Annons

Försvaret: Inga raketer träffade svenska basen

Tysk soldat vid Tajibasen.
Tysk soldat vid Tajibasen. Foto: Michael Kappeler/TT

Försvaret tar nu tillbaka tidigare uppgifter om raketbeskjutning mot Tajibasen där den svenska Irakstyrkan finns, information man gick ut med kort efter den iranska attacken mot två andra baser i Irak.

– Den uppföljande rapporten är att inga raketer har slagit ned inne på campen, säger biträdande presschefen Jesper Tengroth till SvD.

Under strecket
Publicerad

Direkt efter det iranska robotangreppet mot amerikanska baser i Erbil och Ayn Al-Assad spreds uppgifter på sociala medier om att även Camp Taji hade utsatts för en attack med fyra, fem raketer.

Sverige har 70 jägarsoldater vid basen som ingår i den USA-ledda koalitionen mot terrorgruppen IS. I Taji finns också amerikanska och brittiska soldater.

Natten mot onsdagen gick även Försvarsmakten ut med information om att det varit ett raketangrepp mot Tajibasen.

– Taji har beskjutits i mindre utsträckning av någon form av raketer. Ingen svensk har skadats, förklarade Magnus Lindstedt vid Försvarets kommunikationsavdelning i SvT.

Liknande uttalanden gjordes också i flera andra medier. I Aftonbladet var formuleringen ”någon form av raketeld”.

I SVT:s morgonstudio talade Försvarets insatschef viceamiral Jan Thörnqvist om att det var ett allvarligt läge och att svenska soldater hört detonationer och då tagit sig till skyddsrum på basen.

– De har suttit där i skydd stora delar av natten. Vid femtiden i morse var faran över.

I Sveriges radios nyhetssändningar på onsdagsmorgonen citerades Försvarets uppgifter av utrikesminister Ann Linde (S).

Annons
Annons

Samtidigt kom redan på ett tidigt stadium uppgifter från andra källor som talade om att det var ett ”falskt alarm” och att det som hänt i vid Tajibasen var ett larm i samband med övning.

På twitter skrev journalisten Nafiseh Kouhnavard, som bevakar Irak, Syrien och Turkiet för BBC, att ”rapporter om en raketattack mot flygbasen i Taji är falska”. Enligt ett anonymt uttalande från en amerikansk försvarstjänsteman hade inget hänt i Taji. På det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons officiella hemsida nämns inget om raketer mot Camp Taji.

I brittiska tidningar – Daily Mail och Daily Mirror – står det att tidiga rapporter om en raketattack senare visade sig vara en övning.

Försvarsmaktens ursprungliga version baserades på kontakter med det svenska förbandet i Irak.

– Vi har fått rapporter från förbandet om raketbeskjutning mot Tajibasen, det är det vi har kommunicerat, den initiala rapporten vi fick var att det rörde sig om fem mindre raketer mot Tajibasen, säger biträdande presschefen Jesper Tengroth.

Vad är det som har förändrats nu?

– Den uppföljande rapporten är att inga raketer har slagit ned inne på campen, utan någon annanstans.

Var då?

– Det kan vi inte svara på. Om man jämför med till exempel i Mali, där vi har en truppinsats, så kan vi själva gå ut och titta och göra en undersökning. I Irak har vi en utbildningsinsats och då har vi inte möjlighet att göra den kontrollen. Det är andra som gör och vi har inte fått ytterligare rapporter från Irak vad det här kan vara för någonting.

Finns det ett samband med de iranska attackernas mot amerikanska mål?

– Det vi kan säga är att det inte hänger ihop med den iranska vedergällningen, det är inte den typen av attack med missiler.

När får ni ett slutligt besked om vad det rörde sig om?

– Det vet inte jag, det kan ta tid innan det är utrett vad det var för något som har inträffat. Vi har som sagt inte resurser att undersöka det själva.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons