Annons

Aktien rasar på Rolléns exit: ”Han är på väg ut”

Hexagons vd Ola Rollén säljer halva sitt aktieinnehav i bolaget – aktien rasar på nyheten. Försäljningen skedde mellan den 6 och 9 augusti när aktien legat på den högsta värderingen hittills.

– Det kanske inte kommer som en blixt från klar himmel att han är på väg ut ur bolaget, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Under strecket
Publicerad

Ola Rolléns försäljning är inga positiva nyheter för de kvarvarande aktieägarna, enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Foto: SvD

Ola Rolléns försäljning är inga positiva nyheter för de kvarvarande aktieägarna, enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Foto: SvD
Ola Rolléns försäljning är inga positiva nyheter för de kvarvarande aktieägarna, enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold.
Ola Rolléns försäljning är inga positiva nyheter för de kvarvarande aktieägarna, enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold. Foto: SvD

Det var i ett pressmeddelande från Hexagon på torsdag morgon som nyheten tillkännagavs. Ola Rollén säljer hälften av sina aktier, närmare bestämt 586 500 stycken, i Hexagon. Han äger efter försäljningen 586 900 aktier, motsvarande ett värde kring 318 miljoner kronor.

"Försäljningen görs av privatekonomiska skäl och jag har inte för avsikt att sälja ytterligare aktier", säger Ola Rollén enligt pressmeddelandet.

– Det kanske inte kommer som en blixt från klar himmel att han är på väg ut ur bolaget. Han har ju uttalat sig om att hela bolaget varit till salu tidigare och har sonderat, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Exakt vad pengarna ska användas till mer specifikt är inte känt, men det handlar med stor sannolikhet om den nya verksamhet som Ola Rollén börjat bygga upp på sidan om sitt arbete i Hexagon, säger Joakim Bornold. Flera saker spelar in i försäljningsbeslutet, det goda samarbetet med huvudägaren Melker Schörling, som haltat på grund av den sistnämndes hälsoskäl är en sådan sak. Även rättegången om misstänkta insiderbrott i Norge, där Rollén friades i Oslo tingsrätt men som överklagats till nästa instans, kan spela in.

Annons
Annons

– Nu får man titta på vad som har hänt i bakgrunden, inte bara insideråtalet utan även att Melker Schörling blev sjuk och det förändrar ju det samarbetet väldigt mycket också. Det är inte helt oväntat, säger Bornold.

Ola Rollén säger i pressmeddelandet att hans engagemang och tilltro till bolagets framtid kvarstår. Rollén säger också att han ser fram emot att fortsätta leda och utveckla Hexagon.

Det är inga positiva nyheter för de aktieägare som är kvar i Hexagon.

Joakim Bornold tror sig ha en aning om vad Rolléns framtidsplaner är med det frigjorda kapitalet.

– Han har under flera års tid byggt upp en egen investeringsverksamhet vid sidan om Hexagon. Det är inte svårgissat att han vill bygga vidare på den verksamheten istället för Hexagon och det är där jag gissar att pengarna kommer hamna istället för Hexagon, säger Bornold.

Nyheten kommer inte lägligt för bolagets aktieägare och kan skapa viss oro, säger Bornold.

– Det är inga positiva nyheter för de aktieägare som är kvar i Hexagon. Man vill förstås ha en vd som har fullt fokus på Hexagon och inte på att bygga upp ett eget investmentbolag. Det skapar mycket frågetecken, säger Bornold.

Avanzas sparekonom Johanna Kull ser en risk att många småsparare nu följer Rolléns försäljning. Framförallt de som har strategin att följa insiderhandel.

– Det finns en hel del småsparare som använder sig av pilotskolan och tar rygg på insiders. Det här är inte ett tecken i den positiva vågskålen för dem, säger Johanna Kull.

Hos Avanza är det 10 429 sparare som äger aktier i Hexagon på torsdagsmorgonen. Nu återstår att se hur många som säljer av sitt innehav i bolaget.

– I och med att Ola Rollén är en ganska stark profil och varit tätt sammankopplad med Hexagon så finns det definitivt en del småsparare som valt att följa honom. Men det kommer inte bli massflykt av småsparare, absolut inte. Även om han är en stark profil så är ett bolag mer än sin vd, säger Johanna Kull.

När Stockholmsbörsen öppnade på torsdagsmorgonen reagerade börsen negativt och kursen föll med 5 procent i den inledande handeln. Kvart över 9 hade kursen återhämtat sig något och låg på –2 procent. En inte oväntad utveckling enligt Bornold som sade så här strax innan börsöppning:

– Det blir en gissning men marknaden kommer reagera negativt på nyheten. Just därför att Ola är så förknippad med bolaget. Jag tror att aktiekursen kommer gå ner, absolut, säger han.

SvD har sökt Ola Rollén för en kommentar men Hexagon hänvisar till bolagets IR-avdelning.

Texten uppdateras löpande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons