Annons

”Jag är ärlig – jag är en karl med smink och övervikt”

Influencern Alexander Rask.
Influencern Alexander Rask. Foto: Malin Hoelstad

Influencern Alexander Rask får höra i sina kanaler att han är en betahanne för att han är överviktig. Nu bantar han för hälsans skull. Men han vägrar att låta mansnormen om machokroppen styra hans liv.

Under strecket
Publicerad

Alexander älskar att äta, både nyttigt och onyttigt. ”Det har blivit mer och mer godis, min favorit är de där Kinder Maxi, de är livsfarliga!”

Foto: Malin Hoelstad

”Jag är en karl med smink och övervikt”, slår Alexander Rask fast.

Foto: Malin Hoelstad

Alexander älskar att äta, både nyttigt och onyttigt. ”Det har blivit mer och mer godis, min favorit är de där Kinder Maxi, de är livsfarliga!”

Foto: Malin Hoelstad

I en vlogg från november 2019 ligger medieprofilen och youtubern Alexander Rask i soffan i bar överkropp. Han slår sig själv på magen som dallrar till lite. ”Kolla här på min rocking dad bod!”. Han berättar hur han nog väger runt 110 kilo men nu äter mindre portioner och promenerar en mil varje dag för att gå ner i vikt.

− Redan innan jag tog fart och började växa på längden i högstadiet så var jag, inte tjock, men mullig, säger han.

”Pappakropp”, eller ”dad bod” omskrevs i svenska medier som det nya idealet 2015. Det syftar på en någorlunda vältränad person vars kropp är inbäddad i ett mjukt lager hull, till skillnad från machoidealet med stora muskler och minimalt med underhudsfett. Detta på grund av den mer stillasittande livsstil som det innebär att bli pappa.

Ett känt exempel är artisten David Lindgren som talade om sin pappakropp när han strippade i Melodifestivalen 2017 (även om det där extra fettlagret knappt var synligt för blotta ögat) och sedan fick heta David ”pappakroppen” Lindgren.

Alexander älskar att äta, både nyttigt och onyttigt. ”Det har blivit mer och mer godis, min favorit är de där Kinder Maxi, de är livsfarliga!”
Alexander älskar att äta, både nyttigt och onyttigt. ”Det har blivit mer och mer godis, min favorit är de där Kinder Maxi, de är livsfarliga!” Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons

Alexander Rask beskriver han hur han gick från vara ”Jack Skellington-smal” i övre tonåren till att väga 116 kilo.

− Det var när min sambo Therese blev gravid och vi sedan fick barn. Då la jag på mig alla dessa sympatikilon, den här pappakroppen, och den sitter kvar än.

Alexander Rask beskriver sitt förhållande till mat och sin kropp som enkelt. Han älskar att äta, både nyttigt och onyttigt och förknippar mat med njutning.

Han har alltid ätit glatt och gärna, men ofta, berättar han, på grund av tristess.

− Jag har aldrig varit en sockergris förut men allteftersom åren har gått har jag tyckt att det blir godare och godare med lösgodis. Mina svaga punkter har annars varit chips och korvar och ostar och sådant. Det är där jag får lägga skulden för min övervikt. Men det har blivit mer och mer godis, min personliga favorit är de där Kinder Maxi, de är livsfarliga!

Efter reklamen visas:
”Det är mer accepterat för kvinnor att prata om sina kroppar”

Han har aldrig mått dåligt eller känt sig oattraktiv på grund av sin vikt. Däremot har han ibland fått reaktioner från sin omgivning. När han blev ”sympatigravid” och gick upp i vikt, kunde han få kommentarer på nätet.

− I och med att jag är så öppen och ärlig som jag är om det så skrivs det om det i kommentarsfälten. Att jag skulle vara en betahanne och bla bla bla… Då tänker jag, vafan, alfa och beta, jag skiter väl i det. Jag vill ju vara mig själv och den jag är utan att få en alfa- eller betastämpel i pannan på mig.

Termerna är från början hämtade från djurvärlden men har blivit populära begrepp för att beskriva olika sorters män. En alfahanne är den dominante ledartypen som har lätt för att få kvinnor, medan betamannen beskrivs som mer undergiven, mjuk och medioker.

Annons
Annons

”Jag är en karl med smink och övervikt”, slår Alexander Rask fast.

Foto: Malin Hoelstad

− Det väl väldigt beta att gå omkring och oroa sig över vad som är alfa och beta, för det bottnar väl i någon egen osäkerhet. Jag mår ganska bra i att ha den rollen som jag har.

Att gå emot mansnormen har Alexander gjort hela livet, och något som han säger sig få en kick av. Som tonåring upptäckte han rockgruppen Kiss som blev hela hans universum, och med det kom färgat hår, smink och leopardtajts. Han drog blickar till sig och trivdes med det.

− Det har nog alltid varit min grej att sätta mig på tvären. En grej jag pratar mycket om är psykisk ohälsa och det liksom kroppen är det många män som inte vågar pratar om. Jag skäms inte för mig själv oavsett vad gäller vikt eller psykisk ohälsa. Men jag vet att det är något som många lider av i det tysta.

”Jag är en karl med smink och övervikt”, slår Alexander Rask fast.
”Jag är en karl med smink och övervikt”, slår Alexander Rask fast. Foto: Malin Hoelstad

Är det mer accepterat för tjejer att prata om sina kroppar?

− Ja, det tror jag. Jag är ju öppen och ärlig i mina videor. Jag har lite hudproblem, ibland blir jag väldigt rödflammig och då sticker jag inte under stol med att jag kan ha lite foundation och puder. Jag färgar ögonbrynen och mustaschen. Kan ha lite kajal. Detta är jag öppen med och också en anledning till att jag får höra om alfa och beta och det där. Men vem bryr sig? Jag är en karl med smink och övervikt.

Att han inte störs av övervikten betyder dock inte att den inte påverkar honom. Han har fyllt 30 år och läkaren har sagt till honom att hans hälsa skulle må bra av att bli av med några kilo. Målet är att landa på vad han kallar ”idealvikten” på 85 till 90 kilo.

− Jag har ju alltid känt mig nöjd men behöver gå ner för hälsan. Sedan blir ju kläder mer obekväma ju större man blir. I min nakna kropp mår jag bra, men det är inte så roligt att gå runt och svettas och flåsa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons