”...”Enstöringen som alltid kommer tillbaka har skrivit en av sina bästa böcker.”

”MedVardagarhar Ulf Lundell gjort ­något så unikt som skrivit ytterligare en generations­roman”, skriver Aftonbladets Åsa Lindeborg

”På sitt eget bisarra sätt blir så ”Vardagar” vacker, sorgsen och genuint gripande. Eller som det heter på lundellska: förbannat bra” skriver Rebecka Kärde i DN.

Positiva är också Expressen och Sveriges radio.

Annons
Annons
Foto: Weyler & TTBild 1 av 1

18 / 20

3. ”Intellektuellt i ordets bästa bemärkelse”

Foto: Weyler & TT

”Huset med de två tornen” av Maciej Zaremba (3)

Weyler

Biografier

Journalisten Maciej Zaremba har i sitt arbetsliv granskat det svenska samhället. I denna bok är det hans egen historia som står i fokus.

”Zaremba har en särskild förmåga att ge allt han skriver om en moralisk, avgörande laddning. Det räcker med att han berättar om att köpa en biobiljett”, skriver Håkan Lindgren i SvD.

”Som han skriver, Maciej Zaremba; språkligt varierat, sofistikerat, med hänvisningar till mytologi, film och psykologi och med självdistans och sinne för dråpliga scener och detaljer. Det är intellektuellt, i ordets bästa bemärkelse, skriver Sandra Stiskalo för Sveriges radio.

Även DN, Aftonbladet och Expressen hyllar boken.

Annons
Annons
Foto: TT & Natur och KulturBild 1 av 1

19 / 20

2. Två genier i ett äktenskap

Foto: TT & Natur och Kultur

”Geniet från Breslau” av Lena Einhorn (2)

Natur och Kultur

Prosa

Han är den judiske Nobelpristagaren som uppfann Zyklon B. Hon är Tysklands första kvinnliga doktorerade kemist. När de möts tycks de som skapta för varandra, men har ett äktenskap plats för fler genier än ett?

”En del historiska personers liv och gärning är alltför litterärt tacksamma för att inte omvandlas till fiktion… Elegant lyckas författaren ta sig an det dokumentära stoffet utan att förvandla skildringen till en fiktionaliserad historielektion, skriver Martin Lagerholm i SvD.

”Einhorns roman är en storslagen dokumentärroman, berättad med fiktionens narrativ. Hennes känsla för dramaturgi är känd sedan hennes tidigare böcker, och de över 500 sidorna är oupphörligt engagerande”, skriver Annina Rabe i Expressen.

Även Sveriges radios, DN:s och Aftonbladets kritiker är positiva.

Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers förlag & TTBild 1 av 1

20 / 20

1. ”Khemiris bästa roman”

Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri (1)

Albert Bonniers förlag

Prosa

När en son också blir en far, vill han förändra relationen till sin egen pappa, förhandla om ”pappaklausulen”. Men går det?

”Den roman som Jonas Hassen Khemiri skrivit är ett lågmält uppror, en försynt frigörelseprocess och ett ömsint försvar för att försöka fortsätta vara en familj”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är "Pappaklausulen" Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter”, skriver Victor Malm i Expressen.

Också DN, Aftonbladet, Sveriges radio och UNT ger positiva recensioner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons