Influencern Malin ”Mogi” Richardson fick en kalldusch när hon och pojkvännen skulle sälja sin topprenoverade minitvåa.
Influencern Malin ”Mogi” Richardson fick en kalldusch när hon och pojkvännen skulle sälja sin topprenoverade minitvåa. Foto: Tomas Oneborg

Influencern: Självmord ha lägenheten kvar på Hemnet

Varför vill ingen köpa modebloggaren Mogis lägenhet? ”Ett topprenoverat objekt på Östermalm. Det ska inte vara några konstigheter”, säger hon själv. Men när utbudet är stort kan turbulensen på bomarknaden slå även mot det segment som annars är immunt mot konjunktursvängningar.

Uppdaterad
Publicerad

”Round one”

Det kom som en chock. Hon hade ju gjort allting rätt. Fyra imponerade spekulanter hade skrivit upp sig efter visningen. Slaget om den topprenoverade Östermalmslägenheten kunde börja. Och så hände – ingenting.

Två år tidigare, då modebloggaren och influencern Malin ”Mogi” Richardson och pojkvännen Johan Pärson köpte sekelskifteslägenheten på Jungfrugatan, hade den framstått som en idiotsäker investering. Bostaden, vid Karlaplan på Östermalm, var i deras tycke ”halvfräsch”: en trång en-och-en-halva på 43 kvadrat, med usla förvaringsutrymmen. Perfekt! Något de kunde totalrenovera, sätta sin prägel på.

Den gången blev budgivningen hetsig. Sex angelägna intressenter såg till att priset gick upp en miljon kronor innan det stod klart att Malin hade vunnit. Slutpriset, 4,7 miljoner, innebar att kvadratmeterpriset landade på strax över 109 000 kronor. Dyrt, absolut. Men samtidigt: Östermalm, högst upp i ett k-märkt hus från 1893.

Malin lät hantverkarna gå loss. Det spotlightförsedda innertaket slets ner, vilket ökade takhöjden till 3,10 meter, och den frigjorda ytan intill innertaket kläddes med exklusiv gipsstuckatur. De murriga originalgolven slipades ned till en ljusare ton. Badrummet kläddes i marmor. En köksö med vinkyl sattes in, och en vägg med fönster restes i köket. Vips fanns ett sovrum! Sovalkoven revs ut och ersattes av en walk-in-closet med kemtvätt och hyllplan upp till taket. Ingenting lämnades åt slumpen.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Men paret, som under renoveringen logerat hos Malins föräldrar i Bromma, hann knappt bo in sig innan de insåg att lyan var för liten. Hösten 2018 bestämde de sig för att sälja. På mäklarens inrådan gick de ut aggressivt. Inget lockpris. Utgångspriset, 5,75 miljoner kronor, skulle sålla agnarna från vetet. Visningen passerade, men det kom inte ett enda bud.

Malin och Johan förstod ingenting. Deras lägenhet tillhörde det premiumsegment som skulle vara immunt mot konjunktursvängningar. På Östermalm finns alltid pengar; dessutom är småtvåor sällsynta och eftertraktade.

Vi hade topprenoverat. Hade fina bilder. Så fick vi inte ens respons. Det var bara tyst. Jag fick inte ihop det.

Förtvivlade beslutade de sig att sänka priset med 300 000 kronor. Fortfarande hände inget. Några dagar därefter tog de ned minitvåan från Hemnet.

– Det absolut värsta man kan göra är att låta lägenheten ligga kvar och bara ticka dagar. Det är att begå självmord med en lägenhet, säger Malin Richardson när jag träffar henne på Broms, en bistro vid Karlaplan med små silverfat placerade under borden, vattenskålar åt östermalmshundarna.

Annons

Omkring oss helgsorlar eftersläntrande lunchgäster över vinslattar och tomma tallrikar. Malin smuttar på en cappuccino.

– Vi hade topprenoverat. Hade fina bilder. Så fick vi inte ens respons. Det var bara tyst. Jag fick inte ihop det. Ett topprenoverat objekt på Östermalm. Det ska inte vara några konstigheter.

Foto: Tomas Oneborg

29-åringen är en stram uppenbarelse. Rakryggad. Alert. Stiligt klädd i brun kappa, över en ribbad blyertsgrå polotröja. Liksom ointaglig, men det finns något nedslaget över henne.

Hennes fans känner henne som ”Mogi”, en livsnjutande fashionista med smak för mode, resor, mat – och anglicismer. För några år sedan skapade hon uppståndelse med en vlogg där hon undervisade sina följare i typiska Mogi-ord, bland annat ”pördig”, ett adjektiv hon ofta använder för att beskriva sig själv. Betydelse: läcker, stilig. (”Lite så här old english lady drinking tea in the afternoon.”)

Annons

När hennes lägenhetsförsäljning nu gick om intet var det många som idkade skadeglädje på internet.

– Jag har gått in med så mycket kärlek, tid och, obviously, pengar. Jag blev jätteledsen, började ifrågasätta allting. Det som chockade mig var att vi inte ens fick ett skambud. Det gjorde mig förvånad slash orolig.

En härlig mäklare, men hans marknadsanalys kan inte ha varit hundra. Priset var satt för högt.

Kunde hon ha gjort något annorlunda? Hon hade varit på plats i lägenheten varje dag för att säkerställa att renoveringen var av högsta kvalitet. Och det var den. Den oansenliga en-och-en-halvan med obefintligt förvaringsutrymme hade förvandlats till en smakfull mini-tvåa med massor av plats. Hon hade också träffat sju olika mäklare innan uppdraget gick till en rutinerad och sympatisk man med god koll på området och fastigheten.

– En härlig mäklare, men hans marknadsanalys kan inte ha varit hundra. Priset var satt för högt. Och när vi sänkte, i ren panik, blev folk ännu mer så här: Oj, det är verkligen något fel på den här lägenheten.

Annons

Handflatan åker upp och blir ett skynke framför munnen när hon tuggar i sig sin saffransbulle.

– Hade vi försökt sälja ifjol hade varken jag eller mäklaren behövt lyfta ett finger. Då var alla bara: ”Bam! In med pengar. Det här är Stockholms innerstad, jag gör garanterat en bra affär.” Men någonting har obviously förändrats.

Efter att inte ha fått ett enda bud på sin topprenoverade tvåa skruvade Mogi upp lyxfaktorn ytterligare. ”Folk på Östermalm vill ju inte ha ett IKEA-kök. Här ställer folk frågor om materialval. På Söder kan du köra 70-talsstuk och ändå få ett bra pris men på Östermalm är det klassisk lyx som gäller”, säger hon.
Efter att inte ha fått ett enda bud på sin topprenoverade tvåa skruvade Mogi upp lyxfaktorn ytterligare. ”Folk på Östermalm vill ju inte ha ett IKEA-kök. Här ställer folk frågor om materialval. På Söder kan du köra 70-talsstuk och ändå få ett bra pris men på Östermalm är det klassisk lyx som gäller”, säger hon. Foto: Tomas Oneborg

Överutbudet

Utbudet av bostadsrätter till salu i Stockholm nådde en all time high i januari, och är fortfarande högt. Under november togs nästan var tredje bostadsrätt, 31 procent, bort från Hemnet utan att ha sålts.

– Det är köparnas marknad, säger Staffan Tell, talesman på Hemnet.

– Förra hösten drog det in en kraftig oro, och den är delvis kvar fortfarande.

Sommaren 2017 hade prisuppgången på bostäder i huvudstaden kulminerat, efter några år då värdeökning närmast förefallit vara en naturlag. Hårdare utlåningskrav kylde ned marknaden och på sina håll började priserna att sjunka. På de allt mer glesbefolkade visningarna sorlades det oroligt om en bostadsbubbla. Ovissheten ledde till paralys. Folk vågade inte längre köpa, och det fåtal som faktiskt lade bud möttes ofta av säljarens himlande ögon.

Annons

I oroliga tider går lägenheter med ”alla rätt”, bra läge och skick, markant bättre än mer ordinära objekt.

När buden inte matchade förväntningarna lades försäljningar på is, i väntan på bättre tider. Trögheten förvärrades av bankernas plötsliga försiktighet. För att få låna pengar till en ny bostad behöver de flesta kunder numera först sälja den gamla.

Osäkerhet kan bita sig fast. Nu är ränteavdragets vara eller icke-vara en av flera saker som får bostadsrättsinnehavare landet över att kallsvettas. I dag får den som har bolån dra av 30 procent av räntekostnaden, men både Finansinspektionen och riksbankchefen förordar en utfasning – för att pysa ur, inte spräcka, det som skulle kunna vara en bostadsbubbla. Ingen vet riktigt vad som gäller, eller hur det kommer att bli. Och ovissheten sätter tydliga avtryck på marknaden.

1/2
Foto: Tomas Oneborg
2/2
Foto: Tomas Oneborg

Staffan Tell säger att stockholmsköparnas oro över priser har ökat de senaste månaderna, och kopplar det också till Riksbankens planer på att höja styrräntan. Hushåll med en bolåneränta på 1,3 procent skulle få en kännbar fördyring om den höjs till 4,5 procent – vilket många experter bedömer vara en möjlighet.

Annons

De senaste tre åren har utbudet av nyproducerade bostadsrätter ökat med 261 procent i Sverige, enligt Hemnets statistik. Det senaste årets händelseutveckling har dock fått byggboomen att komma av sig. Rejält.

Bankerna kräver vanligtvis att fastighetsbolagen säljer mellan 30 och 60 procent av de blivande bostadsrätterna för att bevilja byggkreditivet, det lån bolaget behöver för att komma igång, vilket är en styv uppgift när de tilltänkta spekulanterna inte beviljas lån. Nu händer det att byggrätter lämnas tillbaka till kommunerna eftersom byggentreprenörerna inte anser sig kunna räkna hem affären. På senare tid har så skett i Hagastaden i Stockholm såväl som i Väsjön i Sollentuna.

Skall man tro Staffan Tell verkar Malin Richardson faktiskt ha gjort precis vad man ska om man vill sälja till ett bra pris. En topprenovering kan nämligen vara tungan på vågen just nu, menar han, eftersom det har blivit svårare att låna pengar till sådant av bankerna.

– I oroliga tider går lägenheter med ”alla rätt”, bra läge och skick, ofta bättre än mer ordinära objekt.

Annons
Foto: Tomas Oneborg

”Round two”

Vi tänkte att det skulle bli som en hotellsvit, ett förstaboende för någon lyxig liten östermalmsdotter som vill ha nära till mamma och pappa, och absolut inte kan tänka sig att renovera själv.

Trots närheten till Östra Real och Östermalms brandstation är mini-tvåan tyst som en kyrka. Den nypyntade kungsgranen glittrar i silver och julrött. Handstöpta stearinljus brinner i en stake på fönsterbrädet. Gatan utanför är enkelriktad och glestrafikerad. Utryckande brandbilar har inte tillåtelse att börja väsnas förrän de är ute på Valhallavägen. Lugnet var en av fördelarna som framhävdes under visningen; men det räckte inte.

– Folk är så avvaktande just nu, säger Malin.

– Ingen vill lägga det första budet. Mitt intryck är att folk är väldigt förvirrade. Att det är därför ingen vågar göra något.

Annons

Hon inser att hon inte är ensam om att inte lyckas sälja.

– Jag är mycket inne på Hemnet och just nu är det sjukt mycket deals kring nyproduktion. Typ: ”Vi bjuder på hyran första året”. Eller: ”Vi hjälper till med halva kontantinsatsen.”

Foto: Tomas Oneborg

Malin visar runt. Induktionshäll från SMEG. Grågröna skåpluckor. Ett halvt kylskåp, för den tilltänkte köparen förväntas ändå äta ute mest.

– Vi tänkte att det skulle bli som en hotellsvit, ett förstaboende för någon lyxig liten östermalmsdotter som vill ha nära till mamma och pappa, och absolut inte kan tänka sig att renovera själv.

På köksön står en vas med torkade blommor och eukalyptusblad. Bänkskivan är komposit i marmor-finish.

– Vi hade riktig marmor tidigare och som vi nojade för att det skulle bli citrus- eller vinfläckar. Den här kan du typ hamra på utan att det blir en skråma.

Annons

Hon pekar upp mot stuckaturen. Även ventilationsluckorna, de som tidigare täcktes av ful plast, har försetts med ett ornamenterat gipsraster.

– Stuckisen är i gips, ingen frigolitskit. Bara takrosetten väger åtta kilo, så det var extremt pilligt att få upp allt. Men även om det kostade mycket tid och pengar gjorde det mycket för känslan.

Ändå räckte det alltså inte.

Foto: Tomas Oneborg

Vad kan man egentligen ta sig till när en bostadsförsäljning går i stå? Jag ringer upp Dick Kvarfordt, den mäklare som förmedlar två av de allra mest svårsålda objekten på hela Hemnet. Den exklusivt renoverade villan i skånska Osby har legat ute i snart fem år; och det bruna åretrunthuset i Aspliden har snart ett årtionde på nacken.

Han tillstår, på vänlig värmländska, att det ”besvärliga kan vara roligt”. En gång lyckades han sälja en skidlift i Mörkret, trots att den angränsande skogen var biotopskyddad och alltså inte kunde avverkas. Just nu kämpar han med att sälja en 1900-talsgård på gränsen till Norge, men det pastorala lugnet hotas av ett intilliggande skrotupplag.

Annons

Den rosa kommoden som nu står till höger om entrén, släpades hit från föräldrahemmet i Bromma. Nya pallar till köksön, och vinkylen fylldes med ”crème-de-la-crème-champagne”.

Dick Kvarfordts standardknep är att ta bort annonserna från Hemnet i minst 23 dagar; då ställs sajtens räkneverk om och objekten räknas som nya.

– Det kan jag rekommendera. Att justera bilder och lägga till en annan typ av text kan också ge objektet en nystart.

När det gäller ”långliggarna” i Aspliden och Osby är det komplicerat: den ene säljaren vill inte avyttra förrän han själv hittat nytt boende, den andre vägrar att rucka på priset.

– Ingen vill acceptera mindre än vad man hade kunnat få för ett halvår sedan, men man måste tänka på vad man får betala för nästa fastighet. Oftast är det priset som måste justeras. Det och säljarens förväntningar.

Inför ”round two”, som Malin kallar det, ville hon ge lägenheten en ”rebirth”. Ny mäklare. Ny fotograf. Ny annons. Hon gjorde egna finjusteringar. Den rosa kommoden som nu står till höger om entrén, släpades hit från föräldrahemmet i Bromma. Nya pallar till köksön, och vinkylen fylldes med ”crème-de-la-crème-champagne”.

Annons

– Champagnen var min motsvarighet till de där omotiverade skålarna med paprika man ser på så många visningar, säger hon och skrattar.

Den absolut viktigaste justeringen, den som skulle komma att göra all skillnad, var det däremot den nya mäklaren som stod för.

Marknadens tröghet, som Malin Richardson fått erfara, har urholkat bostadsrättens status och fött en omvänd ombildningstrend. I höstas rapporterade tidningen Hem & Hyra att 1 109 bostadsrätter förvandlats till hyresrätter, merparten av dem i stockholmsområdet.
Marknadens tröghet, som Malin Richardson fått erfara, har urholkat bostadsrättens status och fött en omvänd ombildningstrend. I höstas rapporterade tidningen Hem & Hyra att 1 109 bostadsrätter förvandlats till hyresrätter, merparten av dem i stockholmsområdet. Foto: Tomas Oneborg

”Round three”

Inför visningen föreslog 25-åriga Linnea Lindblad att Malin skulle sänka priset. Med en miljon. Ouff! Det nya utgångspriset innebar 106 000 kronor per kvadrat, alltså mindre än vad hon och Johan hade betalat till att börja med. Och då hade hon inte ens räknat in de hundratusentals kronor hon lagt på renovering och inredning.

Men Malin köpte mäklarens resonemang: på en oviss marknad är budgivning det enda sättet för köparen att få en känsla för en lägenhets värde. Genom att buda mot andra bekräftas att objektet är åtråvärt.

Annons

”Ingår de här pavorna om man slår till eller?”

Det är ändå fint att lägenheten får sig en liten uppmärksamhetsboost innan vi skiljs åt. Det är lite som att lämna ifrån sig en baby.

Pappaskämtet om de flotta champagneflaskorna duggade tätt under de välbesökta visningarna. Efter den sista hade hela 16 personer skrivit upp sig. Första budet tangerade utgångspriset, sedan kom några hundratusenkronorshöjningar. Efter ett och ett halvt dygn hade de nått upp till fem miljoner kronor. Personen med högsta budet ville skriva kontrakt, men Malin var inte nöjd. Ledarbudet nådde inte upp till hennes minimimål: 120 000 kronor per kvadrat.

Hon övervägde att lägga alltsammans i malpåse, ge lägenheten ännu en nystart längre fram. Det avrådde hennes mäklare bestämt ifrån. En tredje vända riskerade att brännmärka lägenheten, förklarade hon. I stället lyckades hon få ledaren att höja sitt eget bud. Slutpriset blev 5 160 000 kronor, exakt 120 000 kronor per kvadrat.

– Det var kvalitetsrenoveringen som räddade oss, säger Malin.

Annons

– Hade vi sålt våren 2017 hade vi säkert fått 130 000 kronor kvadraten. Men du får inte de köparna i dag, så det är inget jag lägger energi på. Jag är glad för att ha stängt det här kapitlet.

1/2
Foto: Tomas Oneborg
2/2
Foto: Tomas Oneborg

Livsandarna har återvänt. Hon kom nyss hem från en stärkande New York-semester. Skridskor i Central Park, museer, cronuts – en hybrid mellan donut och croissant – på Dominique Ansel Bakery. Hon berättar att mini-tvåan på Jungfrugatan är med i ett inredningsreportage i senaste numret av lokaltidningen Älskade Östermalm.

– Det är ändå fint att lägenheten får sig en liten uppmärksamhetsboost innan vi skiljs åt. Det är lite som att lämna ifrån sig en baby.

Separationsångesten lindras av att kvadratmeterpriset, 120 000 kronor, blev nytt rekord på gatan.

– Att komma upp i det vintern 2018, det känns faktiskt som en personlig bedrift.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Efter att inte ha fått ett enda bud på sin topprenoverade tvåa skruvade Mogi upp lyxfaktorn ytterligare. ”Folk på Östermalm vill ju inte ha ett IKEA-kök. Här ställer folk frågor om materialval. På Söder kan du köra 70-talsstuk och ändå få ett bra pris men på Östermalm är det klassisk lyx som gäller”, säger hon.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Marknadens tröghet, som Malin Richardson fått erfara, har urholkat bostadsrättens status och fött en omvänd ombildningstrend. I höstas rapporterade tidningen Hem & Hyra att 1 109 bostadsrätter förvandlats till hyresrätter, merparten av dem i stockholmsområdet.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg