Annons

Inför Nato-mötet: ”Värsta krisen sedan 1923”

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu Foto: TT NYHETSBYRÅN

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu har klargjort i turkisk tv att han vill förstärka offensiven mot Islamiska Staten, enligt Ekot. Men samarbetet med USA för att skapa en ”IS-fri zon” längs med gränsen kan ses som ett sätt att sätta stopp för kurderna, varnar statsvetare.

Under strecket
Publicerad

Turkiet har kallat de andra 27 medlemsländerna i Nato till ett krismöte på onsdagen och premiärministern Ahmet Davutoğlu satte tonen i turkisk tv under måndagskvällen. Han sade att landet hoppas kunna trappa upp insatserna mot Islamiska Staten (IS) i Syrien med hjälp av sina Nato-kollegor.

Sedan förra veckan har Turkiet agerat militärt mot både IS i Syrien och mot den kurdiska gerillan PKK i Irak. Davutoğlu talade om hotbilden mot Turkiet, och inkluderade också den militanta vänstergruppen DHKP-C.

– Terrorister ser sin chans att sprida kaos i Turkiet när det parlamentariska läget är osäkert, sade premiärministern enligt Ekot i Sveriges Radio.

Sedan nästan ett år tillbaka har Turkiet och USA förhandlat om ett samarbete mot extremistorganisationen Islamiska Staten. När Turkiet nu har bestämt sig för att agera har parterna närmat sig en lösning med en buffertzon längs med gränsen mot Syrien. Under hösten och vintern ockuperade IS till exempel gränsstaden Kobane.

Enligt New York Times ska länderna vara snudd på överens om att skapa en knappt tio mil bred zon ”IS-fri zon”. En anonym amerikansk regeringsföreträdare uppger att endast detaljer återstår:

Annons
Annons

”Målet är att etablera en IS-fri zon och säkerställa en större säkerhet och stabilitet längs med Turkiets gräns mot Syrien.”

Experter varnar dock för att den turkiska regeringen främst har situationen med kurderna i åtanke.

– YPG har gjort enorma framsteg och Ankara är oroligt att de ska förena tre distrikt till ett syriskt Kurdistan. Zonen är ett sätt att hindra dem, säger regionkännaren Marc Pierini vid Carnegieinstitutet till TT.

Under måndagen höjdes flera varnande röster om Turkiets dubbla fronter. Bland andra Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, EU:s utrikeschef Federica Mogherini och den svenska utrikesministern Margot Wallström yttrade sin oro för att en avbruten vapenvila mellan Turkiet och PKK förstör flera år av fredssamtal.

USA uttalar sin förståelse för Turkiets anfall mot PKK, men säger däremot att attacker mot de kurdiska YPG-styrkorna i Syrien inte är acceptabla. Turkisk artillerield har uppgetts skada YPG-soldater – men Turkiet har understrukit att de inte är en måltavla.

I sitt tv-tal kritisterade premiärminister Ahmet Davutoğlu dock det pro-kurdiska partiet HDP som i parlamentsvalet i juni klarade sig över tioprocentsspärren. Davutoğlu menade att partiet stödjer terrorism genom att inte distansera sig från PKK – medan HDP-ledaren Selahattin Demirtas menade att regeringen drar in Turkiet i ett krig.

Regimens dåliga relation till kurderna fortsätter att underminera kampen mot IS, säger Doruk Ergun, statsvetare vid forskningscentret Edam i Istanbul, till TT:

– Förmodligen befinner sig Turkiet i sin värsta kris sedan republiken grundades 1923.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons