Annons

INF-avtalets fall – ”största hotet sedan kalla kriget”

Under hösten väntas USA testskjuta missiler gjorda med distans för Europa, enligt Beatrice Fihn.
Under hösten väntas USA testskjuta missiler gjorda med distans för Europa, enligt Beatrice Fihn. Foto: Martial Trezzini / TT

På fredagen föll INF-avtalet som slöts i syfte att förhindra kärnvapenkrig. Samtidigt testskjuter Nordkorea nya projektiler med avstånd gjorda för Europa. ”Största hotet vi varit med om sedan kalla kriget”, säger en expert.

Under strecket
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) håller presskonferens på UD om kärnvapen.

Foto: Fredrik Persson/TT

Det historiska kärnvapenavtalet som USA:s dåvarande president Ronald Reagan och Sovjetunionens Michail Gorbatjov slöt i december 1987, under en ceremoni i Vita huset som signalerade en förändring efter år att kallt krig, har nu formellt fallit.

– Det här är en farlig utveckling. Vi ser det som början på en ny kapprustning, säger Beatrice Fihn, svensk generalsekreterare för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Så sent som på fredagen testsköt Nordkorea upp nya projektiler enligt BBC. Under den kommande hösten förväntas även USA börja testskjuta missiler, om administrationen får stöd i den föreslagna budgeten. Missilerna beskrivs som icke-nukleära kryssningsrobotar men som varit olagliga under INF, enligt CNN.

Att de två ledarna för USA och Nordkorea träffades i juni 2018 (och i februari 2019) och samtalade var en positiv utveckling. Men mötet ledde inte till några konkreta beslut och att Nordkorea nu återigen testskjuter har snarare lett till ett accepterande av Nordkorea som kärnvapenstat, menar Beatrice Fihn.

Annons
Annons

Utrikesminister Margot Wallström (S) håller presskonferens på UD om kärnvapen.

Foto: Fredrik Persson/TT

– Så länge som några länder har kärnvapen kommer andra också vilja ha det. Det är problematiskt och väldigt allvarligt. Risken för kärnvapenkrig ökar och är minst lika hög, eller högre, än vad den var under kalla kriget. Vi ser en tillbakagång till aggressivt beteende och irrationella ledare som inte tror på multilateralism, säger hon.

ICAN ser utvecklingen som ett hot mot såväl Europa som mot Sverige.

– Missilerna som testskjuts är inte gjorda för att vara kontinentala missiler utan har en kortare distans som innebär att de skulle landa i Europa, säger hon.

Utrikesminister Margot Wallström (S) håller presskonferens på UD om kärnvapen.
Utrikesminister Margot Wallström (S) håller presskonferens på UD om kärnvapen. Foto: Fredrik Persson/TT

I juli meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) att Sveriges regering inte kommer skriva under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Enligt Beatrice Fihn uppmuntrar beslutet till ett accepterande av det beteende som vi nu ser på flera håll i världen: att kärnvapen spelar allt större roll för länder med auktoritära och antidemokratiska ledare som hotar med den typen av vapen.

– Det viktigaste som Sverige kan göra för att skydda sig mot det här hotet är att skriva under ett förbud av kärnvapen. Ju fler länder som visar politisk vilja och som gör det, desto större är chansen att man sätter sig ner och förhandlar, säger Beatrice Fihn.

Årsdagen för atombomberna som föll över Hiroshima och Nagasaki infaller om bara några dagar, den 6 respektive den 9 augusti.

– Det borde vara en stark påminnelse om vad som händer om kärnvapen används. Ofta blir det en diskussion om säkerhetspolitik men den här typen av vapen handlar om mer än så. Kärnvapen bryter mot såväl krigets lagar som mot mänskliga rättigheter och det är inget vi kan acceptera i dag, säger Beatrice Fihn.

Domedagsklockan från 1947 – som utgår från midnatt och genom minutvisaren symboliserar hur nära mänskligheten är global katastrof som till exempel kärnvapenkrig – står nu på två minuter från midnatt. Det har bara inträffat en gång tidigare 1953 då Sovjetunionen och USA båda testade kärnvapen inom loppet av sex månader.

– Det är alltså det största hotet vi varit med om sedan kalla kriget, säger Beatrice Fihn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons