Annons
Analys

Göran Eriksson:”Ingen ödmjukhet i svensk FN-kampanj”

Göran Persson, Carl Bildt och Pierre Schori. Det är inte med svensk ödmjukhet som Margot Wallström tänker sälja in Sverige till FN:s säkerhetsråd.

Under strecket
Publicerad

Carl Bildt, Göran Persson och Pierre Schori.

Foto: TTBild 1 av 1

Carl Bildt, Göran Persson och Pierre Schori.

Foto: TTBild 1 av 1
Carl Bildt, Göran Persson och Pierre Schori.
Carl Bildt, Göran Persson och Pierre Schori. Foto: TT

Ta Göran Persson, Carl Bildt och Pierre Schori, och ge dem en uppgift som de ska arbeta för gemensamt. Varför inte att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd?

Visst känns det som någonting som skulle kunna bli ”bra tv”, det uttryck som tv-branschen använder för program som tittarna inte kan se på utan att ha en kudde framför ansiktet.

Då spelar det förstås roll att PBS när som helst skulle kunna delta i ett annat möjligt tv-format – Världens största ego – men det handlar framför allt om deras inbördes relationer.

Dålig stämning skulle inte vara någon bristvara om den här trion träffas för kick-off och teambuilding.

Till exempel är Perssons replik om Carl Bildt i tv-dokumentären ”Ordförande Persson” historisk: ”Jag är ju naturligtvis gynnad av att Bildt är så jävla dålig. Det är klart att jag undrar var han ska ta vägen, killen”.

Persson försökte också slå i omvärlden att han hade erbjudit Bildt jobbet som generaldirektör för Luftfartsverket. Det antydde att Bildt inte kunde få jobb utan hjälp – och han gillar ju flygplan.

Dessutom var det av allt att döma inte sant. Bildt själv kallade i alla fall jobberbjudandet för ”fantastiska fabler ur Perssons egen fatabur”.

**Den gamle **Palmepojken Schori är förstås mer eller mindre ständigt osams med Carl Bildt – som ju var osams redan med Olof Palme – men minns säkert också att partikamraten Göran Persson aldrig gjorde honom till utrikesminister.

Han har senare vittnat om hur tråkigt det var på jobbet med Persson som chef: ”Det var många som led under Göran Persson. Han kom in med sin stil och sin oerfarenhet av rikspolitik”.

Det kan kort sagt vara så, att Margot Wallströms viktigaste uppgift blir att se till att de tre hedersambassadörerna aldrig behöver träffas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons