Annons

Ingen ljusning för svenskarnas favoritaktie

Telias vd och koncernchef Johan Dennelind och styrelseordförande Marie Ehrling.
Telias vd och koncernchef Johan Dennelind och styrelseordförande Marie Ehrling. Foto: Lars Pehrson

Vinstmissar, djupgranskning av TV4-köp, storägare i krig mot ledningen. Problemen hopar sig för folkaktien Telia och läget kan förvärras innan det blir bättre, varnar sparekonomer. Samtidigt ratar svenska fonder Telia-aktien.

Under strecket
Publicerad

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Foto: Daniella BacklundBild 1 av 1

På bara ett år har Telias aktie tappat drygt 7 procent – samtidigt som värsta konkurrenten Tele2 har stigit med nästan 10 procent. Också mot resten av börsen går Telia också betydligt sämre. De senaste fem åren har varit minst lika katastrofala för Telias aktieägare. Den undermåliga prestationen har öppnat för kritik mot vd Johan Dennelind och ordförande Marie Ehrling.

– Den svenska verksamheten går inte särskilt starkt alls och samtidigt så är man i färd med att genomföra det kritiserade köpet av TV4. Men det är ägarbilden som innebär störst utmaningar, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners till SvD.

Någon snabb vändning i bolaget är svår att se menar Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

– Tillväxten på operatörssidan är obefintlig eller negativ och kostnadskontrollen har inte fungerat. Telia behöver både kapa kostnader och försöka hitta affärsområden där det är möjligt att höja priset för att stabilisera intjäningen och öka lönsamheten. Så här långt har det inte lyckats, säger hon.

Annons
Annons

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Foto: Daniella BacklundBild 1 av 1

Den bistra kursutvecklingen slår hårt mot sparare. Nära en halv miljon är aktieägare i Telia, som är det bolag som har flest aktieägare på Stockholmsbörsen. Men Telia är en folkaktie i dubbel bemärkelse. Svenska staten äger drygt 37 procent av bolaget till ett värde på 65 miljarder kronor.

Robur, som är en av de största ägarna vid sidan av svenska staten, hoppas på en förbättring.

– Ja, Telia har haft det motigt under flera år, samtidigt som styrelse och ledning lagt fast en strategi för hur man ska omorientera bolaget. Avvecklingen av Eurasia har tagit längre tid än väntat, men steg två i strategin har just inletts, säger Marianne Nilsson, ägaransvarig på Robur – och ger samtidigt Telia stöd i köpet av TV4.

– Telias styrelse och ledning har presenterat en plan för hur köpet av Bonnier Broadcasting kan tillföra värde för aktieägarna. Vi har med nuvarande information ingen anledning att ifrågasätta denna strategi.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Foto: Daniella Backlund

Just köpet av TV4 har eldat på debatten om staten ska kvarstå som aktieägare över huvud taget. De fyra forna allianspartierna och Sverigedemokraterna är överens om att regeringen bör tillsätta en utredning för att undersöka hur statens ägandedel i Telia ska kunna säljas. Och det skapar ytterligare oro, enligt Joakim Bornold.

Annons
Annons

– Ingen vet riktigt vad som ska hända med statens ägande, vilket skapar en osäkerhet. Samtidigt undviker svenska staten och politiker att ta ett aktivt ägaransvar, vilket gör det svårt att driva förändringar, säger han – och får medhåll av Maria Landeborn.

– Med staten som passiv största ägare blir förändringstrycket lägre, vilket gör att bolaget har kunnat harva på i samma hjulspår år efter år, säger hon.

Blir köpet klart under hösten som planerat så adderar man innehåll och det kan ge synergieffekter

Ägaransvariga politiker, tidigare näringsminister Mikael Damberg (S) och nuvarande näringsminister Ibrahim Baylan (S), har öppet kritiserat Telia-ledningens köp av TV4 från Bonnier. Men det är slag i luften, då svenska staten och ägaransvariga politiker, trots storleken på Telia-innehavet, valt att stå utanför styrelsen i Telia.

Maria Landeborn menar dock på att köpet kan bli en nystart för Telia. Dels kan det öka statens intresse att sälja, dels kan det ge bolaget en skjuts rent affärsmässigt.

– Blir köpet klart under hösten som planerat så adderar man innehåll och det kan ge synergieffekter, säger hon.

Det skulle behövas. På tre år har Telias resultat gått från 21 miljarder till 13 miljarder.

Men frågan är dock om köpet av TV4 kommer att kunna ske som planerat. I mitten på maj kom beskedet att EU fördjupar sin granskning av affären.

Och andra storägare i bolaget verkar inte vara lika säkra på en kommande positiv utveckling, som Maria Landeborn. 18 av 20 stora institutioner äger mindre aktier i Telia än bolagets vikt i index, enligt statistik från ABG. Däribland pensionsjätten AMF, som tillsammans med branschkollegan Robur har representanter i valberedningen.

– Undervikten ser lite märklig ut då man ändå är engagerad i valberedningen. Signalen blir att man inte riktigt tror på bolaget och fortsätter Telia gå sämre än index så har ju storägarna satsat rätt sett till hela förvaltningen, säger Joakim Bornold.

Det håller dock inte Marianne Nilsson, ägaransvarig på Robur, med om.

– Valberedningen utses baserat på absolut ägande, inte relativt ägande. Vi är en av Telias största ägare och tar vårt ägaransvar som sådan, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons