Annons

Torbjörn Isacson:Ingen katastrof om Rollén lämnar

Aktiemarknaden reagerar med bävan när Ola Rollén åter storsäljer aktier i Hexagon. Den här gången är sannolikt hans exit från den operativa ledningen betydligt närmare än tidigare gånger.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

Hexagonaktien fick ännu en smäll när bolagets starke man Ola Rollén halverar sitt innehav på nuvarande rekordnivåer och kammar hem drygt 300 miljoner kronor.

Ännu en gång hänvisar Ola Rollén till ”privatekonomiska skäl.”

Vi spolar tillbaka bandet till 2011. Då halverade Ola Rollén sitt innehav i aktier och hänvisade till den privatekonomiska stressen av att ha varit högt belånad.

Vid den tidpunkten hade Hexagon-aktien stigit med över 160 procent på två år efter att finanskrisen härjat som värst, och satt hård press på Rolléns ekonomi.

Den gången sålde även huvudägaren Melker Schörling samtidigt en del av sitt innehav, och aktiemarknaden blev klart bekymrad.

Nästa gång Ola Rollén använde sig av en variant av teorin om halveringstider i form av aktieförsäljningar var i februari 2015.

Annons
Annons

Den gången skrev Rollén i pressmeddelandet bland annat om Hexagons framgångsrika resa under 15 år, och att ”Jag är övertygad om att de kommande åren kommer att bli minst lika spännande och jag vill vara med på den resan. Min önskan är att vara kvar som vd i Hexagon under ytterligare många år framöver.”

En del av pengarna skulle Ola Rollén använda till att köpa teckningsoptioner som skulle ställas ut till ledande befattningshavare. Men framför allt skulle han starta ett bolag för egna investeringar, där han bjöd in medinvesterare, bland andra Melker Schörling.

”Jag kommer att vara huvudägare i denna verksamhet men jag kommer inte ha någon operativ roll som kan komma att påverka min roll som vd och koncernchef för Hexagon. Istället kommer jag att rekrytera en extern ledningsgrupp för att leda verksamheten.”

Den glädje som Melker Schörling enligt samma pressmeddelande kände för att stödja Ola Rollén som investerare i det nya bolaget har sedan dess förbytts i en mardröm för alla inblandade, från Ola Rollén och Melker Schörling till Hexagons övriga aktieägare.

Ola Rolléns synnerligen omfattande verksamhet vid sidan av, som bland annat resulterat i insideråtal (friad av Oslo tingsrätt, ärendet ska prövas i motsvarande hovrätten), har tvärt emot vad som sades i allra högsta grad påverkat hans roll som vd och koncernchef i Hexagon.

När Hexagon nu åter kommer med ett pressmeddelande om en halvering av aktieinnehavet, och en kortare kommentar från Ola Rollén, är även trovärdigheten klart naggad i kanten.

Återigen finns skrivningar om framtiden och att Rollén ska ”kvarstå som långsiktig och dedikerad aktieägare”.

Som skäl anges ännu en gång privatekonomiska skäl. Ola Rollén säger samtidigt att han ”ser fram emot att fortsätta leda och utveckla Hexagon mot våra strategiska mål”.

Skrivningen om hans framtida roll är som synes något annorlunda formulerad än tidigare. Oavsett detta talar allt för att Ola Rolléns tid som högste operative chef i Hexagon är allt mer utmätt.

Ola Rollén har betytt oerhört mycket under Hexagons utveckling där han skapat ett världsföretag. Men de senaste åren har hans fokus varit på annat håll.

Att försäljningen sker på rekordnivåer i en aktie som gått oerhört starkt skapar ytterligare oro.

Men ett ledningsbyte framöver vore inte alls samma katastrof som det hade varit för några år sedan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons