Annons

Industrimannen Bennet till regeringen: Det är bråttom

Carl Bennet, industriman.
Carl Bennet, industriman. Foto: Tomas Oneborg

Han är otålig, spår att det blir värre innan det vänder. Industrimannen Carl Bennet vill inte bara se akuta åtgärder utan också bättre beredskap inför framtida kriser.

Under strecket
Publicerad

Carl Bennet vill att regeringen ändrar reglerna för hur permitterade får ersättning.

Foto: Tomas Oneborg

Carl Bennet tror att vi kommer få se ett annorlunda näringsliv efter coronapandemin.

Foto: Tomas Oneborg

Det hemliga mötet ägde rum för några dagar sedan. Förutom Carl Bennet var några handplockade toppdirektörer från näringslivet med, okänt vilka.

Det var finansminister Magdalena Andersson (S) som tog initiativet tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S). Regeringen är pressad. Man behöver inspel från det näringsliv man nu delvis försöker rädda.

Mötet ägde rum fysiskt i regeringens lokaler, med säkerhetsavstånd mellan ministrar och direktörer, inga handskakningar. Vi återkommer snart till träffen.

– Det är klart jag är bekymrad. Självklart. Folk dör – dagligen, säger Carl Bennet på telefon från sitt kontor i Göteborg.

Han blir tyst för ett ögonblick. Funderar. Han tycker inte coronakrisen liknar något vi har varit med om tidigare. Han är rädd för att det leder till ökad nationalism och protektionism.

– Det handlar om människoliv den här gången. Det gjorde det inte under finanskrisen 2008 eller under IT-kraschen kring millennieskiftet, inte på det sättet i alla fall. Och så slår krisen ekonomiskt mot alla branscher. Hela planeten faktiskt, säger han.

Annons
Annons

Carl Bennet vill att regeringen ändrar reglerna för hur permitterade får ersättning.

Foto: Tomas Oneborg

Industrimannen och friherren Carl Bennet är en av Sverige mest förmögna. Han är 68 år, strax under den ålder där man ska hålla sig isolerad i hemmet, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Jag är försiktig. Följer råd och anvisningar, säger han.

Tror du vi är i början, i mitten eller i slutet av allt detta?

– Jag tror vi är mitt i. Det kan nog tyvärr bli värre innan det vänder. Det är ju uppenbart att smittspridningen är omfattande i Stockholm just nu.

Carl Bennet vill att regeringen ändrar reglerna för hur permitterade får ersättning.
Carl Bennet vill att regeringen ändrar reglerna för hur permitterade får ersättning. Foto: Tomas Oneborg

Carl Bennet ser krisen från flera håll.

Han är storägare i Getinge som just nu arbetar på högvarv för att tillverka respiratorer. Men först till mötet med ministrarna Magdalena Andersson och Ibrahim Baylan.

Carl Bennet är missnöjd – eller snarare otålig. Regeringen har gjort bra saker – det ger han dem gärna beröm för.

Men det räcker inte. Det måste göras mer. Och det är bråttom.

Först och främst handlar det om att stoppa en skenande arbetslöshet när ekonomin på sina håll tvärdör. Det är det mest akuta, enligt Carl Bennet. Han tycker vi ska titta på hur Norge har löst problemet.

– Där får de permitterade 100 procent av sin ersättning från staten. I Sverige, med regeringens nya regler, står staten för cirka 50 procent. Resten av lönen ska bolagen fortfarande betala. Det är inte tillräckligt, säger Carl Bennet.

Annons
Annons

Han anser att staten måste stå för hela lönen inledningsvis. Annars blir det för dyrt.

Inte minst för företag inom tjänstesektorn. Detaljhandeln och besöksnäringen har en mycket högre lönekostnad än industrin. Därmed blir det betydligt tuffare ekonomiskt för de företagen att betala ut ersättning till anställda som är permitterade, enligt Carl Bennet.

Det här var ett av Carl Bennets budskap till Magdalena Andersson. Han hade flera:

– Kostnaden för hyran riskerar att knäcka företagen. Jag föreslår därför ett tillfälligt uppehåll med hyran i tre månader, ett moratorium. Det skulle ge andrum och en möjlighet för bolag som går på känna att hitta en lösning.

Carl Bennet har också fått direkt hjälp av regeringen. Han är storägare i Getinge som plötsligt fått en nyckelroll i det drama som nu utspelar sig över hela jorden.

Medicinteknikbolaget tillverkar respiratorer och efterfrågan har på några månader fullständigt exploderat. För svårt sjuka coronapatienter är behovet av en respiratorer en fråga om liv och död.

Getinges fabrik i Solna, med 450 anställda, har snabbt fått ändra sina planer. Tidigare tillverkningsvolymer på 10 000 respiratorer per år ska nu istället bli 16 000.

Bara för några dagar sedan blev det klart att svenska Socialstyrelsen har tecknat ett avtal med Getinge om att köpa 200 respiratorer. De ska börja levereras under april.

– Vi hoppas att Getinge klara den produktionsökningen. Det är inte alldeles lätt. Det globala behovet av respiratorer går inte att tillgodose just nu. Det känns ändå fantastiskt att få vara en del av lösningen i det här läget. Och det finns gott om hjältar just nu i vår fabrik i Solna, säger Carl Bennet.

Annons
Annons

Carl Bennet tror att vi kommer få se ett annorlunda näringsliv efter coronapandemin.

Foto: Tomas Oneborg
Carl Bennet tror att vi kommer få se ett annorlunda näringsliv efter coronapandemin.
Carl Bennet tror att vi kommer få se ett annorlunda näringsliv efter coronapandemin. Foto: Tomas Oneborg

Här öser Carl Bennet också lovord över regeringens insatser. Han berättar om en händelse för några veckor sedan. Getinge fick problem att få loss nödvändiga insatsvaror från en fabrik i Malaysia som hade tillfälligt stängt.

– Vi kontaktade regeringen som agerade direkt. Tog telefonkontakt med den malaysiska regeringen och vidare med den svenska ambassadören i Kuala Lumpor. Allt i högt tempo. Kort därefter kunde vi få de insatsvaror som vi behövde. Imponerande, säger Carl Bennet.

Han lyfter en sak till. Det kommer en dag efter corona och den pandemi vi just nu upplever. Carl Bennet tror att vi då kommer få se ett delvis annat näringsliv.

– En läxa vi lärt oss är att vi måste se över våra risknivåer och beredskapsplaner både på företagen och i samhället i stort. Tidigare hade vi ett reservlager på kanske 1 000 respiratorer. Nu har vi haft mer eller mindre noll. Det håller inte.

Kanske kommer också globaliseringen få en delvis annan innebörd.

– Jag tror nog att det blir ett mindre resande efter krisen. Vi kommer förhoppningsvis jobba globalt, men i högre utsträckning kommunicera digitalt. Jag tror vi kommer jobba lite klokare, säger Carl Bennet.

Carl Bennet innehar nummer 715 på Forbes lista över världens rikaste. Men han har också under många år kallats för Den röde baronen på grund av sina sympatier för Socialdemokraterna. Idag beskriver han sig mer som en mittenväljare.

Annons
Annons

Hans aktieportfölj är värd över 32 miljarder kronor, enligt databasen Holding Modular Finance.

Innehaven är koncentrerade till fyra bolag där han är storägare samt ordförande eller ledamot. Konglomeratet Lifco, de två medicinteknikbolagen Getinge och Arjo samt den grafiska tjänstekoncernen Elanders.

Bennets gigantiska portfölj har rasat i värde på några få månader – som för så många andra. Värden för cirka tio miljarder kronor är borta.

Det skulle göra de flesta kallsvettiga. Carl Bennet tycks ta det med ro.

– Jo portföljen är mindre värd, absolut. Jag tycker ändå jag har klarat mig ganska bra hittills. Jämfört med sista december 2018 är portföljen värd betydligt mer idag. Allt handlar om perspektiv. Jag är långsiktig, säger Carl Bennet.

Ditt råd till nervösa småsparare som fått se stora värden gå upp i rök?

– Jag tycker man ska ta det lugnt. Jag gör det. Skulle man ha möjlighet kan man till och med fundera på om det finns något köpläge efter börsrasen. De större investmentbolagen, Investor, Industrivärden och Lundbergs, kan vara ett alternativ, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons