Annons
Op ed

Daniel Schatz:Inga skepp far till Benghazi

Under strecket
Publicerad

Forskningsinstitutet Freedom House visar i sin nya rapport
Freedom in the World på en oroväckande global nedgång i demokrati och respekt för mänskliga rättigheter för femte året i rad. Av världens 194 länder kan blott 60 procent definieras som demokratier.

Men medan de mänskliga rättigheterna underkuvas i diktaturer som Nordkorea, Iran, Syrien och Kina domineras den svenska utrikespolitiska debatten av Israels blockad av Gaza och den USA-ledda kampanjen mot terrorismen.

Ship to Gaza får massiv publicitet, trots att varor i allt större utsträckning förs in i Gaza och FN:s generalsekreterare kallat aktionen ”en onödig provokation”. Inga flottiljer avseglar mot Damaskus och Teheran, trots att Amnesty rapporterar om 1400 döda i Syriens uppror, liksom om våldtäkter och tortyr av barn. Iran har avrättat 175 personer detta år, däribland kvinnor, barn och homosexuella genom offentlig hängning och stening.

Krav framförs sällan på bojkott av Kina, trots att regimen ockuperar Tibet och står för två tredjedelar av världens avrättningar. Få kulturarbetare fördömer Castroregimen, trots att Kuba i år tvingat 18 regimkritiska journalister i exil.

Annons
Annons

Enkelspårigheten framträder tydligast i fallet Nordkorea, en av världens värsta förtryckare enligt Amnesty. En ny FN-rapport visar att 3,5 av landets 24 miljoner invånare lider av akut hungersnöd som ett resultat av regimens politik. Myndigheterna har uppfört fångläger som uppskattas internera 200000 människor i slavliknande förhållanden. Tvångsarbete garanterar att ingen är stark att göra uppror, flyktförsök bestraffas med avrättning inför övriga interners ögon.

Ytterst få kampanjer iscensätts för Nordkoreas folk. Debatten i riksdagen är obefintlig, illustrerat av att inga pressmeddelanden offentliggjorts i frågan av något riksdagsparti detta år. Det selektiva engagemanget kan förklaras med att länder som Nordkorea inte generar massmedial debatt. Mer avgörande är att problemen inte passar in i den dominerande svenska utrikespolitiska diskursen där åtskillnad görs mellan moraliska principer i den socialistiska rättvisans namn.

Om Ship to Gaza – understödda av Svenska kyrkan och Vårdförbundet – varit motiverade av altruistisk humanism hade de låtit ett par av sina båtar sätta kurs mot Benghazi, fullastade med läkemedel och förnödenheter. Fartyg med oppositionell litteratur, laptops och satellitmodem hade gjort underverk för oppositionen i Havanna och Teheran. Ett universellt MR- engagemang borde framkallat ett politiskt uttalande om massvälten och tortyren i Nordkorea.

Nästa gång självutnämnda MR-aktivister som Henning Mankell, Jan Myrdal, Mattias Gardell och Jan Guillou utfärdar deklarationer i humanismens namn bör du tänka efter två gånger. Speciellt när de motiveras utifrån ett påstått engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter i alla världens länder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons