Annons

Impopulära Corbyn kan bli britternas nya ledare

Labour drömmer för sin del om regeringsmakten, trots att opinionsläget ser bistert ut för partiet.
Labour drömmer för sin del om regeringsmakten, trots att opinionsläget ser bistert ut för partiet. Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Impopulär, ambivalent och misstänkt antisemit – det ser ut att bli tufft för Labourledaren Jeremy Corbyn att ta kronan från Boris Johnson i det brittiska nyvalet. Men det finns möjliga öppningar.

Under strecket
Publicerad

Precis som inför valet 2017 ligger Labour nu långt efter i opinionsmätningarna, och många räknar återigen ut partiet.

Foto: Joe Giddens/AP/TT

Precis som inför valet 2017 ligger Labour nu långt efter i opinionsmätningarna, och många räknar återigen ut partiet.

Foto: Joe Giddens/AP/TT

I början av karriären kritiserade han EU och kallade unionen för en ”frimarknadsklubb som hotar arbetarnas rättigheter”. Sedan fick Jeremy Corbyn chansen att bli partiledare för Labour – och tvärvände till att rösta ”stanna” i brexitomröstningen.

Boris Johnsons största – och kanske enda – riktiga konkurrent inför britternas nyval i december har gjort sig känd för att vara ambivalent och byta riktning.

Det senaste exemplet kom så sent som i veckan, när Johnson lade fram sitt förslag på nyval. På måndagen meddelade Corbyn att partiet skulle lägga ner sina röster. Inte ens 24 timmar senare tänkte han om.

– Labour stöder ett val, för vi vill att landet ska slippa den här ansvarslösa konservativa regeringen, kommenterade Corbyn i underhuset.

Han motiverade det nya beslutet med att den förlängda tiden för utträdet ur EU, till den 31 januari 2020, gör att man för tillfället inte behöver oroa sig för att lämna utan ett avtal.

Precis som inför valet 2017 ligger Labour nu långt efter i opinionsmätningarna, och många räknar återigen ut partiet.
Precis som inför valet 2017 ligger Labour nu långt efter i opinionsmätningarna, och många räknar återigen ut partiet. Foto: Joe Giddens/AP/TT
Annons
Annons

Den 12 december blir det alltså av: valet som ställer Tories mot Labour, Corbyn mot Johnson – brexit eller inte.

Ledaren Jeremy Corbyn hoppas givetvis på seger för arbetarpartiet. Men Labours opinionssiffror, 24 procent jämfört med Tories 37, gör att den segern förefaller vara ganska avlägsen.

Liksom i valet sommaren 2017 väntas partiet nu fokusera på inrikespolitik. Corbyn vill inte att valrörelsen ska handla om brexit, utan om höger–vänster-frågor som skatter, välfärd och jämlikhet.

Det är svårt att sälja det till väljarna på gatan.

Corbyn själv har kallat valet en ”chans till att transformera nationen som bara kommer en gång per generation”. I ett tal som nyligen kickade igång partiets valkampanj, lovade han att förvandla Storbritannien genom att ställa sig emot ”de få som driver ett korrupt system”.

– Vi är ute efter skattsmitarna, de skumma hyresvärdarna, dåliga chefer och de stora förorenarna, sa han enligt BBC News.

Talet möttes av enormt jubel.

Enligt valexperter kan det dock bli svårt för Labour – som kallats den urbana medelklassens parti – att nå ända fram.

För det första lider partiet av inre splittring och har valt en radikal plattform att stå på, enligt Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Annons
Annons

Men framför allt har Jeremy Corbyn en krånglig inställning till brexit.

Om han skulle vinna valet i december har de en lång process framför sig. Först skulle de vända sig till Bryssel för att förhandla fram ett nytt avtal med EU. Därefter skulle de hålla en ny folkomröstning i Storbritannien om brexit, enligt Aylott.

Varken EU-vännerna eller brexitörerna känner att de kan lita på honom till hundra procent.

– Labour har alltså svårt att positionera sig om partiet är för eller emot brexit. Det är svårt att gå till val med en sådan prekär kompromiss, svårt att sälja det till väljarna på gatan, säger han till TT.

Även opinionssiffrorna pekar emot Labour. Jeremy Corbyns personliga popularitet har sjunkit, i vissa mätningar till de lägsta nivåer som har uppmätts för en oppositionsledare. Varken EU-vännerna eller brexitörerna känner att de kan lita på honom till hundra procent – och hans hantering av antisemit-anklagelser har skadat Labours rykte för alltid, skriver The Independent.

Det finns dock två möjliga öppningar för Corbyn. Den första är att Tories inte får majoritet, vilket enligt den den brittiska tidningen är ett troligt scenario. I sådana fall skulle Corbyn hamna i en en bättre position att lägga fram förslag och förhandla med andra i parlamentet.

Det andra hoppet ligger hos de unga britterna. Labour fick stort stöd bland många unga vid förra valet och när Corbyn tillträdde som partiledare, med stigande medlemsantal.

Men eftersom majoriteten av de unga är emot brexit, och Jeremy Corbyn som sagt visat sig vara ambivalent, har även den entusiasmen ebbat ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons