Vann de tyngsta priserna – ”en läsupplevelse utan like”

På julklappsjakt? Här är årets bästa böcker, noga utvalt av SvD:s kritiker. Bland annat hittas en ”läsupplevelse utan like” och ”förtrollande” poesi som tog 30 år att skriva. I denna artikel hittar du romaner, poesi och serier.

Uppdaterad
Publicerad

Pappaklausulen

av Jonas Hassen Khemiri
Albert Bonniers Förlag

Ingen bok har fått mig att skratta och gråta så mycket i år

Ingen bok har fått mig att skratta och gråta så mycket i år som ”Pappaklausulen”. Omväxlande dråpligt och sorgligt om småbarnslivets umbäranden. Om en sjuklig krävande far och en vuxen plikttrogen son vars olika förutsättningar och livserfarenheter gör det plågsamt svårt för dem att förstå varandra. Frågan är: kan de trots detta älska varandra, och hur ska den kärleken i så fall ta sig uttryck?

Förlåten

av Agnes Lidbeck
Norstedts

Förlåten som i det man ber om då man felat, men också förlåten som skynket som lyfts undan och avslöjar en hemlighet. Agnes Lidbecks roman om två systrar som rensar i ett dödsbo på en skärgårdsö tar ganska typiska svenska romanteman och gör något egentligen inte så annorlunda men mycket intelligent och tilltalande med dem. Läses, förslagsvis, parallellt med Lidbecks finkänsliga och intelligent diktsamling “Ur”.

Annons

Nordisk fauna

av Andrea Lundgren
Natur & Kultur

En kvinna går av ett tåg för att ta lite luft – och fortsätter ut i skogen. En pappa slutar plötsligt ro och stirrar som förhäxad på fåglarna. Årets mest välskrivna, och gastkramande, novellsamling handlar om det djuriska i människan och det mänskliga i djuren. Men också om vår rädsla för att bli som våra föräldrar.

Kärlekens Antarktis

av Sara Stridsberg
Albert Bonniers Förlag

Det är makabert, det dansar på klichéns rand. Det är fruktansvärt starkt.

Hur kan man älska sitt barn så mycket att man överger henne? Hur ska ett sådant offer förstås, och hur ska en förälder överleva den handlingen? Sara Stridsberg ställer sig som alltid på de svaga och smutsiga människornas sida. I ”Kärlekens Antarktis” talar ett lemlästat lik som redan innan döden infann sig hade förlorat nästan allt. Det är makabert, det dansar på klichéns rand. Det är fruktansvärt starkt.

Guldåldern

av Carl-Johan Malmberg
W&W

Jag vill inte riktigt sugas in i den här depressiva och nostalgiska memoarboken om ett liv i konstens tjänst. Men Carl-Johan Malmbergs meditationer över cykelturer och litteratur, musik och Akademiens kris har en märklig dragningskraft. Så till slut sitter jag ändå där med honom i lägenheten ingen längre verkar besöka och låter mig fyllas upp av samma toner och samma ord som han. En bok om att vi kanske trots allt ändå har det bästa i livet bakom oss.

Annons

Arv och miljö

av Vigdis Hjorth
Övers. Ninni Holmqvist
Natur & Kultur

Bergljot är obekväm och ställer till scener. Hon ältar och anklagar. Hon dricker vin, skriver nattliga meddelanden hon ångrar på morgonen och hon säger som Bush: ”ni är antingen med mig eller mot mig”. För hon är en kvinna som till slut, efter många år och trots att det kostar henne kontakten med sin familj, tar sig rätten att berätta sin historia om sin barndom så som hon upplevde den.

Transit

av Rachel Cusk
Övers. Rebecca Alsberg
Albert Bonniers Förlag

Det låter inte särskilt spännande, men detta är tekniskt fulländad, oerhört njutbar romankonst

Faye, som reste till Grekland i Rachel Cusks roman “Outline” är tillbaka i London. Hon är skild och barnen är med sin pappa. Hon försöker renovera sin lägenhet och hon går till frisören. Det regnar som det gör i England. Hon försöker gå vidare men kommer knappt utanför kvarteret. Nej, det låter inte särskilt spännande, men detta är tekniskt fulländad, oerhört njutbar romankonst.

Annons

Det som tillhör dig

av Garth Greenwell
Övers. Daniel Gustafsson
Norstedts

Handlar alla relationer om makt, är vår sexualitet ett uttryck för vilka vi egentligen är och kan vi bli något annat än det vår bakgrund dikterar? Det är frågor som Garth Greenwell ställer i den här fantastiska debutromanen om en homosexuell intellektuell amerikan som inleder ett förhållande med en prostituerad han träffar på en toalett i Sofia.

Våldets vändkrets

av Nathacha Appanah
Övers: Maria Björkman
Elisabeth Grate

Dostojevkijs ”Brott och straff”, Camus ”Främlingen”, Jim Thompsons ”The killer inside me”. Så skapas en mördare-genren råder knappast brist på mästerverk. Nathacha Appanah skriver omsorgsfullt om Moïse, en gatpojke i ghettot på den tropiska ön Mayotte, som liksom Bibelns Moses lämnas bort av sin mor och lever som om han vore vit, skyddad från den våldsamma omvärlden. Tills hans liv tar en abrupt vändning.

Vernon Subutex del 1

av Virginie Despentes
Övers. Kristoffer Leandoer
Norstedts

Hipster eller uteliggare? Gränsen är numer hårfin rent estetiskt. Att den även gäller livsvillkor får Vernon Subutex, övervintrad skivhandlare med svårigheter att anpassa sig till 2000-talet erfara. Första delen i en lika burlesk som sorglig trilogi om det franska samhällets marginaler där Despentes gör upp med åtstramningspolitik, kulturell kommers och institutionell rasism. 

Annons

POESI

Ædnan

av Linnea Axelsson
Albert Bonniers förlag

En läsupplevelse utan like

Ædnan”, som vann både Augustpris och SvD:s litteraturpris, är en läsupplevelse utan like – och ett i ordets alla bemärkelser stort epos. Axelsson berättar lika varsamt som drabbande om en handfull människoöden från det nittonhundratal då Norrland exploaterades. Här samsas rasbiologisk klassifikation med Vattenkrafts dammar, som svalde renarnas marker. Men här finns också hopp, i form av försöken att återuppväcka de samiska språken och återta den stolthet som en gång stulits.

Annons

Ett paradis, fastän förtorkat

av Hanna Hallgren
Pequod

En referenstät text med många lager, som för tankarna till T. S. Eliot, Ingeborg Bachmann och Inger Christensen. Hallgren utgår från ord som länge har varit poetiska storheter – fjäril, hjärta, ljus – men laddar dem med helt ny energi, samtidigt som ständiga förskjutningar gör språket till något helt annat än en pålitlig grund. Bör läsas upprepade gånger och avslöjar ändå inte sina hemligheter – men väcker däremot andlös bävan.

Vad jag saknades här

av Jila Mossaed
Lejd

Jila Mossaed har i ett rikt författarskap utforskat mystik och vardag med samma öppna ögon, orädd både för det gravallvarliga och det till synes banala. I denna sin sjunde diktsamling på svenska når hon helt nya höjder – och djup. Det här är dikter som påminner läsaren om vad poesin kan vara; dikter som närmar sig drömmen och döden, talar med träden och flyger med fåglarna, gråter med de lidande och hittar ord överallt.

Migrationer 1976–2018

av Gloria Gervitz
Övers. Hanna Nordenhök
Rámus.

Få poeter arbetar med samma diktsamling under mer än trettio års tid, men Gervitz vägrar överge sin text. ”Migrationer” fick berättigad uppmärksamhet på svenska breddgrader redan 1999, i översättning av Ulf Eriksson och Magnus-William Olsson, men sedan dess har verket växt och utvecklats. Gervitz skriver innerligt om exilens, minnets och livets villkor, i en diktsvit som inte upphör att förtrolla.

Annons

Att snara en fågel

av Ingela Strandberg
Norstedts

Strandbergs diktsamlingar har länge tillhört de mest intressanta i den svenska poesifloden. Som få andra utforskar hon gränslandet mellan humor och sorg, alltid med ett till synes enkelt språk som hittar de starkaste orden. ”Att snara en fågel” är ett sällsamt levande verk, där Strandberg gestaltar en tidlös tematik. Dragen av saga är starka, mörker samsas med ljus och fåglarna är lika hotfullt vackra som barndomen.

Sebastian Lönnlöv

SERIER

Annons

Psycho girl

av Agnes Jakobsson
160 s. Kartago

Psycho girl” är en säkert uppbyggd psykologisk roman, tecknad i livlig svartvitt. Ju längre den pågår desto mer irriterad blir man på huvudpersonen Agnes vars hoppslösa förälskelse endast besvaras antingen när Lillis, föremålet för känslorna, är väldigt full eller helt enkelt inte har något bättre för sig.

Jakobsson tecknar flyhänt men inte svängigt, hennes figurer, med de märkligt oproportionerligt stora näsorna, svänger och böljar fram på sidorna samtidigt som detaljrikedomen är stor och dialogen träffsäker och skarp.

Festens charmigaste tjej

av My Palm
150 s. Galago

Hösten 2018 har präglas av en strid ström av minnesvärda, självbiografiska seriedebutanter. My Palms ”Festens charmigaste tjej” tillhör en av de skarpare. Romanen följer My Palm vars tillvaro pendlar mellan osäkra jobb, osäkra relationer och osäker självkännedom. Som läsare sugs man omedelbart in i My Palms svartvita, till synes anspråkslösa men i allt väsentligt effektiva tecknarstil.

Drömmen om Europa

av Fabian Göransson
221 s. Galago

Annons

Genom att skildra sin tågresa på den europeiska kontinenten sommaren 2017 har Fabian Göransson skapat en av årets bästa serieromaner. I skarpa, blåsvarta färgtoner och en stil som vilar tryggt i en belgisk serietecknartradition möter Göransson och resekamraten Daniel Berg, doktor i ekonomisk historia, medborgare på gränsen till uppgivenhet i ett EU präglat av nationalism och bakåtsträvande.

Under tiden

av Pelle Forshed
191 s. Kartago

Stilrent och metodiskt styr Forshed historien mot det uppgivna slutet.

En del ”My friend Dahmer”, en del ”Melancholia” toppat med en förortsskildring värdig Todd Solondz. Utifrån ett plötslig försvinnande utvecklas ”Under tiden” till en föga hoppingivande tillstånds- och samtidskildring. Stilrent och metodiskt styr Forshed historien mot det uppgivna slutet.

Alltid fucka upp

av Moa Romanova
183 s. Kartago

”Alltid fucka upp” skiljer sig från den gängse normen för självbiografisk seriekonst. Här är varje sida en vacker, dovt pastelltonad fest.

Moa befinner sig i kris när hon möter en känd kulturman genom en dejtingapp. Han blir hennes välgörare men det ojämlika förhållandet leder bara till ytterligare ont. Fascinerande och originell seriedebut.

Elias Björkman

Efter reklamen visas:
Tre bästa ungdomsböckerna inför jul
Bild 1 av 7
Bild 2 av 7
Bild 3 av 7
Bild 4 av 7
Bild 5 av 7
Bild 6 av 7
Bild 7 av 7