Annons

Indien gav kursrusning för biometriföretag

Next Biometrics har fått sin första order från Indien. Det ska börja leverera sin fingeravtrycksavläsare Scallop till det indiska ID-programmet Aadhaar, som är det största biometribaserade ID-programmet i världen.

Under strecket
Publicerad

I Sverige är företaget Next Biometrics mest känt för att Hexagons koncernchef Ola Rollén investerade i det 2015. Nu har de fått sin första order från Indien.

Foto: R.S. Iyer/AP /Tomas Oneborg

I Sverige är företaget Next Biometrics mest känt för att Hexagons koncernchef Ola Rollén investerade i det 2015. Nu har de fått sin första order från Indien.

Foto: R.S. Iyer/AP /Tomas Oneborg
I Sverige är företaget Next Biometrics mest känt för att Hexagons koncernchef Ola Rollén investerade i det 2015. Nu har de fått sin första order från Indien.
I Sverige är företaget Next Biometrics mest känt för att Hexagons koncernchef Ola Rollén investerade i det 2015. Nu har de fått sin första order från Indien. Foto: R.S. Iyer/AP /Tomas Oneborg

Ett av Next Biometrics främsta mål har varit att komma in på den indiska marknaden. När nyheten blev känd i måndags gjorde aktien ett skutt på 16 procent för att sedan falla tillbaka något på tisdagen.

I Sverige är företaget mest känt för att Hexagons koncernchef Ola Rollén investerade i det 2015, en affär som han senare åtalades för. Enligt den norska ekobrottsmyndigheten hade han brutit mot insiderlagen. Oslo tingsrätt frikände honom, men Økokrim har överklagat domen.

När Ola Rollén köpte aktier i Next Biometrics rusade kursen med 83 procent. Det handlade framförallt om svenska investerare som hoppades på samma kursutveckling som i det svenska Fingerprint – det årets börsvinnare i Stockholm med en uppgång på 1 600 procent.

Annons
Annons

Men euforin för biometri som smarttelefonerna hade tänt, när tekniken gjorde det möjligt att öppna telefonen enbart med fingern, falnade snabbt. Både Fingerprint och Next Biometrics har kämpat för att överleva.

Det norska företaget, med 90 anställda och intäkter på 98 miljoner norska kronor under 2017 gjorde en rörelseförlust på 180 miljoner kronor det året.

Under första kvartalet i år visade emellertid Next för första gången ett blygsamt positivt rörelseresultat. Samtidigt lyckades det hämta in 120 miljoner kronor i nytt kapital.

Next Biometrics fick i början av 2017 en ny vd, amerikanska Ritu Favre, vars föräldrar är indiska invandrare i USA. Själv växte hon upp i Arizona och har tidigare jobbat på Motorola och högteknologiföretag som Freescale Semiconductor och Synaptics.

Hon har lag om strategin så att företaget inte längre ser mobiler och nätläsare som sin viktigaste marknad. I stället satsas det på offentliga ID-program samt kredit- och betalkort med inbyggda fingeravtrycksläsare.

Medan konkurrenterna inom biometri använder sig av kisel (silicon på engelska), så använder Next plast. Det gör att tekniken kan användas i kreditkort, eftersom plast är böjligt. Kiselsensorer krackelerar och blir
oanvändbara om de böjs. Nexts teknik är också billig jämfört med konkurrenterna.

– Säkerheten i ett fingeravtryckssystem handlar först och främst om hur stor sensorn är. Next Biometrics kan leverera stora sensorer till den lägsta totalkostnaden, i förhållande till marknaden, sade Ritu Favre, i en intervju med Mobile ID World nyligen.

I intervjun uppskattade Ritu Favre marknaden för offentliga ID-program till 300 miljoner dollar per år 2022. I Indien finns det fortfarande 190 miljoner människor som inte har ett bankkonto. Bara Kina har en större mängd personer utan bankkonto.

En ännu större marknad förväntas uppstå när Mastercard, Visa och andra betalkortleverantörer börjar använda plastkort med inbyggda fingeravtrycksläsare. Då kan dagens system med koder fasas ut. Ett
stulet kreditkort blir oanvändbart för tjuven som har fel fingeravtryck.

Mastercard meddelade för en månad sedan att det förhandlar med brittiska banker om att införa betalkort med fingeravtrycksläsare. Företaget har utvecklat och testat sådana kort i Sydafrika.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons