Annons

Guvernören Mike Pence blir Trumps "running mate"

Donald Trump utser Indianas guvernör Mike Pence, 57, till vicepresidentkandidat. Pence – en jurist som suttit i kongressen och jobbat som radiopratare – förväntas kunna locka konservativa väljare som hittills varit osäkra kring Trump. Valet stöds av partiledningen.

Under strecket
Publicerad

Indianas guvernör Mike Pence, till vänster, ihop med Donald Trump.

Foto: APBild 1 av 3

Mike Pence ihop med journalister nyligen.

Foto: APBild 2 av 3

New Jerseys guvernör Chris Christie.

Foto: APBild 3 av 3

Indianas guvernör Mike Pence, till vänster, ihop med Donald Trump.

Foto: APBild 1 av 1
Indianas guvernör Mike Pence, till vänster, ihop med Donald Trump.
Indianas guvernör Mike Pence, till vänster, ihop med Donald Trump. Foto: AP

NEW YORK. Det tycks ha varit när Indianas guvernör Mike Pence med familj mötte familjen Trump och de lärde känna varandra under den senaste dryga veckan som tycke uppstod.

Men in i det sista var det osäkert om Trump ändå skulle välja antingen New Jerseys guvernör Chris Christie, som tidigare utmanade Trump i primärvalen, eller den tidigare talmannen i representanthuset Newt Gingrich som kandidat till vicepresidentposten.

Annons
Annons

Mike Pence ihop med journalister nyligen.

Foto: APBild 1 av 1

Mike Pence har bland annat jobbat som värd för en radio-talkshow, vilka ofta driver politisk opinion i USA. Han är även advokat och tillträdde som guvernör i Indiana 2013. Han är gift med Karen Pence och de har tre barn.

Han steg i den republikanska maktapparaten under åren med George W Bush i Vita Huset. Pence intog i flera fall en mera konservativ hållning än presidenten och emotsatte sig exempelvis Bushs utbyggnad av sjukvårdssystemet Medicare. Han bedöms stå långt ut till höger, sannolikt betydligt höger om Trump i frågor som rör exempelvis familj och homosexuellas rättigheter.

Som Pence själv uttryckte saken i en intervju 2012:

– Jag var tea party innan det var coolt att vara det.

Valet av Pence fick stöd av representanthusets talman Paul Ryan redan innan det offentliggjorts. Ryan förklarade på torsdagen att han högaktar Indianas guvernör, med vad som bedöms vara robusta konservativa åsikter inom områden som abort och religion. Samtidigt har Pence en betydligt mera tillbakadragen personlighet än den ofta bombastiska New York-miljardären som han nu ska samarbeta med.

– Mike är helt klart ett av de bra valen, säger Paul Ryan till nyhetsbyrån AP.

Mike Pence ihop med journalister nyligen.
Mike Pence ihop med journalister nyligen. Foto: AP

Trump redogjorde under primärvalssäsongen att han ville hitta en ”politisk insider” som ”running mate” inför valet. Pence uppfyller det kravet – han har erfarenhet av politiskt arbete både i kongressen och på delstatsnivå. Valet av guvernören kan tyda på någon form av självinsikt hos Donald Trump. Politiska analytiker och andra som känner Pence bedömer att han, med en disciplinerad personlighet, kan utgöra en viktig motvikt mot Trumps ofta impulsiva utfall.

Annons
Annons

New Jerseys guvernör Chris Christie.

Foto: APBild 1 av 1

Men det fanns även faktorer som talade emot Pence. Då och då har Trump sagt att han föredrar en offensiv vicepresident, en ”attack dog”, en beskrivning som passar dåligt in på Pence. Och när Trump lanserade sitt förslag om inresestopp för muslimer så hörde Indiana-guvernören till kritikerna.

Att han nu ändå väljs är ett bakslag för särskilt New Jerseys guvernör Chris Christie, även om han också har chans till en prominent position i en eventuell Trump-administration.

Christie, republikansk guvernör i en demokratisk delstat, ansågs inom partiet som ett presidentämne för tre år sedan. Men det var innan skandalen runt George Washington Bridge, mellan New Jersey och New York City, briserade för ett par år sedan. Christies medarbetare avslöjades med att ha stängt av flera filer till bron och skapat trafikkaos – enbart i syfte att straffa en lokal borgmästare som vägrade stödja Christie.

New Jerseys guvernör Chris Christie.
New Jerseys guvernör Chris Christie. Foto: AP

Även om det aldrig visats att guvernören själv var aktivt involverad så var han märkt. Han ställde upp i presidentvalet men var i praktiken chanslös.

Strax efter att han avslutat sin egen valkampanj i våras så valde Christie att backa upp Trumps kandidatur. För det fick han ta emot hån på hemmaplan. De senaste månaderna har Christie fungerat som en av Trumps absolut närmaste rådgivare i kampanjen.

En tung faktor talade dock emot Christie som vicepresident. Guvernören är känd för sitt raka, för att inte säga burdusa, sätt och många tvekar inte att kalla honom en översittare, ”bully”. Det är, med andra ord, möjligt att presidentkandidaten i Christie såg en vicepresident som var alltför lik honom själv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons