SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Elin af Klintberg:Ingen kvinna blir lyckligare av att bestämma allt hemma

Text: Elin af Klintberg - 16 juni 2020

– Det var Schyffert som inspirerade mig, säger min kompis och ser tacksam ut. Han berättar att det var som en pollett som trillade ner när han hörde Henrik Schyffert berätta i Skavlan om hur han vallades runt som en ko av sin bestämda flickvän Nour El-Refai på tråkiga konstmuseer och hiskeliga julmarknader som han inte vill vara på. Detta för att undvika vardags-
tjafs och få en smidigare tillvaro tillsammans. 

– Så nu lever även jag efter ko-tricket. Jag har helt och hållit raderat ut min egen vilja och vår relation har aldrig varit bättre, flinar min kompis och ser ut som att det är han som äger istället för tvärtom. 

Han berättar sedan att han fullständigt kapitulerat inför sin hustrus agenda. I stället för att ha invändningar eller egna idéer väljer han att hänga med som en glad ko. 

– Häromdagen sa hon att vår kommunikation är fantastisk. Det har hon inte sagt sedan vi var nykära. 

Han snurrar nöjt på vigselringen medan han fortsätter att hylla ko-tricket under den resterande tiden som återstår av vår lunch.  

Annons
Annons

Konversationen får mig att fundera över alla dessa heterosexuella relationer som utgörs av bestämda kvinnor och fogliga män. Jag ser dem överallt. Bestämda Selma som håller lille Fridolf i örat. En väninna berättar med skräckblandad förtjusning hur hennes femåriga dotter frågat: ”Mamma, visst är du pappas chef?”

Statistiken talar sitt tydliga språk: Kvinnor står för 80 procent av hemmets konsumentköp och hela 94 procent av all inredning. Och även om en liten del av mig tilltalas av kvinnodominans så tror jag verkligen inte att familjediktatur är vägen till ett mer jämställt samhälle. Framför allt riskerar obalansen att ytterligare öka den arbetsbelastning som vi kvinnor redan har. För det är bara att inse: det tar sjukt mycket tid i anspråk att planera helgens aktiviteter, semestern eller barnkalaset. Tid som man kan lägga på mycket roligare och mer självutvecklande saker. 

Det är inte kvinnans roll att sätta sin man i arbete och visa hur man laddar diskmaskinen eller hur en dammsugare fungerar. Och även om det kan vara skönt att få saker och ting gjorda på sitt sätt så tror jag ingen kvinna i världen blir lyckligare av att bestämma allt på hemmafronten, däremot väldigt utbränd. 

I Gemma Hartleys omtalade bok Så jävla trött som släpptes förra året på svenska beskriver hon hur hon tar tillbaka hemmet och hushållsarbetet från late maken Rob som gör allting fel eller ingenting alls – och det hela slutar förstås föga överraskande att hon bara blir mer frustrerad och så jävla trött. 

Ju mer känslomässigt arbete som kvinnan utför i hemmet desto mer glider mannen in i kons sävliga tillvaro där hemmalivet till sist handlar om att idissla tills husbonden ger andra direktiv. Den apatiska tillvaron kan visserligen brytas av ett rejält kosläpp på Riche – vilket sällan leder till något positivt för relationen. 

Så nej, låt inte din snubbe använda sig av det simpla kotricket för att uppnå tillfällig terrorbalans hemma. Och om han ändå envisas – fäst en liten koskälla runt halsen på honom! 

Annons