Annons

Hugo Selling:Inga ligister på våra gator

Protest mot Sverigedemokraterna i årets upplaga av almedalsveckan.
Protest mot Sverigedemokraterna i årets upplaga av almedalsveckan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nu pratar jag. Då vill jag inte gärna bli avbruten,” sade Ung vänsters ordförande Henrik Malmrot under debatten mot Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge i onsdagens Aktuellt (15/8). En ganska vanlig och naturlig replik hos en debattör som vill framföra sina argument. Det var bara det att ämnet som diskuterades var just att Ung vänster själva anser sig ha rätt att avbryta sina meningsmotståndare.

Ungdomsförbundets lokala förening i Göteborg och Bohuslän har uppmanat sina medlemmar att sabotera ett inplanerat torgmöte med Sverigedemokraternas partiledare. ”Vill vi ha rasister som står oemotsagda på Järntorget här i Götet? Nej, såklart inte!” lyder evenemangsbeskrivningen på det lokala ungdomsförbundets Facebooksida. När Jimmie Åkesson kommer till Göteborg ska Vänsterpartiets ungdomsförbund ”göra detta så svårt för honom som de bara kan!”

“Ta med dina polare, eventuella megafoner, och din kampvilja. Let’s crash this party!” uppmanar de vidare.
Ung vänsters förbundsordförande anser alltså att detta är fullt legitima metoder i en valrörelse.

Annons
Annons

Under natten till i dag tycks Ung vänsters uppmaningar ha gett resultat: ett av Sverigedemokraternas valtält i Kungsparken i Göteborg brändes upp. Polisen misstänker att branden var anlagd och anger på sin hemsida att ett tiotal svartklädda personer setts vid valtälten strax före branden bröt ut.

Att enbart förutsätta att ens partimedlemmar följer lagen räcker inte när de upprepade gånger uppmanar sina medlemmar att inte göra det.

I Skåne har Moderaternas affischer provocerat så mycket att de har vandaliserats. Moderaterna misstänker medlemmar från Ung vänster och har gjort en polisanmälan. Ylva Aspelin, ordförande för Ung vänster i Skåne, skriver till Sydsvenskan att hon känner till polisanmälan – men att hon “varken kan dementera eller bekräfta“ att Ung vänster ligger bakom händelsen. Däremot tycker hon att det var bra att affischerna revs ned. “Oavsett vem tycker jag det är bra att folk protesterar mot rasistiska affischer”, skriver hon.

Men att protestera och att hindra andra från att framföra sina budskap är två helt olika saker. Det sätt som Ung vänster använder ordet protestera på är som hämtat från George Orwells nyspråk, där ordens användning förvrängts så mycket att de förlorar sin ursprungliga innebörd.

Att protestera mot rasism, eller bemöta Sverigedemokraterna och Moderaterna, kan Ung vänster göra i debattartiklar, sociala medier, demonstrationer eller på andra sätt som inte innebär att överrösta motståndaren eller riva ned valaffischer. Att överrösta ett partis planerade sammankomst kan vara störande av allmän sammankomst och ge böter eller fängelse i högst sex månader. I valet 2014 dömdes två män för skadegörelse efter att de rivit ner affischer tillhörande Sverigedemokraterna.

Annons
Annons

Bristen på ledarskap som markerar mot detta beteende är slående. I Sveriges Radio partiledarutfrågning svarade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt undflyende att båda sidor i diskussionen har rätt att säga vad de tycker utan att bli avbrutna men att det ytterst är polisen som får avgöra.

Att enbart förutsätta att ens partimedlemmar följer lagen räcker inte när de upprepade gånger uppmanar sina medlemmar att inte göra det. Det ska inte heller krävas att polisen deltar på samtliga torgmöten för att säkerställa att partierna som representeras i vår riksdag följer lagen i valrörelsen.

Runt om i Sverige sprider besvikna och uppgivna kampanjarbetare från samtliga partier bilder på förstörda och nedrivna valaffischer. Själva skadegörelsen är av ringa materiellt värde men är en attack mot själva demokratin.

Flera unga politiska aktivister sitter i styrelser i Vänsterpartiet och kandiderar för dem i valet. Frågan Jonas Sjöstedt borde svara på är om tystandet av meningsmotståndare är förenligt med att representera partiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons