Annons

Göran Eriksson:Ingen politisk vapenvila mot gängbrottsligheten

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Jessica Gow/TT

Partierna lyckades inte göra upp om ett åtgärdspaket mot gängkriminaliteten, och de inblandade skyller på varandra. Men en konsekvens är att väljarna också i fortsättningen kommer att ha fler alternativ i kriminalpolitiken.

Under strecket
Publicerad

Lägg en miljard kronor på 2 000 statliga ordningsvakter, för att avlasta polisen. Det föreslår nu Moderaterna efter avhoppet från samtalen om gängkriminalitet, som inleddes efter M-ledaren Ulf Kristerssons sommartal för några veckor sedan.

”Därför borde alla partier, som inser att det Sverige hittills har gjort inte räcker, nu samlas kring konkret politik som tar tillbaka makten från de kriminella gängen” sa Kristersson då. Samma vecka hade två unga svenska kvinnor skjutits till döds – den ena med sin bebis i famnen.

Uppmaningen såg vid det tillfället ut som ett win-win-upplägg för Moderaterna. Ur partiets synvinkel kunde samtalen, som inrikesminister Mikael Damberg bjöd in till redan samma kväll, leda till två olika resultat.

Antingen skulle regeringen gå Moderaterna till mötes, och ställa sig bakom ett antal tuffa åtgärder från Kristerssons 10-punktslista. Det vore en sakpolitisk framgång.

Eller så kunde samtalen sluta med att S-MP-regeringen inte accepterade tillräckligt mycket M-politik. Då skulle regeringspartierna kunna framställas som veka i kampen mot den grova brottsligheten, vilket kunde vara en strategisk vinst för Moderaterna, som är det parti som väljarna tycker har bäst politik för lag och ordning.

Annons
Annons

Överläggningarna sprack nu under helgen när först Moderaterna och Kristdemokraterna, och därefter Liberalerna, hoppade av. Sedan utbröt den ömsesidiga skuldbeläggningen.

Moderaterna framhöll skillnaden i synen på behovet av en ”skärpt rättspolitik”. Medan regeringen beskrev Moderaterna som ansvarslösa, och fick eldunderstöd av Centerledaren Annie Lööf, som twittrade så här:

”Andra partier väljer att hoppa av blocköverskridande samtal och ägna sig åt symbolpolitik. Vill man på allvar göra något åt gängkriminaliteten behöver man också orka ta ansvar”.

De senaste veckorna har nästan alla partier uttryckt samma sak som Ulf Kristersson sa i sitt sommartal, alltså att det behövs en bred politisk överenskommelse i kriminalpolitiken. En sorts borgfred – politisk vapenvila – inför hotet från kriminaliteten alltså.

Utan vapenvilan finns det kvar en tydlig politisk konfliktlinje om kriminalpolitiken.

Men trots att försöket nu har havererat, så verkar det som om de flesta punkter som regeringen lade fram i samtalen kommer att gå igenom riksdagen. Moderaterna kommer att rösta för dem, men också försöka skapa riksdagsmajoritet för sin egen tuffare linje.

Det betyder också att det i frågan om lag och ordning även i fortsättningen fortfarande kommer att finnas tydliga alternativ för väljarna, i en tid när andra partipolitiska konflikter nästan har neutraliserats.

Till följd av samarbetet med Centern och Liberalerna bedriver ju den S-ledda regeringen en borgerligt präglad politik, vad gäller ekonomi och arbetsmarknad, vilket har inneburit att Moderaterna helt enkelt inte har lika mycket att opponera emot.

Alla påstod sig nu vilja ha borgfred i kampen mot de gängkriminella. Men utan vapenvilan finns det kvar en tydlig politisk konfliktlinje om kriminalpolitiken, som har blivit allt viktigare för väljarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons