Annons

Inaktuellt samboavtal kan ge förödande konsekvenser

Advokat Caroline Elander Knip.
Advokat Caroline Elander Knip. Foto: SvD, Illustration: Thomas Molén

I juli 2003 trädde den nya sambolagen i kraft. Men vad gäller om man har skrivit sitt samboavtal innan dess? Advokat Caroline Elander Knip, SvD:s expert inom familjerätt och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag är sambo sedan 1989, då vi också skrev bort sambolagen.

Vi har flyttat två gånger sedan dess. Behöver vi göra något nu eller gäller det vi skrev år 1989 fortfarande?

Caroline Elander Knip: Den nya sambolagen trädde i kraft den 1 juli 2003. Jag förstår det som att du och din sambo upprättade en handling mellan er år 1989. Om ni behöver upprätta en ny handling eller inte beror givetvis på vad som står i handlingen från år 1989 och vad du och din sambo önskar i händelse av en separation eller dödsfall.

Om ert samboavtal på grund av dess innehåll eller eventuella övergångsbestämmelser inte är gällande eller om ni helt skulle sakna samboavtal ger detta resultatet att du och din sambo omfattas av regleringen i sambolagen. Det innebär att ni båda har rätt att kräva en bodelning i samband med en separation. Då ska enligt huvudregeln bostad och bohag som är inköpta för gemensamt bruk delas lika mellan er.

Det gäller oberoende av vem som är ägare till bostaden och vem som har betalat för densamma. Om ni inte kommer överens om vad som ska hända vid en separation kan både du och din sambo vända er till tingsrätten och ansöka om en bodelningsförrättare som kan fatta ett beslut om vem som ska få bo kvar i bostaden och vilken ekonomisk kompensation som i så fall eventuellt ska utgå till den andre.

Om ni har skrivit i ert samboavtal att sambolagen inte är tillämplig och avtalet är gällande innebär detta att ni som sambor inte har rätt att begära bodelning vid en eventuell separation. I praktiken innebär det att det inte sker någon hälftendelning av den bostad och det bohag som har köpts för sambornas gemensamma bruk. Den som äger bostaden och bohaget har således rätt att behålla detta.

Om du är osäker på innehållet och giltigheten av ditt samboavtal kan det vara en god idé att låta en advokat eller jurist se över detsamma. Detta då det kan ge förödande konsekvenser för er om bostaden och bohaget ingår i en eventuell bodelning trots att detta inte var er avsikt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons